fbpx

Το Κυπριακό «Success Story»;; Σε Αριθμούς. Του Χάρη Σταυρινίδη

SuccessStoriesxariΤις τελευταίες μέρες ακούμε από το Υπουργείο Οικονομικών ότι η Κύπρος πλέον αποτελεί οικονομικό success story, αφού καταγράψαμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Αυτό απέκτησε και ειδικό βάρος όταν ο πρόεδρος Αναστασιάδης στη σύνοδο κορυφής στη Ρίγα της Λεττονίας δεχόταν συγχαρητήρια από τους άλλους αρχηγούς κρατών μελών της ΕΕ.

Ακούγονται ωραία όλα αυτά στα αυτιά του ταλαιπωρημένου, άνεργου και φτωχοποιημένου κυπριακού λαού; Ίσως μια ομάδα του πληθυσμού μας η οποία υπέστη τις λιγότερες ζημιές και αποκοπές από την καταστροφή του Eurogroup του 2013, να πιστεύει σ’ αυτό το επίπλαστο success story, η πλειοψηφία όμως των συμπατριωτών μας δεν το “αγοράζει”.

Γιατί δεν το πιστεύει η πλειοψηφία των συμπατριωτών μας θα το αναλύσω πιο κάτω σε αριθμούς:

  • Τρύπα  7.2 δις Υποχρεώσεις του κράτους προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Μετά την απόφαση για το κούρεμα καταθέσεων τέθηκε και το θέμα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το κράτος μας δανειζόταν χρήματα από το ταμείο αυτό με πολύ χαμηλό ή σχεδόν μηδενικό επιτόκιο για να τα σπαταλήσει μετέπειτα. Για πείτε μας λοιπόν πιο επιτυχημένο Κυπριακό κράτος θα καλύψει αυτή τη τρύπα; Απλά ρωτώ έτσι για να ξέρουμε αν θα πάρουμε ποτέ σύνταξη μετά από 20 χρόνια. Δεν νομίζω να πάρω απάντηση..

  • Τρύπα  5 δις στις προβλέψεις των κυπριακών τραπεζών στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ)

Οι τράπεζες μας έχουν προβλέψει ζημιές 8.9 δις ή το 32% του συνόλου των ΜΕΔ, ενώ το ΔΝΤ λέει ότι τα ίδια όρια προβλέψεων στις Ευρωπαίκες τράπεζες είναι 50% και άρα οι προβλέψεις έπρεπε να είναι 14 δις. Αυτό συνεπάγεται σε άλλη μια τρύπα 5 δις!  Πιο επιτυχημένο Κυπριακό κράτος θα καλύψει και αυτή τη τρύπα; Πάλι δεν θα ακούσουμε τίποτα...

Για να μην σας γίνομαι κουραστικός απλά να σας πω οτι το επιτυχές οικονομικό μοντέλο που ακολουθήσαμε τα τελευταία χρόνια οδήγησε  στο να εξαφανιστούν/διαγραφούν/κλαπούν 24+ δις ευρώ και σε αντάλλαγμα πήραμε δάνειο 10 δις (bailout). Τα ποσά που απαρτίζουν αυτό το ποσό συμψηφιζόμενα με τις ανωτέρω “τρύπες” τα παραθέτω πιο κάτω:

  • Κούρεμα Καταθετών Λαικής Τράπεζας (Bail in)άνω των 100K:  4 δις.
  • Κούρεμα επενδυτών Αξιογράφων Λαϊκής Τρ. και Τράπεζας Κύπρου:  1.4 δις
  • Μετατροπή Καταθέσεων και κατόπιν κούρεμα  (με την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση 1 δις) των καταθετών της Τράπεζας Κύπρου σε επίπεδο 47.5%: 3.8 δις
  • “Δωρεά” στη τραπεζα Πειραιώς 3.5 δις ελληνικές εργασίες κυπριακών τραπεζών για να περιοριστεί “ring fence” ο συστεμικός κίνδυνος της Κύπρου
  • Έγκριση από το Κράτος μας της αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους με κόστος 4.5 δις στους Κύπριους κατόχους Ελληνικών ομολόγων (κυρίως τραπεζες)

Εάν προσθέσω και τον ELA που φορτώθηκε στην Τρ. Κύπρου, το μέγεθος της οικονομικής “επιτυχίας” εκτοξεύεται. Και για να κάνουμε πιο εμφανές τον επιτυχημένο δρόμο της Κυπριακής Οικονομίας σας υπενθυμίζω ότι το Ιδιωτικό χρέος (νοικοκυριών και επιχειρήσεων)είναι στα 60,3 δις ή 330% του ΑΕΠ. Δηλαδή είναι ΜΗ ΒΙΩΣΙΜΟ!

Εάν αυτό είναι οικονομομική επιτυχία, με στρατό ανέργων, μηδενικές νέες θέσεις εργασίας, μηδενικές επενδύσεις σε αναπτυξιακούς τομείς, τράπεζες ζόμπι, τότε μάλλον δεν ζω στην Κύπρο αλλά στην Ελβετία.

Auf wieder sehen!

Γράφει: Χάρης Σταυρινίδης


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Για να μην ξεχνάμε...Οτι στην Συρία συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί. Στην φωτογραφία ένα αγόρι κλαίει τρομοκρατημένο μετά από κυβερνητικούς βομβαρδισμούς στην πόλη Ariha της επαρχίας Idlib, με στόχο την αγορά και την βιομηχανική ζώνη της περιοχής. Απόλογισμός; Τουλάχιστον 15 άνθρωποι νεκροί και πολλοί στιγματισμένοι από τον τρόμο για πάντα. (AP Photo/Ghaith Alsayed)

Ήξερες ότι...

Το στρες καθυστερεί την επούλωση των τραυμάτων.

Σήμερα


Σάββατο
18
Ιανουαρίου
2020

Γιορτάζουν : Αθανάσιος, Αθανασία, Θανάσης, Νάσια, Νάνσυ, Νάσος, Σάκης, Θάνος, Θανάσος, Θανασάκης, Θανασία, Θανασούλα, Σούλα, Νάσα, Κύριλλος, Κυριλλία, Κυρίλλα, Κυρίλλη, Θεόδουλος, Θεοδούλιος, Θεοδούλης, Θεοδουλία, Θεοδούλα, Θεόδουλη

1923
Καθιερώνεται στην Ελλάδα το νέο Γρηγοριανό ημερολόγιο, που θα ίσχυε από 16 Φεβρουαρίου. Έτσι, η 16 Φεβρουαρίου θα ήταν 1 Μαρτίου με το νέο ημερολόγιο.
1964
Οι Beatles βρίσκονται για πρώτη φορά στους πίνακες κατάταξης του περιοδικού Μπίλμπορντ
1965
Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρεύονται στους Δελφούς
1977
Γίνεται στο Σίδνεϊ το καταστροφικότερο σιδηροδρομικό ατύχημα στην ιστορία της Αυστραλίας, στο οποίο 83 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.
1996
Ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται πρωθυπουργός με 86 ψήφους έναντι 75 του Άκη Τσοχατζόπουλου, στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy