fbpx

Όμορφες γυναίκες. #StarKypros2015. Της Χριστιάνας Μανώλη

starxristianaaaΑφορμή για το πιο κάτω κείμενο το διαδικτυακό σχόλιο της βουλευτού Σκεύης Κουκουμά.

Συμφωνώ πλήρως.

skevi

Φέτος είπα δεν θα ασχοληθώ. Άλλωστε το έχουμε πει χιλιάδες φορές ότι η εξωτερική ομορφιά είναι κάτι που πουλά τόσο στα κλασικά media όσο και στα κοινωνικά δίκτυα, τώρα αν είναι όντως ωραίο είναι στην κρίση του καθενός. Τα καλλιστεία είναι πλέον μια «παραδοσιακή» συνήθεια του χώρου του θεάματος στο να εκθέτουν κατά το πλείστων γυναικεία κορμιά βαθμολογώντας τα για το πόσο ικανά είναι να βρεθούν στο αστραφτερό κόσμο της μόδας.

Τα τελευταία χρόνια τα κυπριακά καλλιστεία υπάρχουν σε ρόλο reality show καθώς είναι μια σειρά επεισοδίων που έχουν απασχολήσει αρκετά την δημόσια σφαίρα, τόσο τον κίτρινο τύπο όσο και το διαδικτυακό περιβάλλον που αλληλοεπιδρούν οι κύπριοι χρήστες.  Τα πλείστα σχόλια στο διαδίκτυο κατακρίνουν ή κοροϊδεύουν έμμεσα και άμεσα το ρόλο του συγκεκριμένου διαγωνισμού εξωτερικής ομορφιάς αλλά και των κοριτσιών που συμμετέχουν. Παρόλα αυτά εγώ δεν θα σχολιάσω καμιά συμμετέχουσα γιατί ο στόχος μου δεν είναι ούτε να κρίνω κάποιο για το τι κάνει,  ούτε πως εκφράζεται δημόσια ή έστω πόσο όμορφος φαινομενικά είναι.

Στην Κύπρο όμως είναι καλό να γνωρίζουμε σε ότι αφορά τις γυναίκες εκτός καλλιστείων ότι είμαστε ακόμα πολύ πίσω. H θέση της γυναίκας στα Κυπριακά Μέσα Επικοινωνίας είναι υποβαθμισμένη και ταυτισμένη με την φαινομενική εικόνα τις περισσότερες φορές. Συνήθως η γυναικεία εκπροσώπηση είναι μειωμένη σε ότι αφορά το αντίθετο φύλλο, ενώ υπάρχει κυρίως στο ψυχαγωγικό τομέα των μέσων και όχι στην παρουσίαση του ειδησεογραφικού υλικού που συσχετίζεται με θέματα οικονομίας, πολιτικής ή και αθλητικών.

Σε πρόσφατη μάλιστα έρευνα από την Ομάδα Πρωτοβουλίας για την Ενίσχυση της Παρουσίας της Γυναίκας στην Πολιτική Ζωή και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά ότι στo νησί μας η παρουσία των γυναικών στην πολιτική σκηνή είναι σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα. Αυτό άλλωστε φαίνεται από τις λιγοστές γυναίκες στην Κυπριακή Βουλή, σε ανώτερες κρατικές θέσεις, στην παρουσία γυναικών σε κοινοτικά , δημοτικά συμβούλια και στα δικαστήρια.

Όλα αυτά συντελούν ένα κοινωνικό πλαίσιο υποβαθμισμένο σε ότι αφορά την γυναίκα στην κυπριακή κοινωνία. Η ασχολία των ΜΜΕ αλλά και του κάθε χρήστη ξεχωριστά ως προς το σκηνικό των καλλιστείων θα έπρεπε να στραφεί προς την πραγματική γυναικεία εκπροσώπηση στην κυπριακή κοινωνία. Συνεχίζουμε μέσα από τις δομές μας ως κοινωνία να γεννούμε γυναίκες που πιστεύουν στην πιο υποβαθμισμένη τους θέση, που νιώθουν ανάξιες για πιο ψηλές θέσεις εργασίας ενώ στρέφουμε το βλέμμα σε εκείνα που ούτε καν κάνουν μια γυναίκα πραγματικά όμορφη. Ενώ ακόμα κι αν υπάρχουν αξιόλογες γυναικείες παρουσίες και ειδικά καταρτισμένες για διάφορα πόστα συνήθως έρχονται σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με άλλους υποψήφιους.

Στην Κύπρο, σε άγνοια πολλών, 1 στις 5 γυναίκες έχει υποστεί την  σεξουαλική  ή σωματική βία, πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν για τα δικαιώματα τους στην εργασία, για το θέμα της πορνείας υπάρχει ακόμα η αντίληψη ότι είναι επιλογή των γυναικών να εκδίδονται, ενώ οι γυναίκες άνεργοι σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά της Στατιστικής υπηρεσίας του κράτους είναι περισσότερες από τους άνδρες. Όλα αυτά δεν είναι γνωστά στον Κύπριο που εξοργίζεται μονάχα με την μη έξυπνη απάντηση που θα δώσει μια υποψήφια στα καλλιστεία.

Τα παραπάνω στοιχεία δεν είναι φεμινιστικό παραλήρημα ούτε μια γυναικεία άποψη είναι η αλήθεια για το τι συμβαίνει. Είναι η αλήθεια που πρέπει πραγματικά να μας απασχολήσει για το ποια πραγματικά είναι η θέση της γυναίκας στην Κύπρο αφήνοντας πίσω μας το λαμπερό κόσμο του τίποτα. Η ομορφιά άλλωστε όπως αναφέρει και η κ. Κουκουμά βρίσκεται στους προσωπικούς και συλλογικούς αγώνες της κάθε γυναίκας. Η γυναικεία ομορφιά ας πάψει να είναι μονάχα το αγγελικό πρόσωπο και το ωραίο σώμα, ας είναι η πολύπλευρη παρουσία της γυναίκας στην κοινωνία μας. 


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Το ιδιωτικό σχολείο που ίδρυσε η Elizabeth Wanjiru Muriuki στην Κεντρική Κένυα έχει ένα μεγάλο σκοπό. Να δώσει στα κορίτσια που έχουν αποκτήσει μωρά άλλη μια ευκαιρία στην ζωή για να εκπαιδευτούν παρά το στίγμα μιας εγκυμοσύνης εκτός γάμου ή σε πολύ νεαρή ηλικία. Το σχολείο φιλοξενεί είκοσι κορίτσια, 12 μητέρες μαζί με τα μωρά τους και οκτώ εγκυμονούσες όλες έφηβες, όπως η εικονιζόμενη χαμογελαστή καλλονή με την κόρη της. EPA/DANIEL IRUNGU

Ήξερες ότι...

Ο σερ Τζ. Μ. Μπάρι, ο σερ Ισαάκ Νεύτωνας και ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν πέθαναν και οι τρεις παρθένοι.

Σήμερα


Τετάρτη
24
Φεβρουαρίου
2021

Γιορτάζουν : Κανένας

1582
Ο Πάπας Γρηγόριος ΙΓ ανακοινώνει το Γρηγοριανό Ημερολόγιο.
1848
Εκθρονίζεται ο βασιλιάς Λουδοβίκος-Φίλιππος της Γαλλίας («Φεβρουαριανή Επανάσταση»).
1920
Το Γερμανικό Εργατικό Κόμμα (DAP) αλλάζει ονομασία με πρωτοβουλία του Χίτλερ σε Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα (NSDAP).
1946
Στην Αργεντινή εκλέγεται πρόεδρος ο Χουάν Περόν.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy