Φίλε μου Χαμπή... Του Χρίστου Χριστοφίδη


Σε ένα μιτσήν τόπο όπως η Κύπρος, έναν ΑΔΡΩΠΟ που ιεραποστολικά και με μεγάλο προσωπικό κόστος προωθεί την τέχνη, έπρεπε να τον προσέχουμε τζαι να τον βοηθούμε. Έπρεπε. Αλλά δαμέ εν Κύπρος.

Είσαι ο Χαμπής του Μουσείου. Έφερες στην Κύπρο σπουδαία έργα που τον κόσμον ούλλον. Εμάζεψες ότι καλύτερο έχει η Κύπρος στη Χαρακτική. Έβαλες μας στο χάρτη της σπουδαίας σου τέχνης. Εγύρισες χωρκά πολλά και έμαθες τον κόσμο να χαράσσει. Εδώρισες τα έργα σου στους φίλους τζαι τους ανθρώπους που εκτίμας. Έκαμες το «ου περί χρημάτων...» πράξη. Εφκαλες σπουδαία ταλέντα που μέχρι σήμερα δημιουργούν τέχνη. Δημιουργούν! Τέχνη!

Αλλά τζαι ποιον νοιάζει; Αν ήσουν πλοιοκτήτης, ρώσσος επενδυτής ή κινέζος αγοραστής ήταν να σε βουρούν πουπίσω ο Πρόεδρος, η κυβέρνηση τζαι ούλλοι οι υπουργοί. Αλλά εσύ κηρύσσεις τέχνη.

Εγώ ξέρω χρόνια πολλά ότι σου βάλλουν κλάπες. Επήες σε ένα χωρκό που εν το έξερε κανένας τζαι έκαμες το διάσημο. Εμείς μόνον, επήαμεν δέκα φορές. Την μιαν φταιν οι τουρκοκύπριοι που επήαν στη Σχολή «τζαι εμολύναν το χωρκό». Την άλλη εφταίξαν οι επισκέπτες που εκάμναν κίνηση. Η ποινή εκόπηκεν που τζαιρό! Να φύει ο Χαμπής ο Χαράκτης! «Ο εχθρός του λαού» που ιεραποστολικά κηρύσσει τέχνη τζαι προσφέρει στον τόπο του! Να φύει! Τρεις το λάδιν, τρεις το ξύδι...

Φίλε μου Χαμπή,

Τούτος ο τόπος εν νάκκον πελλός. Τζαι που μιαν άλλη όμως οπτική. Τούτος ο τόπος βρίσκει τη δύναμη που το τίποτε να φκάλλει χρυσάφι. Χιλιάδες σου μαθητές, χιλιάδες σου εκτιμητές, οι φίλοι σου, ΑΔΡΩΠΟΙ που έχουν πέντε δράμια νουν, εν θα αφήκουν το άδικο να θερίσει. Τούτος ο τόπος σηκώνεται ξαφνικά που το τίποτε τζαι φκάλλει χρυσάφιν.

Να μεν έσιεις λοιπόν έγνοια. Δεν είναι δυνατό τόση αχαριστία, τόσο μίσος, τόσος φανατισμός να υπερισχύσουν.

Η ζωή θα νικήσει. Η τέχνη θα νικήσει. Η αδρωπιά θα νικήσει.

Τζαι θα ξανάρτουμεν στα Πλατανίσκεια, να πιούμεν ζιβανία τζαι να κοινωνήσουμε τέχνη. Δική σου τζαι των μαθητών σου.

Κράτα γερά. Οι τεκτονικές πλάκες ήδη ταράσσουν.

Επίκειται σεισμός...

Γράφει: Χρίστος Χριστοφίδης

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Στρατιωτικά άλογα αφηνιάζουν ματωμένα στο κέντρο της πόλης αφού ξέφυγαν κατά τη διάρκεια πρωινής άσκησης. Ένας εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε: «Αρκετά μέλη προσωπικού και άλογα έχουν τραυματιστεί και λαμβάνουν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη». Jordan Pettitt/PA

Ήξερες ότι...

Οι περισσότεροι λαοί είχαν θεοποιήσει τα ηφαίστεια: οι Έλληνες είχαν τον Ήφαιστο, οι Ρωμαίοι τον Βουλκάνο, οι Πολυνήσιοι την πανέμορφη και οξύθυμη θεά Πέλε και οι Ινδιάνοι τους θεούς Λάο και Σκελ.

Σήμερα


Πέμπτη
25
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας

Γιορτάζουν : Νίκη

1684
Απονέμεται δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεση της δαχτυλήθρας.
1850
Ο βαρόνος Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια προκειμένου να μεταδώσει τις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο. Απαρχή του Πρακτορείου Ειδήσεων Ρόιτερ
1901
Η Νέα Υόρκη γίνεται η πρώτη πολιτεία που καθιερώνει διά νόμου τις πινακίδες αδείας στα αυτοκίνητα.
1942
Στη χειρότερη τραγωδία σε ορυχείο, 1.549 εργάτες σκοτώνονται από έκρηξη στη Μαντζουρία της Κίνας

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy