Ο Σταύρος Μαλάς για τις Μονογονεϊκές Οικογένειες. Του Χρίστου Μέση

Πάνω από 23 χιλιάδες οικογένειες στην Κύπρο είναι μονογονεϊκές και από αυτές σχεδόν το 90% έχουν ως αρχηγό γυναίκα.

Οι μονογονιοί επωμίζονται το μεγαλύτερο αποκλειστικά το βάρος ευθυνών όσον αφορά το σπίτι και τα παιδιά. Ακόμη όσο αφορά την ανεργία οι μονογονιοι πλήττονται διπλά, αφού στη περίπτωση που ο γονέας είναι άνεργος δεν υπάρχει κανένα εισόδημα στο σπίτι πέρα από τα επιδόματα. Πρόκειται για μια κοινωνική ομάδα που στην πλειοψηφία της αντιμετωπίζει οξυμένα προβλήματα τα οποία έχουν οικονομικές, κοινωνικές και νομικές πτυχές.

 

Δυστυχώς στη χώρα μας οι πολιτικές για τις μονογονεϊκές οικογένειες είναι ανεπαρκείς.  Πέρα από ορισμένες περιορισμενες παροχές υπάρχουν και άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα  ο εκσυγχρονισμός του Οικογενειακού Δικαιού, θέμα για το οποίο -αν και επείγει- ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης έμεινε μόνο στις εξαγγελίες και τις μελέτες.

 

Για αυτό και η διακυβέρνηση Σταύρου Μαλά θα εργαστεί σκληρά για την επίλυση των προβλημάτων αυτών πάνω σε δύο άξονες: αφενός λαμβάνοντας μέτρα κοινωνικής στήριξης και αφετέρου προωθώντας ένα προοδευτικό εκσυγχρονισμό του οικογενειακού δικαίου της Κύπρου. Πιο συγκεκριμένα θα προχωρήσει:

 

Πρώτο, ο εκσυγχρονισμός του οικογενειακού δικαίου που περιλαμβάνει

  • Ενσωμάτωση της αρχής της έμφυλης ισότητας
  • Ενοποίηση διαδικασιών
  • Δημιουργία ειδικού μηχανισμού για την είσπραξη των διατροφών αλλά και θεσμοθέτηση, όπως ισχύει σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, της κάλυψης από το κράτος των διατροφών που ο υπόχρεος αποδεδειγμένα δεν μπορεί να πληρώσει και ακολούθως το κράτος να αναλαμβάνει την είσπραξη τους όταν ο γονέας έχει πλέον εισοδήματα.
  • Ενίσχυση της Νομικής Aρωγής σε οικογενειακές υποθέσεις ώστε να μπορούν οι μητέρες να αποτείνονται στα Δικαστήρια για την εξασφάλιση των απαιτούμενων διαταγμάτων, και όχι να μένουν εγκλωβισμένες λόγω οικονομικής αδυναμίας.
  • Θεσμοθέτηση αρμοδιότητας διαμοιρασμού χρεών και δικαστικής προστασίας μονογονιού από εκποιήσεις κύριας κατοικίας.
  •  

Δεύτερο, η άμεση αναγνώριση της εν διαστάσει μονογονεϊκής οικογένειας και διαγραφή της αναχρονιστικής προϋπόθεσης της μη συμβίωσης με άλλο άτομο για την ιδιότητα του μονογονιού.  

Τρίτο, η αναθεώρηση του ΕΕΕ ώστε να λαμβάνει υπόψιν τις πραγματικές ανάγκες των μονογονεϊκών οικογενειών και να μην αφαιρεί επιδόματα, διατροφές και καταθέσεις ανηλίκων.

Τέταρτο, έμφαση σε προγράμματα εκπαίδευσης και ένταξης των μονονιών στην εργασία, ώστε να ενδυναμώνουμε πραγματικά τη μονογονεϊκή οικογένεια.

Πέμπτο, η ενίσχυση με συγκεκριμένα μέτρα κοινωνικής στήριξης τόσο των μονογονιών όσο και των παιδιών τους, και της πρόσβασης τους σε δομές φροντίδας με δωρεάν ή μειωμένα τροφεία.

Έκτο, η υιοθέτηση των συστάσεων της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού σε σχέση με τις προϋποθέσεις για πρόσβαση σε κοινωνικά επιδόματα Κυπρίων παιδιών με γονείς υπηκόοους τρίτων χωρών.  

Έβδομο, η στήριξη στη δράση του Παγκύπριου Συνδέσμου Μονογονεϊκών Οικογενειών και Φίλων, ιδιαίτερα ως προς την ενημέρωση των μονογονιών για τα δικαιώματά τους.

Μέσα από τα πιο πάνω μέτρα και όχι μόνο, που εντάσσονται σε μια ευρύτερη κοινωνική πολιτική προσέγγιση, θα επιδιώξει ο Σταύρος Μαλάς να  στηρίξει την ευημερία χιλιάδων παιδιών του τόπου μας. Έτσι θα στηρίξει τη σύγχρονη εργαζόμενη γυναίκα και την υπόθεση της ισότητας των φύλων. Με αυτό το πρόγραμμα, στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου και συγκεκριμένου οράματος διακυβέρνησης, ο Σταύρος Μαλάς προσδοκά να οδηγήσει την χώρα μας στη Κύπρο του αύριο.

 

 

Γράφει: Χρίστος Μέσης


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Πέμπτη
18
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Γιορτάζουν : Θεοχάρης, Θεοχαρούλα, Χαρούλα

1906
Σεισμός μεγέθους 7,9 βαθμών Ρίχτερ καταστρέφει την πόλη του Σαν Φρανσίσκο.
1946
Διαλύεται η Κοινωνία των Εθνών.
1954
Ο Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ καταλαμβάνει την εξουσία στην Αίγυπτο
1980
Ιδρύεται η Δημοκρατία της Ζιμπάμπουε.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy