fbpx

Γράμμα από το Δουβλίνο. Του Κωνσταντίνου Χριστοφίδη

xristofidispetros

Συνάντηση με τον Πέτρο Φλωρίδη, Ομότιμο Καθηγητή στο Trinity College.

 

Συναντηθήκαμε στο ξενοδοχείο μου γύρω στο μεσημέρι. Θερμός, απλός, ανθρώπινος, διανοούμενος,  με μια ατέλειωτη αγάπη για την πρώτη πατρίδα του.  Ένοιωσα την ανάγκη να του πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για ό,τι έκανε πριν 25 χρόνια για το Πανεπιστήμιό μας. Ήταν ο πρώτος πρόεδρος του εκλεκτορικού του Τμήματος Μαθηματικών και Στατιστικής. Δεν ενέδωσε σε πιέσεις, αγνόησε ποικιλώνυμες και ποικιλόμορφες παρεμβάσεις, πραγματικός αξιοκράτης έκανε μια σημαντική αρχή. Χρωστάμε στον Πέτρο, το υψηλό επίπεδο του συγκεκριμένου Τμήματος. Ήθελα λοιπόν να του πω ένα «μεγάλο ευχαριστώ». H συγκίνηση ήταν διάχυτη στο πρόσωπό του· δεν κράτησε τα δάκρυά του. Ναι μου λέει κάναμε σωστές επιλογές, φέραμε πίσω στην Κύπρο εξαιρετικούς ανθρώπους. Όλοι αναγνωρίζουν πλέον το υψηλό επίπεδο του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Πρόκειται για τον Πέτρο Φλωρίδη, Μαθηματικό. Έφυγε από την Κύπρο το 1954, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Οι γονείς του ήταν τότε στην Αμμόχωστο.  Η μητέρα του, μου είπε, αναγκάστηκε να μεταναστεύσει και  να δουλέψει στο Λονδίνο για να τον βοηθήσει οικονομικά στην ολοκλήρωση των σπουδών του. Δούλευε μέρα νύκτα σε ένα ραφτάδικο για τον Πέτρο. Η πιο δύσκολη στιγμή ήταν μου ανέφερε όταν είπε της μάνας του ότι θα ήθελε να μείνει στην Αγγλία. Το 1960 τελειώνει το διδακτορικό του και αποφασίζει να πάει για ένα χρόνο στο Δουβλίνο, ως μεταδιδακτορικός υπότροφος. «Ήρθα για έναν χρόνο, και έμεινα για μια ολόκληρη ζωή», μου είπε.

Απουσιάζει 62 χρόνια από την Κύπρο. Όμως ξέρει όλα όσα συμβαίνουν στη γενέτειρά του. Μιλήσαμε για το Κυπριακό, για τις συνομιλίες, για την Αμμόχωστο, τον Αδάμ Αδάμαντο, το ΄74, τον Πενταδάκτυλο και τις βόρειες ακτές της Κύπρου. Πόσο ανεύθυνα, μου είπε, συμπεριφέρθηκε η κυπριακή βουλή για το ενωτικό δημοψήφισμα. Μια βουλή που φροντίζει δυστυχώς να απογοητεύει όχι μόνο τους εν Κύπρω Κύπριους, αλλά και τη διασπορά. Και συνέχισε «Η Ιρλανδία είναι μια διχοτομημένη χώρα. Αυτό πληγώνει πολύ, δεν πρέπει η Κύπρος να μένει για πάντα μοιρασμένη».

Φάγαμε στο εστιατόριο Hartley’s. Μια καταπληκτική αίθουσα, πρώην σιδηροδρομικός σταθμός. Μοιραστήκαμε 4 ολόκληρες ώρες. Mου μίλησε για την προσωπική του βιβλιοθήκη που επιθυμεί να δωρίσει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Αργότερα περπατήσαμε στην Πανεπιστημιούπολη του Trinity College. Την εποχή που την έκτιζαν εμείς διανύαμε τη βενετική δεσποτεία.

Στο τέλος και οι δύο μας συμφωνήσαμε ότι το πιο όμορφο μέρος του κόσμου είναι η Λάπηθος. Κανένας από τους δύο μας δεν ήταν προκατειλημμένος! Ο Πέτρος διάνυσε και διανύει μια εντυπωσιακή πορεία. Μεγάλωσε στη Λάπηθο,  πέρασε από την Αμμόχωστο και αργότερα σπούδασε και έζησε σε  Λονδίνο και στο Δουβλίνο. Καθηγητής στο Trinity College, κατείχε και τη θέση του Vice-Provost. Μια μεγάλη πορεία, από έναν μεγάλο Κύπριο. Μια άλλη Κύπρος που το κυπριακό πολιτικό σύστημα αγνοεί. Μια μέρα, ίσως, την ανακαλύψει.

Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης,

Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου

 

Γράφει: Κωνσταντίνος Χριστοφίδης


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τα ευχάριστα. Μια παγίδα με φωτογραφική μηχανή «έπιασε» μια αγέλη με γορίλες στα βουνά Mbe της Νιγηρίας. Το συγκεκριμένο είδος Gorilla gorilla diehli είναι από τα είδη προς εξαφάνιση και η φωτογραφία της αγέλης με τα πολλά μικρά, μόνο χαρούμενους έκανε τους επιστήμονες και όχι μόνο. (WCS Nigeria via AP)

Ήξερες ότι...

Οι χήνες συχνά ζευγαρώνουν μία φορά και για μια ζωή και μπορούν να πεθάνουν, κυριολεκτικά, από τη στεναχώρια τους όταν πεθάνει το ταίρι τους.

Σήμερα


Πέμπτη
9
Ιουλίου
2020

Γιορτάζουν : Κανένας

1789
Γαλλική Επανάσταση: Η Εθνοσυνέλευση μετονομάζεται σε Συντακτική Συνέλευση.
1816
Ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Αργεντινής.
2004
Το δικαστήριο της Χάγης καταδίκασε ως παράνομο το τείχος που έχει χτίσει το Ισραήλ εις βάρος των Παλαιστινίων.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy