Η διαχείρηση της πανδημίας στην Κύπρο απέτυχε. Του Χρίστου Χριστοφίδη


Η διαχείριση της πανδημίας από την Κυβέρνηση έχει αποτύχει όταν λαμβάνεις κάθε δεκαπέντε μέρες μέτρα και μετά τα αναθεωρείς, το μόνο που αποδεικνύεις είναι ότι τα μέτρα αυτά δεν ήταν σωστά και έχουν αποτύχει.

 

Γράφει: Χρίστος Χριστοφίδης

Άλλωστε έχουμε επισημάνει όλες τις προηγούμενες εβδομάδες ότι τα μέτρα της Κυβέρνησης ήταν αντιφατικά, σε μερικές περιπτώσεις άδικα και σε άλλες περιπτώσεις χωρίς λογική. Επίσης πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι δεν είναι ακριβές το ότι τα μέτρα αυτά ήταν πάντοτε εισηγήσεις των ειδικών επιδημιολόγων. Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι αρχές του Νιόβρη σοβαροί επιδημιολόγοι, με ανεξαρτησία σκέψης, κατέγραφαν το γεγονός ότι η κατάσταση ξέφευγε και πρότειναν αυστηρά μέτρα ούτως ώστε να ελεγχθεί η κατάσταση και να σώσουμε το Δεκέμβρη. Ο Δεκέμβρης είναι πολύ σημαντικός μήνας για την οικονομία (αφού τότε αυξάνεται πολύ ο τζίρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων) αλλά είναι ένας μήνας σημαντικός και για την ψυχολογία μας αφού είναι ένας μήνας οικογενειακών συνάξεων, διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

Αντί αυτού οι Κυβερνώντες τι αποφάσισαν;

- πήραν αυστηρά μέτρα μόνο για τη Λεμεσό και την Πάφο, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η κατάσταση να είναι ανεξέλεγκτη σε Λευκωσία, Λάρνακα και ελεύθερη Αμμόχωστο.

- Τα ημίμετρα που πήραν δεν απέδωσαν με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων. Η εκτόξευση των θετικών rapid tests από το 1,7% στο 3,7% αποδεικνύει ότι υπάρχει υπερδιπλασιασμός της παρουσίας του ιού διάσπαρτα στην κοινωνία.

- Το μέτρο για να κλείνουν οι χώροι εστίασης στις 7:00μ.μ. γονάτισε ταβέρνες, εστιατόρια, μπαράκια, καφετέριες και άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μειώνοντας τις εργασίας τους κατά ένα συντριπτικό ποσοστό, για να έρθουν τώρα οι Κυβερνώντες και αφού αυτό το ημίμετρο δεν απέδωσε, να τους κλείσουν εντελώς.

- Άφησαν ορισμένες εκκλησίες να λειτουργούν ανεξέλεγκτα, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, για να έρθουν τώρα χριστουγεννιάτικα και να κλείσουν εντελώς τις εκκλησίες. Δημιουργούν αντιδράσεις τώρα, αφού τα Χριστούγεννα είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης.

- Ο τρόπος αντίδρασης τους σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνει τα συνταγματικά όρια και στέλνει στους πολίτες μήνυμα αυταρχισμού και καταπίεσης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση σύλληψης εκπαιδευτικού για σχόλιο που έγραψε στο facebook.

- Στα σχολεία μας επικρατεί πολύ μεγάλη αναστάτωση αφού χιλιάδες παιδιά μένουν στο σπίτι, δεν υπάρχει η ανάλογη τεχνολογική στήριξη των σχολείων και οι οδηγίες δεν είναι ξεκάθαρες για τον τρόπο χειρισμού διαφόρων ζητημάτων. Την ίδια στιγμή το σύστημα υγείας πιέζεται επικίνδυνα. Και για τους δύο αυτούς τομείς οι Κυβερνώντες είχαν πολλούς μήνες από τον περασμένο Μάρτη, να προετοιμαστούν αλλά δυστυχώς δεν το έπραξαν.

Αυτά και αρκετά άλλα είναι η απόδειξη ότι οι Κυβερνώντες χωρίς συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, έμειναν στους πανηγυρισμούς του καλοκαιριού. Το καλοκαίρι μας έλεγαν ότι η Κυβέρνηση νίκησε τον κορωνοιό και όλα οφείλονταν στους ίδιους. Σήμερα ρίχνουν την ευθύνη στους πολίτες.

Η αλήθεια είναι ότι παραμέρισαν όσους επιστήμονες δεν συμφωνούσαν μαζί τους, επικράτησαν σκοπιμότητες, λαμβάνονται μέτρα χωρίς συνολικό σχέδιο, αποτυγχάνουν και βρισκόμαστε σήμερα σε μια πολύ δύσκολη θέση. Ο ιός θερίζει, η οικονομία καταστρέφεται, άνθρωποι χάνουν τις δουλειές και τις επιχειρήσεις τους, συνάνθρωποι μας πεθαίνουν. Οι δηλώσεις ότι αλλού πεθαίνουν περισσότεροι αποτελούν ύβρη για κάθε ένα συνάνθρωπο μας που πεθαίνει από κορωνοιό.

Οι Κυβερνώντες πρέπει επιτέλους να σοβαρευτούν, γιατί τα λάθη τους είναι πλέον πραγματικά καταστροφικά.

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Σάββατο
20
Απριλίου
2024

Γιορτάζουν : Ζακχαίος, Ζάκχος, Ζάχος

1862
Πραγματοποιείται το πρώτο πείραμα παστερίωσης από τους Λουί Παστέρ και Κλοντ Μπερνάρ.
1902
Ο Πιερ Κιουρί και η Μαρία Κιουρί ανακαλύπτουν το ράδιο.
1920
Έναρξη των 7ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αμβέρσα του Βελγίου.
1999
Σημειώνεται ο μεγαλύτερος βομβαρδισμός του Κοσόβου από τις ΗΠΑ.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy