fbpx

Ζητείται ελπίς – ζητείται όραμα για την Παιδεία. Του Χάρη Ψάλτη

Vladimir-Yegorovich-Makovsky-xx-Bankruptcy-xx-Private-Collection

Οι τελευταίες ενέργειες της Βουλής με την ατεκμηρίωτη και ανελέητη κριτική, την απαξίωση και τον εκμηδενισμό της αυτονομίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, η παραίτηση  της κ. Ζήνας Πουλλή, Διευθύντριας Μέσης Εκπαίδευσης, λόγω της ύπαρξης ανθρώπων στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού που ασχολούνται αποκλειστικά με το ρουσφέτι, καθώς και οι πρόσφατες αναξιοκρατικές αποσπάσεις στη βάση κομματικών ταυτοτήτων και οι γενικές «εκκαθαρίσεις» στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου – όλα αυτά δείχνουν ότι η παιδεία του τόπου έχει βάλει για τα καλά την όπισθεν προς τον Μεσαίωνα. 

Αυτές οι τελευταίες εξελίξεις φανερώνουν επίσης ότι τα της παιδείας διαχειρίζονται πλέον άτομα, χωρίς προσόντα και με απουσία οράματος, τα οποία διακατέχονται παράλληλα από μένος ρεβανσισμού και αντι-διανοητικότητας· ό,τι δηλαδή πιο οπισθοδρομικό έχει να επιδείξει η πολιτική και πνευματική ζωή μιας χώρας. 

Η πολιτική ανάλυση πίσω από τις εξελίξεις δείχνει ακόμα ότι ο διορισμός του πολιτικού Κυριάκου Κενεβέζου στη θέση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, με μόνα κριτήρια τα εσωκομματικά και μικροπολιτικά συμφέροντα της συγκυβέρνησης,  ήταν όντως καθόλα ατυχής. Η αλλαγή πρόσωπων στην επιτροπή Παιδείας της Βουλής ήταν και πάλι  ατυχής όπως αποδεικνύεται. Οι επιπτώσεις από αυτούς τους πολιτικούς διορισμούς και αλλαγές στη βουλή  αναμένονται τραγικές για την παιδεία του τόπου μας. 

Τα μηνύματα ανησυχίας από όλους τους σκεπτόμενους πολίτες (από όλο το φάσμα της πολιτικής) όλο και πυκνώνουν. Πού πηγαίνουμε;  Σε τόσο πια χαμηλό σημείο έφτασε η διαφθορά κάποιων πολιτικών, ώστε να μην ανέχονται δίπλα τους άτομα και θεσμούς που να βγάζουν με το έργο τους την Κύπρο ασπροπρόσωπη σε διεθνές επίπεδο και να προχωρούν τον τόπο μας μπροστά; Μήπως τελικά φοβούνται την σύγκριση; Ποια είναι η λογική τους;

 Όταν βρίσκεσαι στο πολιτικό τιμόνι μιας χώρας, δεν κτυπάς με λασπολογίες και δεν επιδιώκεις να  καθυποτάξεις στις πολιτικές σου βουλές (δια της πλαγίας και με δήθεν πρόφαση την οικονομική εξυγίανση)  την ποιοτική τριτοβάθμια εκπαίδευση των παιδιών μας και την αυτονομία του πανεπιστημίου.  Όταν προχωράς σε αντι-μεταρρύθμιση της μεταρρύθμισης και στελέχωση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου δεν ξαποστέλνεις συντονίστριες και εκπαιδευτικούς με πείρα, δράση και διδακτορικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου για να τους αντικαταστήσεις με κομματικά κριτήρια με άτομα που δεν έχουν καν τα σχετικά στοιχειώδη προσόντα.   Σε άλλες χώρες, που οι πολιτικοί τους δεν τις οδήγησαν στη χρεοκοπία, οι πρακτικές είναι ακριβώς οι αντίθετες. Σε άλλες χώρες είναι σε καιρούς κρίσης που αυξάνονται οι επενδύσεις στην παιδεία, που αναζητείται το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό για να στελεχώσει τη δημόσια παιδεία και να ενισχύσει τον παραγωγικό διάλογο.

Ζητείται ελπίς, ζητείται όραμα. Η ενδυνάμωση της αυτονομίας των Πανεπιστήμιων  είναι η κινητήριος δύναμη της δημιουργικότητας που χρειάζεται ο τόπος μας για να βγει από την κρίση και τα σημερινά αδιέξοδα.  Η αναβάθμιση και όχι η υποβάθμιση της στελέχωσης της δημόσιας παιδείας είναι αυτή που θα μας βγάλει από την εσωστρέφεια, τη διαπλοκή και τον νεποτισμό της πολιτικής.   Επιλέγω να πιστεύω ότι η πλειοψηφία των πολιτικών μας θέλουν και μπορούν να φέρουν την αλλαγή προς αυτή την κατεύθυνση και ελπίζω ότι ο πρόεδρος της δημοκρατίας θα βάλει τέρμα σε αυτή την κατρακύλα. 


Γράφει: Χάρης Ψάλτης

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Εικονογραφώντας την καταστροφή. Ενα ψεύτικο τυπικό σπίτι των προαστίων πλέει στον Τάμεση. Με αυτό τον τρόπο η οργάνωση Extinction Rebellion προειδοποιεί όλους μας για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Extinction Rebellion/Guy Reece/Handout via REUTER

Ήξερες ότι...

Η θρησκεία της φυλής των Todas στη νότια Ινδία απαγορεύει στους πιστούς να περάσουν οποιοδήποτε είδος γέφυρας.

Σήμερα


Τρίτη
12
Νοεμβρίου
2019

Γιορτάζουν : Κανένας

1940
Μετά από την οικτρή ιταλική επιθετική αποτυχία στο Βορειοηπειρωτικό Μέτωπο, ο Χίτλερ εκδίδει την πρώτη του εμπιστευτική διαταγή γενικών κατευθύνσεων με αριθμό 18 προς το Γενικό Επιτελείο του, για την εκπόνηση πολεμικού σχεδίου και την προπαρασκευή επίθεσης εναντίον της Ελλάδας.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy