Το Κυπριακό «Success Story»;; Σε Αριθμούς. Του Χάρη Σταυρινίδη

SuccessStoriesxariΤις τελευταίες μέρες ακούμε από το Υπουργείο Οικονομικών ότι η Κύπρος πλέον αποτελεί οικονομικό success story, αφού καταγράψαμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Αυτό απέκτησε και ειδικό βάρος όταν ο πρόεδρος Αναστασιάδης στη σύνοδο κορυφής στη Ρίγα της Λεττονίας δεχόταν συγχαρητήρια από τους άλλους αρχηγούς κρατών μελών της ΕΕ.

Ακούγονται ωραία όλα αυτά στα αυτιά του ταλαιπωρημένου, άνεργου και φτωχοποιημένου κυπριακού λαού; Ίσως μια ομάδα του πληθυσμού μας η οποία υπέστη τις λιγότερες ζημιές και αποκοπές από την καταστροφή του Eurogroup του 2013, να πιστεύει σ’ αυτό το επίπλαστο success story, η πλειοψηφία όμως των συμπατριωτών μας δεν το “αγοράζει”.

Γιατί δεν το πιστεύει η πλειοψηφία των συμπατριωτών μας θα το αναλύσω πιο κάτω σε αριθμούς:

  • Τρύπα  7.2 δις Υποχρεώσεις του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Μετά την απόφαση για το κούρεμα καταθέσεων τέθηκε και το θέμα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το κράτος μας δανειζόταν χρήματα από το ταμείο αυτό με πολύ χαμηλό ή σχεδόν μηδενικό επιτόκιο για να τα σπαταλήσει μετέπειτα. Για πείτε μας λοιπόν πιο επιτυχημένο Κυπριακό κράτος θα καλύψει αυτή τη τρύπα; Απλά ρωτώ έτσι για να ξέρουμε αν θα πάρουμε ποτέ σύνταξη μετά από 20 χρόνια. Δεν νομίζω να πάρω απάντηση..

  • Τρύπα  5 δις στις προβλέψεις των κυπριακών τραπεζών στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ)

Οι τράπεζες μας έχουν προβλέψει ζημιές 8.9 δις ή το 32% του συνόλου των ΜΕΔ, ενώ το ΔΝΤ λέει ότι τα ίδια όρια προβλέψεων στις Ευρωπαίκες τράπεζες είναι 50% και άρα οι προβλέψεις έπρεπε να είναι 14 δις. Αυτό συνεπάγεται σε άλλη μια τρύπα 5 δις!  Πιο επιτυχημένο Κυπριακό κράτος θα καλύψει και αυτή τη τρύπα; Πάλι δεν θα ακούσουμε τίποτα...

Για να μην σας γίνομαι κουραστικός απλά να σας πω οτι το επιτυχές οικονομικό μοντέλο που ακολουθήσαμε τα τελευταία χρόνια οδήγησε  στο να εξαφανιστούν/διαγραφούν/κλαπούν 24+ δις ευρώ και σε αντάλλαγμα πήραμε δάνειο 10 δις (bailout). Τα ποσά που απαρτίζουν αυτό το ποσό συμψηφιζόμενα με τις ανωτέρω “τρύπες” τα παραθέτω πιο κάτω:

  • Κούρεμα Καταθετών Λαικής Τράπεζας (Bail in)άνω των 100K:  4 δις.
  • Κούρεμα επενδυτών Αξιογράφων Λαϊκής Τρ. και Τράπεζας Κύπρου:  1.4 δις
  • Μετατροπή Καταθέσεων και κατόπιν κούρεμα  (με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση 1 δις) των καταθετών της Τράπεζας Κύπρου σε επίπεδο 47.5%: 3.8 δις
  • “Δωρεά” στη τραπεζα Πειραιώς 3.5 δις ελληνικές εργασίες κυπριακών τραπεζών για να περιοριστεί “ring fence” ο συστεμικός κίνδυνος της Κύπρου
  • Έγκριση από το Κράτος μας της αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους με κόστος 4.5 δις στους Κύπριους κατόχους Ελληνικών ομολόγων (κυρίως τραπεζες)

Εάν προσθέσω και τον ELA που φορτώθηκε στην Τρ. Κύπρου, το μέγεθος της οικονομικής “επιτυχίας” εκτοξεύεται. Και για να κάνουμε πιο εμφανές τον επιτυχημένο δρόμο της Κυπριακής Οικονομίας σας υπενθυμίζω ότι το Ιδιωτικό χρέος (νοικοκυριών και επιχειρήσεων)είναι στα 60,3 δις ή 330% του ΑΕΠ. Δηλαδή είναι ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ!

Εάν αυτό είναι οικονομομική επιτυχία, με στρατό ανέργων, μηδενικές νέες θέσεις εργασίας, μηδενικές επενδύσεις σε αναπτυξιακούς τομείς, τράπεζες ζόμπι, τότε μάλλον δεν ζω στην Κύπρο αλλά στην Ελβετία.

Auf wieder sehen!

Γράφει: Χάρης Σταυρινίδης




Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Πόλη της Γάζας, Λωρίδα της Γάζας: Ένας άνδρας κοιτάζει έξω από ένα παράθυρο, καθώς Παλαιστίνιοι αναζητούν θύματα από τη νυχτερινή ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σπίτι στο προσφυγικό στρατόπεδο αλ-Σάτι. Mahmoud Issa/Reuters

Ήξερες ότι...

Τον 15ο αιώνα, στη Βαυαρία, τα μέλη της ευαγγελικής σέκτας «Αδερφότητα της Μοραβίας», εξαιτίας της αποστροφής τους απέναντι στη βία και την αιματοχυσία, όταν έπρεπε να εκτελέσουν κάποιον, τον γαργαλούσαν μέχρι θανάτου!

Newsletter

Σήμερα


Τετάρτη
16
Ιουλίου
2025

Γιορτάζουν : Κανένας

622
Αρχή του Μουσουλμανικού ημερολόγιου.
813
Οι Βούλγαροι εμφανίζονται μπροστά στα τείχη της Κωνσταντινουπόλεως.
1826
Ο Γεώργιος Σαχτούρης και ο Κωνσταντίνος Κανάρης νικούν τον τουρκικό στόλο κοντά στην Σάμο.
1906
Καταστροφές Ελληνικών ιδρυμάτων, εκκλησιών και σχολείων της Φιλιππουπόλεως από τους Βουλγάρους.
1945
Αρχίζει να λειτουργεί το «Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας», που ιδρύθηκε με τη ΣΠ 54, με πρώτο διευθυντή τον Ηρ. Πετμεζά.