fbpx

Η διαχείρηση της πανδημίας στην Κύπρο απέτυχε. Του Χρίστου Χριστοφίδη


Η διαχείριση της πανδημίας από την Κυβέρνηση έχει αποτύχει όταν λαμβάνεις κάθε δεκαπέντε μέρες μέτρα και μετά τα αναθεωρείς, το μόνο που αποδεικνύεις είναι ότι τα μέτρα αυτά δεν ήταν σωστά και έχουν αποτύχει.

 

Γράφει: Χρίστος Χριστοφίδης

Άλλωστε έχουμε επισημάνει όλες τις προηγούμενες εβδομάδες ότι τα μέτρα της Κυβέρνησης ήταν αντιφατικά, σε μερικές περιπτώσεις άδικα και σε άλλες περιπτώσεις χωρίς λογική. Επίσης πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες ότι δεν είναι ακριβές το ότι τα μέτρα αυτά ήταν πάντοτε εισηγήσεις των ειδικών επιδημιολόγων. Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι αρχές του Νιόβρη σοβαροί επιδημιολόγοι, με ανεξαρτησία σκέψης, κατέγραφαν το γεγονός ότι η κατάσταση ξέφευγε και πρότειναν αυστηρά μέτρα ούτως ώστε να ελεγχθεί η κατάσταση και να σώσουμε το Δεκέμβρη. Ο Δεκέμβρης είναι πολύ σημαντικός μήνας για την οικονομία (αφού τότε αυξάνεται πολύ ο τζίρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων) αλλά είναι ένας μήνας σημαντικός και για την ψυχολογία μας αφού είναι ένας μήνας οικογενειακών συνάξεων, διασκέδασης και ψυχαγωγίας.

Αντί αυτού οι Κυβερνώντες τι αποφάσισαν;

- πήραν αυστηρά μέτρα μόνο για τη Λεμεσό και την Πάφο, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η κατάσταση να είναι ανεξέλεγκτη σε Λευκωσία, Λάρνακα και ελεύθερη Αμμόχωστο.

- Τα ημίμετρα που πήραν δεν απέδωσαν με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων. Η εκτόξευση των θετικών rapid tests από το 1,7% στο 3,7% αποδεικνύει ότι υπάρχει υπερδιπλασιασμός της παρουσίας του ιού διάσπαρτα στην κοινωνία.

- Το μέτρο για να κλείνουν οι χώροι εστίασης στις 7:00μ.μ. γονάτισε ταβέρνες, εστιατόρια, μπαράκια, καφετέριες και άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μειώνοντας τις εργασίας τους κατά ένα συντριπτικό ποσοστό, για να έρθουν τώρα οι Κυβερνώντες και αφού αυτό το ημίμετρο δεν απέδωσε, να τους κλείσουν εντελώς.

- Άφησαν ορισμένες εκκλησίες να λειτουργούν ανεξέλεγκτα, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, για να έρθουν τώρα χριστουγεννιάτικα και να κλείσουν εντελώς τις εκκλησίες. Δημιουργούν αντιδράσεις τώρα, αφού τα Χριστούγεννα είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης.

- Ο τρόπος αντίδρασης τους σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνει τα συνταγματικά όρια και στέλνει στους πολίτες μήνυμα αυταρχισμού και καταπίεσης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση σύλληψης εκπαιδευτικού για σχόλιο που έγραψε στο facebook.

- Στα σχολεία μας επικρατεί πολύ μεγάλη αναστάτωση αφού χιλιάδες παιδιά μένουν στο σπίτι, δεν υπάρχει η ανάλογη τεχνολογική στήριξη των σχολείων και οι οδηγίες δεν είναι ξεκάθαρες για τον τρόπο χειρισμού διαφόρων ζητημάτων. Την ίδια στιγμή το σύστημα υγείας πιέζεται επικίνδυνα. Και για τους δύο αυτούς τομείς οι Κυβερνώντες είχαν πολλούς μήνες από τον περασμένο Μάρτη, να προετοιμαστούν αλλά δυστυχώς δεν το έπραξαν.

Αυτά και αρκετά άλλα είναι η απόδειξη ότι οι Κυβερνώντες χωρίς συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, έμειναν στους πανηγυρισμούς του καλοκαιριού. Το καλοκαίρι μας έλεγαν ότι η Κυβέρνηση νίκησε τον κορωνοιό και όλα οφείλονταν στους ίδιους. Σήμερα ρίχνουν την ευθύνη στους πολίτες.

Η αλήθεια είναι ότι παραμέρισαν όσους επιστήμονες δεν συμφωνούσαν μαζί τους, επικράτησαν σκοπιμότητες, λαμβάνονται μέτρα χωρίς συνολικό σχέδιο, αποτυγχάνουν και βρισκόμαστε σήμερα σε μια πολύ δύσκολη θέση. Ο ιός θερίζει, η οικονομία καταστρέφεται, άνθρωποι χάνουν τις δουλειές και τις επιχειρήσεις τους, συνάνθρωποι μας πεθαίνουν. Οι δηλώσεις ότι αλλού πεθαίνουν περισσότεροι αποτελούν ύβρη για κάθε ένα συνάνθρωπο μας που πεθαίνει από κορωνοιό.

Οι Κυβερνώντες πρέπει επιτέλους να σοβαρευτούν, γιατί τα λάθη τους είναι πλέον πραγματικά καταστροφικά.

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Υπάλληλος της κρατικής εταιρίας Alrosa της Ρωσίας δείχνει τα αποτελέσματα της εξόρυξης. Σπάνια πετράδια, μεταξύ τους και ένα ακατέργαστο διαμάντι 242 καρατίων που θα δημοπρατηθούν από την εταιρία με καμάρι καθώς είναι το μεγαλύτερο που έχει βρει αυτόν τον αιώνα. REUTERS/Tatyana Makeyeva

Ήξερες ότι...

Οι άνθρωποι ευθύνονται για τον θάνατο περίπου 70 εκατομμυρίων καρχαριών το χρόνο.

Σήμερα


Τρίτη
2
Μαρτίου
2021

Γιορτάζουν : Ευθαλία, Θάλια, Θάλεια, Ευθαλίτσα, Ευθαλιώ, Θαλίτσα, Θαλιώ, Τρωάδιος, Τρωάδης, Τρωάδος, Τρωάς, Τρωάδα

1840
Η Ιονική Κρατική Τράπεζα, η μετέπειτα Ιονική και Λαϊκή Τράπεζα, ανοίγει το πρώτο της κατάστημα στην Κέρκυρα.
1969
Ειδικοί ανθρωπολόγοι συμπεραίνουν από το κρανίο που βρέθηκε στο σπήλαιο των Πετραλώνων ότι η ανθρώπινη παρουσία χρονολογείται 100.000 χρόνια στη Χαλκιδική.
1972
Οι μητροπολίτες Κιτίου Άνθιμος, Πάφου Γεννάδιος και Κυρήνειας Κυπριανός ζητούν την παραίτηση του αρχιεπισκόπου Μακάριου από την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άμεση κινητοποίηση των υποστηρικτών του Μακάριου, οι οποίοι διαδηλώνουν υπέρ του αρχιεπισκόπου.
1990
Έπειτα από 27 χρόνια, ο Νέλσον Μαντέλα επιστρέφει στην ενεργό πολιτική δράση, καθώς εκλέγεται αντιπρόεδρος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου, την κύρια οργάνωση των μαύρων που αγωνίζεται για την ισότητα και την ισονομία στη χώρα.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy