fbpx

Μονόδρομος για τη βιώσιμη ανάπτυξη η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Του Γιώργου Σκλάβου


Αδιαμφισβήτητα η αξία της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης είναι ανεκτίμητη για τις σύγχρονες κοινωνίες και τις επιχειρήσεις.

 

*Γράφει: Γιώργος Σκλάβος

Μέσα από την κοινωνική δράση, οι επιχειρήσεις αφήνουν θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία, δίνοντας δείγματα γραφής για την υπευθυνότητά τους απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα τον στόχο τους για βιώσιμη ανάπτυξη.

Είναι αποδεδειγμένο ότι οι επιχειρήσεις που εφαρμόζουν δράσεις ΕΚΕ έχουν πολλαπλά οφέλη, όπως η αύξηση των πωλήσεών τους, η ενίσχυση της τοποθέτησής τους στην αγορά, η ενδυνάμωση της εικόνας τους και η καθιέρωσή τους ως ελκυστικός εργοδότης. Περαιτέρω, έχει διαπιστωθεί ότι οι επιχειρήσεις που είναι κοινωνικά υπεύθυνες είναι πιο ελκυστικές για τους επενδυτές. Μερικοί από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων στο εξωτερικό έχουν μειώσει τις επενδύσεις τους σε εταιρείες που αδιαφορούν για την κοινωνική τους ευθύνη και δεν έχουν ξεκάθαρες πολιτικές για προστασία του περιβάλλοντος.

Η τάση δείχνει ότι προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών οι πιο κοινωνικά υπεύθυνες εταιρείες, καθώς έχουν χαμηλότερη έκθεση σε κινδύνους και ταυτόχρονα καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης. Τα οφέλη που προκύπτουν από μία κοινωνικά υπεύθυνη εταιρική συμπεριφορά είναι προφανή και ως εκ τούτου, ο σύγχρονος επιχειρηματικός κόσμος εστιάζει ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον του στην εφαρμογή μιας ουσιώδης και αποτελεσματικής πολιτικής ΕΚΕ.

Δεν νοείται στις μέρες μας ένας οργανισμός να νοιάζεται μόνο για τη δική του ανάπτυξη, προσπερνώντας αδιάφορα τι συμβαίνει στην κοινωνία όπου δραστηριοποιείται. Η σύνδεση της ευημερίας της τοπικής κοινωνίας με τη βιώσιμη επιχειρησιακή ανάπτυξη, αποτελεί στρατηγικό προσανατολισμό και δέσμευση για την Ελληνική Τράπεζα. Στόχος μας είναι η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής ΕΚΕ η οποία να διασφαλίζει ένα κοινό, βιώσιμο μέλλον.

Η Ελληνική Τράπεζα εστιάζει κυρίως στους ανθρώπους της, στη στήριξη της κοινωνίας, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη θέση της στην αγορά και το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η ευθύνη της Τράπεζας απέναντι σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, αντανακλάται σε όλες τις δράσεις ΕΚΕ που αναλαμβάνει, οι οποίες έχουν στη βάση τους τις αξίες και την κουλτούρα του Οργανισμού. Οι αξίες της Ελληνικής Τράπεζας συνοψίζονται σε τρεις λέξεις: Δέσμευση, Πάθος, Σεβασμός. Δέσμευση στην παράδοσή μας ως ο ασφαλέστερος και πιο αξιόπιστος συνεργάτης, πάθος για τη δουλειά  και την εξυπηρέτηση των πελατών, σεβασμός και ανθρωποκεντρική προσέγγιση προς τους πελάτες, τους συνάδελφους και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Με στόχο, μάλιστα, τη διαρκή βελτίωση στον τομέα, η Τράπεζα αξιολογεί συνεχώς τις επιδόσεις της, βάσει μιας σειράς δεικτών.

Εν κατακλείδι, η ΕΚΕ αποτελεί μια διαρκώς εξελισσόμενη διαδικασία συνεχούς βελτίωσης του τρόπου διεξαγωγής των δραστηριοτήτων μίας επιχείρησης και του τρόπου με τον οποίο αλληλοεπιδρά με την κοινωνία. Ανεξαρτήτως μεγέθους, κάθε επιχείρηση που θέλει να παραμείνει υγιής και να διατηρήσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημά της, οφείλει να συνδέσει τις δραστηριότητές της με την ανταπόδοση στην τοπική κοινωνία. Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι η εφαρμογή μίας ολοκληρωμένης πολιτικής ΕΚΕ δεν αποτελεί πλέον επιλογή, αλλά κομμάτι της λειτουργίας κάθε υγιούς οργανισμού.

*Διευθυντής Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων Ελληνικής Τράπεζας

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Είναι το πιθανότερο ο φύλακας του Μουσείου της Ακρόπολης και η πρωινή επισκέπτρια να μην έχουν ξανασυναντηθεί ποτέ. Αυτό όμως δεν τους εμπόδισε στο να χαιρετηθούν αγωνιστικά με γροθιές ψηλά και σήματα αποδοχής. Ισως ακόμη να μην το καταλαβαίνουμε αλλά μοιάζουμε με τους στρατιώτες που βγαίνουν από τα χαρακώματα, δειλά, δειλά με τον φόβο ότι το κακό δεν έχει τελειώσει ακόμη. Λέτε να τον κερδίσαμε τον πόλεμο; (AP Photo/Yorgos Karahalis)

Ήξερες ότι...

Οι άντρες της φυλής Walibri στην κεντρική Αυστραλία χαιρετιούνται μεταξύ τους πιάνοντας ο ένας το πέος του άλλου και όχι με την κλασσική χειραψία.

Σήμερα


Δευτέρα
17
Μαΐου
2021
Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφυλοφοβίας

Γιορτάζουν : Ανδρόνικος, Ανδρονίκη, Ιουνία, Γιουνία, Σόλων, Σόλωνας, Σολόχων

1792
Ξεκινά να λειτουργεί το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
1943
Ελλην. Ραδιοφωνία: Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο πρώτος ραδιοφωνικός κανονισμός.
1947
Το αρματαγωγό Αχελώος υψώνει την Ελληνική Σημαία στη Σκωτία.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy