Γράμμα από το Δουβλίνο. Του Κωνσταντίνου Χριστοφίδη

xristofidispetros

Συνάντηση με τον Πέτρο Φλωρίδη, Ομότιμο Καθηγητή στο Trinity College.

 

Συναντηθήκαμε στο ξενοδοχείο μου γύρω στο μεσημέρι. Θερμός, απλός, ανθρώπινος, διανοούμενος,  με μια ατέλειωτη αγάπη για την πρώτη πατρίδα του.  Ένοιωσα την ανάγκη να του πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για ό,τι έκανε πριν 25 χρόνια για το Πανεπιστήμιό μας. Ήταν ο πρώτος πρόεδρος του εκλεκτορικού του Τμήματος Μαθηματικών και Στατιστικής. Δεν ενέδωσε σε πιέσεις, αγνόησε ποικιλώνυμες και ποικιλόμορφες παρεμβάσεις, πραγματικός αξιοκράτης έκανε μια σημαντική αρχή. Χρωστάμε στον Πέτρο, το υψηλό επίπεδο του συγκεκριμένου Τμήματος. Ήθελα λοιπόν να του πω ένα «μεγάλο ευχαριστώ». H συγκίνηση ήταν διάχυτη στο πρόσωπό του· δεν κράτησε τα δάκρυά του. Ναι μου λέει κάναμε σωστές επιλογές, φέραμε πίσω στην Κύπρο εξαιρετικούς ανθρώπους. Όλοι αναγνωρίζουν πλέον το υψηλό επίπεδο του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Πρόκειται για τον Πέτρο Φλωρίδη, Μαθηματικό. Έφυγε από την Κύπρο το 1954, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Οι γονείς του ήταν τότε στην Αμμόχωστο.  Η μητέρα του, μου είπε, αναγκάστηκε να μεταναστεύσει και  να δουλέψει στο Λονδίνο για να τον βοηθήσει οικονομικά στην ολοκλήρωση των σπουδών του. Δούλευε μέρα νύκτα σε ένα ραφτάδικο για τον Πέτρο. Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν μου ανέφερε όταν είπε της μάνας του ότι θα ήθελε να μείνει στην Αγγλία. Το 1960 τελειώνει το διδακτορικό του και αποφασίζει να πάει για ένα χρόνο στο Δουβλίνο, ως μεταδιδακτορικός υπότροφος. «Ήρθα για έναν χρόνο, και έμεινα για μια ολόκληρη ζωή», μου είπε.

Απουσιάζει 62 χρόνια από την Κύπρο. Όμως ξέρει όλα όσα συμβαίνουν στη γενέτειρά του. Μιλήσαμε για το Κυπριακό, για τις συνομιλίες, για την Αμμόχωστο, τον Αδάμ Αδάμαντο, το ΄74, τον Πενταδάκτυλο και τις βόρειες ακτές της Κύπρου. Πόσο ανεύθυνα, μου είπε, συμπεριφέρθηκε η κυπριακή βουλή για το ενωτικό δημοψήφισμα. Μια βουλή που φροντίζει δυστυχώς να απογοητεύει όχι μόνο τους εν Κύπρω Κύπριους, αλλά και τη διασπορά. Και συνέχισε «Η Ιρλανδία είναι μια διχοτομημένη χώρα. Αυτό πληγώνει πολύ, δεν πρέπει η Κύπρος να μένει για πάντα μοιρασμένη».

Φάγαμε στο εστιατόριο Hartley’s. Μια καταπληκτική αίθουσα, πρώην σιδηροδρομικός σταθμός. Μοιραστήκαμε 4 ολόκληρες ώρες. Mου μίλησε για την προσωπική του βιβλιοθήκη που επιθυμεί να δωρίσει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Αργότερα περπατήσαμε στην Πανεπιστημιούπολη του Trinity College. Την εποχή που την έκτιζαν εμείς διανύαμε τη βενετική δεσποτεία.

Στο τέλος και οι δύο μας συμφωνήσαμε ότι το πιο όμορφο μέρος του κόσμου είναι η Λάπηθος. Κανένας από τους δύο μας δεν ήταν προκατειλημμένος! Ο Πέτρος διάνυσε και διανύει μια εντυπωσιακή πορεία. Μεγάλωσε στη Λάπηθο,  πέρασε από την Αμμόχωστο και αργότερα σπούδασε και έζησε σε  Λονδίνο και στο Δουβλίνο. Καθηγητής στο Trinity College, κατείχε και τη θέση του Vice-Provost. Μια μεγάλη πορεία, από έναν μεγάλο Κύπριο. Μια άλλη Κύπρος που το κυπριακό πολιτικό σύστημα αγνοεί. Μια μέρα, ίσως, την ανακαλύψει.

Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης,

Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου

 

Γράφει: Κωνσταντίνος Χριστοφίδης




Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Merthyr Tydfil, Ουαλία: Ένας κρατήρας, με διάμετρο περίπου πέντε μέτρα (16 πόδια) και βάθος έως 12 μέτρα, εμφανίστηκε στην ουαλική πόλη, προκαλώντας την εκκένωση περίπου 30 κατοικιών. Matthew Horwood/Getty Images

Ήξερες ότι...

Τη δεκαετία του '80 η ρατσιστική κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής απαγόρευσε το τραγούδι των Pink Floyd Another Brick In The Wall, επειδή το χρησιμοποιούσαν ως ύμνο οι μαύροι μαθητές.

Σήμερα


Σάββατο
14
Δεκεμβρίου
2024

Γιορτάζουν : Αρριανός, Αριανός, Αρρειανός, Αρειανός, Αρριανή, Λεύκιος, Λεύκης, Λεύκος, Λευκή, Λευκούλα, Λεύκας, Λευκάδα

1819
Η Αλαμπάμα γίνεται η 22η πολιτεία των Η.Π.Α.
1877
Η Σερβία τίθεται στο πλευρό της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
1900
Κβαντική Μηχανική: ο Μαξ Πλανκ παρουσιάζει τη θεωρητική θεμελίωση του Νόμου περί της ακτινοβολίας μέλανος σώματος.
1911
Ο Νορβηγός εξερευνητής Ρόαλντ Αμούνδσεν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που φτάνει στον Νότιο Πόλο.
1927
Το Ιράκ κερδίζει την ανεξαρτησία του απο το Ηνωμένο Βασίλειο.
1962
Ο Mariner 2 είναι το πρώτο διαστημικό όχημα που προσεγγίζει την Αφροδίτη.
1995
Υπογράφεται στο Παρίσι η Συμφωνία του Ντέιτον για τον τερματισμό του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία.
2003
Ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ανακοινώνει τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσείν.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy