Από το Μάλι… ως το Ψευδοκράτος. Του Χρίστου Ορφανίδη

Στο στόχαστρο των Συμβουλίων των Κρατών μελών της ΕΕ στις 28 Σεπτεμβρίου βρέθηκε η παρεμπόδιση της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στο Μάλι, η συμμετοχή σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν περιλαμβάνουν περιορισμούς στην είσοδο των στοχοθετημένων προσώπων (απαγόρευση εισόδου στο έδαφος της ΕΕ) και δέσμευση των εντός της ΕΕ περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στα στοχοθετημένα πρόσωπα και οντότητες καθώς και απαγόρευση στα πρόσωπα και οντότητες που έχουν την έδρα τους εντός της ΕΕ να θέτουν στη διάθεσή τους τυχόν κεφάλαια.

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, στην Ευρωπαϊκή Κύπρο, σε ένα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου των Κρατών μελών της ΕΕ,  για πρώτη φορά μετά από 43 χρόνια κατοχής, το ψευδοκράτος απαγόρευσε ουσιαστικά την μεταφορά τροφίμων και άλλων αγαθών στους εγκλωβισμένους με την απόφασή του να επιβάλει δασμούς. Από πίσω φυσικά βρίσκεται η ίδια η Τουρκία που είναι μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Επιστρέφοντας σε εποχές που στο μυαλό όλων υπάρχει πόνος και θλίψη, βλέπουμε την κατοχή να εμφανίζει ένα μοναδικό πρόσωπο που ξεπερνάει τα όρια. Η Τουρκία που κατηγορείται για τα «αίσχη» που πράττει ο «Σουλτάνος» Ερντογάν, μέχρι σήμερα δεν αποδοκιμάζεται παρά ελάχιστων εξαιρέσεων για την δράση της στο κυπριακό.

Τραγική είναι και η στάση των Ηνωμένων Εθνών που απλώς χαρακτηρίζουν ως «ατυχής» την κίνηση του κατοχικού καθεστώτος. Και μέσα σε όλα αυτά ένας κατοχικός ηγέτης ο οποίος δήθεν δεν συμφωνεί αλλά την ίδια ώρα είναι ανήμπορος και σαν μαριονέτα προσπαθεί να κρατηθεί στην ψευτοεξουσία.

Η Νέα Στρατηγική για την Κυπριακή Δημοκρατία και τη λύση του Κυπριακού, που παρουσίασε ο Νικόλας Παπαδόπουλος συνιστά κομβικής σημασίας αλλαγή στον τρόπο που προσεγγίζουμε το ρόλο και τη λειτουργία της πολιτικής στη χώρα μας. Αντί για συσκότιση, μυστική διπλωματία και επιλεκτική ενημέρωση μίας μικρής ομάδας ατόμων, προχωρούμε με μια πλήρη και αναλυτική παρουσίαση στόχων και μέσων που υπηρετούν την επίτευξη τους, σε όλους τους πολίτες.  

Επιτέλους θα πρέπει με δράσεις που θα προκαλέσουν κόστος στην Τουρκία. Από λόγια να περάσουμε στις πράξεις. 

 

Γράφει: Χρίστος Ορφανίδης




Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ακαπούλκο, Μεξικό: Νεογέννητες χελώνες σέρνονται προς τον ωκεανό, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας στη νότια πολιτεία του Μεξικού για την απελευθέρωση 750 χελωνών ενός απειλούμενου είδους στον Ειρηνικό. David Guzman/EPA

Ήξερες ότι...

Ο Άξελ Ρόουζ προτού γνωρίσει τη δόξα με τους Guns 'n' Roses κάπνιζε τσιγάρα επί πληρωμή για επιστημονικά πειράματα.

Σήμερα


Δευτέρα
16
Δεκεμβρίου
2024

Γιορτάζουν : Θεοφανώ, Μόδεστος

1497
Ο εξερευνητής Βάσκο ντα Γκάμα περνά το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.
1707
Τελευταία καταγεγραμμένη έκρηξη του όρους Φούτζι στην Ιαπωνία.
1803
22 Σουλιώτισσες χορεύουν το χορό του Ζαλόγγου και πέφτουν στο γκρεμό μαζί με τα παιδιά τους, για να μην παραδοθούν στους Τούρκους.
1885
Εγκαίνια της Ακαδημίας Αθηνών.
1915
O Γερμανός φυσικός και μαθηματικός Άλμπερτ Αϊνστάιν διατυπώνει τη «Θεωρία της Σχετικότητας»
1920
Σεισμός 8,5 βαθμών Ρίχτερ καταστρέφει την επαρχία της Κίνας Γκανσού και στοιχίζει τη ζωή σε 200.000 ανθρώπους.
1942
Ολοκαύτωμα: Ο Χάινριχ Χίμλερ διατάζει οι υπό εξόντωση Αθίγγανοι να μεταφέρονται στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς.
1991
Ανεξαρτησία του Καζακστάν.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy