fbpx

Το λιανικό εμπόριο σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Του Γιώργου Θεοδότου


Το λιανικό εμπόριο ήταν κατά γενική ομολογία ο τομέας που διατήρησε σε κίνηση την οικονομία στη διάρκεια του καθολικού lockdown.

 

Γράφει: Γιώργος Θεοδότου*

Από τον περασμένο Φεβρουάριο, με την εξάπλωση της πανδημίας στην υφήλιο, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του λιανικού εμπορίου βρέθηκαν αντιμέτωπες με μια σειρά από προκλήσεις.

Ειδικότερα, κλήθηκαν να προχωρήσουν στην αναπροσαρμογή του επιχειρηματικού τους μοντέλου, καθώς και να εφαρμόσουν Σχέδια Επιχειρησιακής Συνέχειας. Παράλληλα, ήταν υποχρεωμένες να προσαρμόσουν τη λειτουργία τους με βάση τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας με στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και των μελών του προσωπικού τους, ενώ την ίδια στιγμή έπρεπε να διαμορφώσουν πλάνο διαχείρισης της κατάστασης, ώστε να είναι σε ετοιμότητα για το πιθανό σενάριο της καταγραφής κρουσμάτων μεταξύ των μελών του προσωπικού τους.

Στις πρωτόγνωρες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία και μπροστά στην ανάγκη για κοινωνική αποστασιοποίηση, πολλές ήταν οι επιχειρήσεις που υποχρεώθηκαν να ενισχύσουν την παρουσία τους διαδικτυακά και να επινοήσουν εναλλακτικά κανάλια εξυπηρέτησης των πελατών τους μέσα σε μία νύκτα. Ασφαλώς, όσες εταιρείες είχαν κάνει βήματα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους προηγουμένως βρέθηκαν σε πλεονεκτική θέση σε αυτή τη συγκυρία, αφού κατάφεραν όχι μόνο να έχουν επιχειρησιακή συνέχεια, αλλά και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πελατών τους.

Στη διάρκεια της πανδημίας ενισχύθηκε η στροφή των καταναλωτών προς τα διαδικτυακά κανάλια εξυπηρέτησης, γεγονός που επιβεβαιώνει τη διαχρονική μας θέση ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι η ασφαλέστερη οδός για τη βιώσιμη ανάπτυξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο. Μολονότι η Κύπρος ήταν μεταξύ των χωρών με τη χαμηλότερη διείσδυση στο ηλεκτρονικό εμπόριο το 2019, εντούτοις, η πανδημία έσπρωξε τους πολίτες σε εναλλακτικά κανάλια εξυπηρέτησης και ώθησε τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα να επανεξετάσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο.

Πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας αποτύπωσε κατά τρόπο ξεκάθαρο τη στροφή των Κυπρίων στην τεχνολογία για εξ αποστάσεως ψώνισμα. Όπως προέκυψε από την έρευνα, 38% των συμμετεχόντων είχαν κάνει διαδικτυακές αγορές το τελευταίο διάστημα, 43% των οποίων αφορούσαν ψώνισμα από υπεραγορές.

Ως οργανισμός σχεδιάζαμε εδώ και καιρό την ομαλή μας μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Η προσήλωση στην τεχνολογική εξέλιξη είναι εμφανής στις επενδύσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στα καταστήματά μας, με την εγκατάσταση των self-checkouts και των ηλεκτρονικών ετικετών. Δεν είναι μυστικό ότι στόχος μας είναι η πλήρης ψηφιοποίηση των λειτουργιών και διαδικασιών μας.

Με το ξέσπασμα της πανδημίας επισπεύσαμε κινήσεις που προγραμματίζαμε για το επόμενο χρονικό διάστημα. Λόγω των συνθηκών, κρίναμε επιβεβλημένη την περαιτέρω ενίσχυση της υπηρεσίας διαδικτυακού ψωνίσματος και κατ’ οίκον παράδοσης που προσφέραμε, ώστε να είμαστε σε θέση να ικανοποιήσουμε με ταχύτητα και συνέπεια τις αυξημένες κοινωνικές ανάγκες. Προς αυτή την κατεύθυνση συνομολογήθηκε στρατηγική συνεργασία με το Foody, ενώ στόχος μας είναι να επεκταθούμε περαιτέρω στο ηλεκτρονικό εμπόριο, δημιουργώντας ένα σύγχρονο ηλεκτρονικό κατάστημα το οποίο θα προσφέρει μια ευχάριστη, εναλλακτική εμπειρία ψωνίσματος. Δεν αναμένουμε, βεβαίως, ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο θα υποκαταστήσει πλήρως την παραδοσιακή εμπειρία ψωνίσματος, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι η τάση προς το ηλεκτρονικό εμπόριο θα εδραιωθεί και θα εξελιχθεί παράλληλα με το παραδοσιακό ψώνισμα.

Με την οικονομική αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που δημιουργεί η πανδημία, το λιανικό εμπόριο βρίσκεται σήμερα μπροστά σε ένα σταυροδρόμι προκλήσεων αλλά και ευκαιριών. Εναπόκειται σε κάθε οργανισμό να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες για την εξέλιξη και τη βιώσιμη ανάπτυξή του. Από τη δική μας πλευρά, παραμένουμε δεσμευμένοι να συνεχίσουμε να λειτουργούμε με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, συμβάλλοντας στην ικανοποίηση των αναγκών των καταναλωτών και στην πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη.

*CEO των Υπεραγορών Αλφαμέγα

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Είναι λέει η σειρά με την μεγαλύτερη τηλεθέαση. Το κορεάτικο «παιχνίδι του καλαμαριού» έχει πια εκατομμύρια οπαδούς και φυσικά οι επιρροές του έχουν κατακλύσει την ζωή μας. Οπως τα ζαχαρωτά της φωτογραφίας με την ονομασία «dalgona» ή «ppopgi» που αποτελούσαν ένα από τα παιχνίδια της σειράς και φτιάχνονται από ζάχαρη και σόδα με ένα απλό σχέδιο πάνω τους και ξεπουλούν στην Κίνα. EPA/YONHAP

Ήξερες ότι...

Το 1740 μία αγελάδα κρίθηκε ένοχη για μαγεία στη Γαλλία και εκτελέστηκε.

Σήμερα


Κυριακή
17
Οκτωβρίου
2021
Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας

Γιορτάζουν :Αντίγονος, Ευπρέπιος, Ευπρέπειος, Ευπρεπής, Ευπρεπία

1864
Ψηφίζεται νέο Σύνταγμα στην Ελλάδα.
1888
Πατεντάρεται ο οπτικός φωνόγραφος από τον Τόμας Έντισον (η πρώτη κινηματογραφική ταινία).
1918
Ανακωχή του Μούδρου, με την οποία τερματίζεται ο πόλεμος μεταξύ Τούρκων και των Δυνάμεων της Αντάντ (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα).
1937
Την πρώτη τους εμφάνιση σε κόμικς εφημερίδας των ΗΠΑ κάνουν τα 3 σχεδόν ίδια ανίψια του Ντόναλντ Ντακ, ο Χιούι, ο Λιούι και ο Ντιούι.
1956
Η Βρετανία ανοίγει το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στον κόσμο, στο Κάλντερ Χολ.
1979
Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στη Μητέρα Τερέζα.
1994
Ιορδανία και Ισραήλ αποφασίζουν να υπογράψουν μια ιστορική συνθήκη ειρήνης, δίνοντας τέλος στη μεταξύ τους 46χρονη εμπόλεμη κατάσταση.
1997
Στην Κούβα, στη Σάντα Κλάρα, μεταφέρονται και ενταφιάζονται τα οστά του θρυλικού επαναστάτη Τσε Γκεβάρα, τριάντα χρόνια μετά την εκτέλεση του στη Βολιβία.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy