fbpx

Από το Μάλι… ως το Ψευδοκράτος. Του Χρίστου Ορφανίδη

Στο στόχαστρο των Συμβουλίων των Κρατών μελών της ΕΕ στις 28 Σεπτεμβρίου βρέθηκε η παρεμπόδιση της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στο Μάλι, η συμμετοχή σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν περιλαμβάνουν περιορισμούς στην είσοδο των στοχοθετημένων προσώπων (απαγόρευση εισόδου στο έδαφος της ΕΕ) και δέσμευση των εντός της ΕΕ περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στα στοχοθετημένα πρόσωπα και οντότητες καθώς και απαγόρευση στα πρόσωπα και οντότητες που έχουν την έδρα τους εντός της ΕΕ να θέτουν στη διάθεσή τους τυχόν κεφάλαια.

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, στην Ευρωπαϊκή Κύπρο, σε ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου των Κρατών μελών της ΕΕ,  για πρώτη φορά μετά από 43 χρόνια κατοχής, το ψευδοκράτος απαγόρευσε ουσιαστικά την μεταφορά τροφίμων και άλλων αγαθών στους εγκλωβισμένους με την απόφασή του να επιβάλει δασμούς. Από πίσω φυσικά βρίσκεται η ίδια η Τουρκία που είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Επιστρέφοντας σε εποχές που στο μυαλό όλων υπάρχει πόνος και θλίψη, βλέπουμε την κατοχή να εμφανίζει ένα μοναδικό πρόσωπο που ξεπερνάει τα όρια. Η Τουρκία που κατηγορείται για τα «αίσχη» που πράττει ο «Σουλτάνος» Ερντογάν, μέχρι σήμερα δεν αποδοκιμάζεται παρά ελάχιστων εξαιρέσεων για την δράση της στο κυπριακό.

Τραγική είναι και η στάση των Ηνωμένων Εθνών που απλώς χαρακτηρίζουν ως «ατυχής» την κίνηση του κατοχικού καθεστώτος. Και μέσα σε όλα αυτά ένας κατοχικός ηγέτης ο οποίος δήθεν δεν συμφωνεί αλλά την ίδια ώρα είναι ανήμπορος και σαν μαριονέτα προσπαθεί να κρατηθεί στην ψευτοεξουσία.

Η Νέα Στρατηγική για την Κυπριακή Δημοκρατία και τη λύση του Κυπριακού, που παρουσίασε ο Νικόλας Παπαδόπουλος συνιστά κομβικής σημασίας αλλαγή στον τρόπο που προσεγγίζουμε το ρόλο και τη λειτουργία της πολιτικής στη χώρα μας. Αντί για συσκότιση, μυστική διπλωματία και επιλεκτική ενημέρωση μίας μικρής ομάδας ατόμων, προχωρούμε με μια πλήρη και αναλυτική παρουσίαση στόχων και μέσων που υπηρετούν την επίτευξη τους, σε όλους τους πολίτες.  

Επιτέλους θα πρέπει με δράσεις που θα προκαλέσουν κόστος στην Τουρκία. Από λόγια να περάσουμε στις πράξεις. 

 

Γράφει: Χρίστος Ορφανίδης


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Κύματα πλαστικού. Η ανατριχιαστική φωτογραφία είναι από την Νότια Αφρική και μαρτυρά πολλά για την εικόνα του μέλλοντός μας. LITTERBOOM PROJECT/via REUTER

Ήξερες ότι...

Μία βλεφαρίδα ζει περίπου 5 μήνες.

Σήμερα


Σάββατο
14
Δεκεμβρίου
2019

Γιορτάζουν : Αρριανός, Αριανός, Αρρειανός, Αρειανός, Αρριανή, Λεύκιος, Λεύκης, Λεύκος, Λευκή, Λευκούλα, Λεύκας, Λευκάδα

1819
Η Αλαμπάμα γίνεται η 22η πολιτεία των Η.Π.Α.
1877
Η Σερβία τίθεται στο πλευρό της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
1900
Κβαντική Μηχανική: ο Μαξ Πλανκ παρουσιάζει τη θεωρητική θεμελίωση του Νόμου περί της ακτινοβολίας μέλανος σώματος.
1911
Ο Νορβηγός εξερευνητής Ρόαλντ Αμούνδσεν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που φτάνει στον Νότιο Πόλο.
1927
Το Ιράκ κερδίζει την ανεξαρτησία του απο το Ηνωμένο Βασίλειο.
1962
Ο Mariner 2 είναι το πρώτο διαστημικό όχημα που προσεγγίζει την Αφροδίτη.
1995
Υπογράφεται στο Παρίσι η Συμφωνία του Ντέιτον για τον τερματισμό του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία.
2003
Ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ανακοινώνει τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσείν.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy