Από το Μάλι… ως το Ψευδοκράτος. Του Χρίστου Ορφανίδη

Στο στόχαστρο των Συμβουλίων των Κρατών μελών της ΕΕ στις 28 Σεπτεμβρίου βρέθηκε η παρεμπόδιση της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στο Μάλι, η συμμετοχή σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν περιλαμβάνουν περιορισμούς στην είσοδο των στοχοθετημένων προσώπων (απαγόρευση εισόδου στο έδαφος της ΕΕ) και δέσμευση των εντός της ΕΕ περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στα στοχοθετημένα πρόσωπα και οντότητες καθώς και απαγόρευση στα πρόσωπα και οντότητες που έχουν την έδρα τους εντός της ΕΕ να θέτουν στη διάθεσή τους τυχόν κεφάλαια.

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, στην Ευρωπαϊκή Κύπρο, σε ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου των Κρατών μελών της ΕΕ,  για πρώτη φορά μετά από 43 χρόνια κατοχής, το ψευδοκράτος απαγόρευσε ουσιαστικά την μεταφορά τροφίμων και άλλων αγαθών στους εγκλωβισμένους με την απόφασή του να επιβάλει δασμούς. Από πίσω φυσικά βρίσκεται η ίδια η Τουρκία που είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Επιστρέφοντας σε εποχές που στο μυαλό όλων υπάρχει πόνος και θλίψη, βλέπουμε την κατοχή να εμφανίζει ένα μοναδικό πρόσωπο που ξεπερνάει τα όρια. Η Τουρκία που κατηγορείται για τα «αίσχη» που πράττει ο «Σουλτάνος» Ερντογάν, μέχρι σήμερα δεν αποδοκιμάζεται παρά ελάχιστων εξαιρέσεων για την δράση της στο κυπριακό.

Τραγική είναι και η στάση των Ηνωμένων Εθνών που απλώς χαρακτηρίζουν ως «ατυχής» την κίνηση του κατοχικού καθεστώτος. Και μέσα σε όλα αυτά ένας κατοχικός ηγέτης ο οποίος δήθεν δεν συμφωνεί αλλά την ίδια ώρα είναι ανήμπορος και σαν μαριονέτα προσπαθεί να κρατηθεί στην ψευτοεξουσία.

Η Νέα Στρατηγική για την Κυπριακή Δημοκρατία και τη λύση του Κυπριακού, που παρουσίασε ο Νικόλας Παπαδόπουλος συνιστά κομβικής σημασίας αλλαγή στον τρόπο που προσεγγίζουμε το ρόλο και τη λειτουργία της πολιτικής στη χώρα μας. Αντί για συσκότιση, μυστική διπλωματία και επιλεκτική ενημέρωση μίας μικρής ομάδας ατόμων, προχωρούμε με μια πλήρη και αναλυτική παρουσίαση στόχων και μέσων που υπηρετούν την επίτευξη τους, σε όλους τους πολίτες.  

Επιτέλους θα πρέπει με δράσεις που θα προκαλέσουν κόστος στην Τουρκία. Από λόγια να περάσουμε στις πράξεις. 

 

Γράφει: Χρίστος Ορφανίδης


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Oswiecim, Πολωνία: Η ετήσια Πορεία της Ζωής πραγματοποιείται από το 1988 και ακολουθεί τον 'δρόμο του θανάτου' από το Auschwitz I στο Auschwitz II-Birkenau, για να τιμήσει την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Jarek Praszkiewicz/EPA

Ήξερες ότι...

Το 1800, στην Αγγλία, όποιος επιχειρούσε ανεπιτυχώς να αυτοκτονήσει καταδικαζόταν σε θανατική ποινή!

Σήμερα


Δευτέρα
13
Μαΐου
2024

Γιορτάζουν :Γλυκερία, Σέργιος, Σεργία, Σεργιανή, Σεργιούλα

1909
Διοργανώνεται ο πρώτος Ποδηλατικός γύρος της Ιταλίας.
1940
Η Γερμανία εισβάλλει στη Γαλλία.
1950
Διοργανώνεται ο πρώτος αγώνας Φόρμουλα 1, στο Σίλβερστοουν, της Βρετανίας.
1981
Πραγματοποιείται αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Πάπα Ιωάννη Παύλου Β΄ στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στο Βατικανό.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy