fbpx

Το Κυπριακό «Success Story»;; Σε Αριθμούς. Του Χάρη Σταυρινίδη

SuccessStoriesxariΤις τελευταίες μέρες ακούμε από το Υπουργείο Οικονομικών ότι η Κύπρος πλέον αποτελεί οικονομικό success story, αφού καταγράψαμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Αυτό απέκτησε και ειδικό βάρος όταν ο πρόεδρος Αναστασιάδης στη σύνοδο κορυφής στη Ρίγα της Λεττονίας δεχόταν συγχαρητήρια από τους άλλους αρχηγούς κρατών μελών της ΕΕ.

Ακούγονται ωραία όλα αυτά στα αυτιά του ταλαιπωρημένου, άνεργου και φτωχοποιημένου κυπριακού λαού; Ίσως μια ομάδα του πληθυσμού μας η οποία υπέστη τις λιγότερες ζημιές και αποκοπές από την καταστροφή του Eurogroup του 2013, να πιστεύει σ’ αυτό το επίπλαστο success story, η πλειοψηφία όμως των συμπατριωτών μας δεν το “αγοράζει”.

Γιατί δεν το πιστεύει η πλειοψηφία των συμπατριωτών μας θα το αναλύσω πιο κάτω σε αριθμούς:

  • Τρύπα  7.2 δις Υποχρεώσεις του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Μετά την απόφαση για το κούρεμα καταθέσεων τέθηκε και το θέμα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το κράτος μας δανειζόταν χρήματα από το ταμείο αυτό με πολύ χαμηλό ή σχεδόν μηδενικό επιτόκιο για να τα σπαταλήσει μετέπειτα. Για πείτε μας λοιπόν πιο επιτυχημένο Κυπριακό κράτος θα καλύψει αυτή τη τρύπα; Απλά ρωτώ έτσι για να ξέρουμε αν θα πάρουμε ποτέ σύνταξη μετά από 20 χρόνια. Δεν νομίζω να πάρω απάντηση..

  • Τρύπα  5 δις στις προβλέψεις των κυπριακών τραπεζών στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ)

Οι τράπεζες μας έχουν προβλέψει ζημιές 8.9 δις ή το 32% του συνόλου των ΜΕΔ, ενώ το ΔΝΤ λέει ότι τα ίδια όρια προβλέψεων στις Ευρωπαίκες τράπεζες είναι 50% και άρα οι προβλέψεις έπρεπε να είναι 14 δις. Αυτό συνεπάγεται σε άλλη μια τρύπα 5 δις!  Πιο επιτυχημένο Κυπριακό κράτος θα καλύψει και αυτή τη τρύπα; Πάλι δεν θα ακούσουμε τίποτα...

Για να μην σας γίνομαι κουραστικός απλά να σας πω οτι το επιτυχές οικονομικό μοντέλο που ακολουθήσαμε τα τελευταία χρόνια οδήγησε  στο να εξαφανιστούν/διαγραφούν/κλαπούν 24+ δις ευρώ και σε αντάλλαγμα πήραμε δάνειο 10 δις (bailout). Τα ποσά που απαρτίζουν αυτό το ποσό συμψηφιζόμενα με τις ανωτέρω “τρύπες” τα παραθέτω πιο κάτω:

  • Κούρεμα Καταθετών Λαικής Τράπεζας (Bail in)άνω των 100K:  4 δις.
  • Κούρεμα επενδυτών Αξιογράφων Λαϊκής Τρ. και Τράπεζας Κύπρου:  1.4 δις
  • Μετατροπή Καταθέσεων και κατόπιν κούρεμα  (με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση 1 δις) των καταθετών της Τράπεζας Κύπρου σε επίπεδο 47.5%: 3.8 δις
  • “Δωρεά” στη τραπεζα Πειραιώς 3.5 δις ελληνικές εργασίες κυπριακών τραπεζών για να περιοριστεί “ring fence” ο συστεμικός κίνδυνος της Κύπρου
  • Έγκριση από το Κράτος μας της αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους με κόστος 4.5 δις στους Κύπριους κατόχους Ελληνικών ομολόγων (κυρίως τραπεζες)

Εάν προσθέσω και τον ELA που φορτώθηκε στην Τρ. Κύπρου, το μέγεθος της οικονομικής “επιτυχίας” εκτοξεύεται. Και για να κάνουμε πιο εμφανές τον επιτυχημένο δρόμο της Κυπριακής Οικονομίας σας υπενθυμίζω ότι το Ιδιωτικό χρέος (νοικοκυριών και επιχειρήσεων)είναι στα 60,3 δις ή 330% του ΑΕΠ. Δηλαδή είναι ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ!

Εάν αυτό είναι οικονομομική επιτυχία, με στρατό ανέργων, μηδενικές νέες θέσεις εργασίας, μηδενικές επενδύσεις σε αναπτυξιακούς τομείς, τράπεζες ζόμπι, τότε μάλλον δεν ζω στην Κύπρο αλλά στην Ελβετία.

Auf wieder sehen!

Γράφει: Χάρης Σταυρινίδης


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λίγο πριν το χιόνι. Χρυσό ονομάζεται το φθινόπωρο εξαιτίας των χρωμάτων που παίρνουν τα φύλλα των δένδρων καθώς πέφτουν στο χώμα. Στην φωτογραφία ο οδηγός καθαρίζει το αυτοκίνητό του από τα μικρά φύλλα σε δρόμο της Αγίας Πετρούπολης. REUTERS/Anton Vaganov

Ήξερες ότι...

Καθημερινά, στην Ιαπωνία, σημειώνονται κατά μέσο όρο 90 αυτοκτονίες.

Σήμερα


Τετάρτη
23
Οκτωβρίου
2019

Γιορτάζουν :Ιάκωβος, Ιακωβίνα, Ζακελίνα

1915
Τριάντα πέντε χιλιάδες γυναίκες διαδηλώνουν στη Νέα Υόρκη, διεκδικώντας δικαίωμα ψήφου.
1929
Αρχίζει το μεγάλο Κραχ του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και ακολουθεί η κατάρρευση της δυτικής οικονομίας.
1991
Ο Βαρθολομαίος A εκλέγεται Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy