Παραπληροφορεί η κα. Ε. Χαραλαμπίδου για συνταξιοδοτικό Οργανισμού Νεολαίας. Του Χαράλαμπου Παπαγιάννη

onekpamposΔιάβασα το πιο κάτω άρθρο στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», το οποίο αναφέρεται σε επιστολή σας. Με όλη την εκτίμηση, πρόκειται για υποθέσεις που δεν βασίζονται σε δεδομένα και δημιουργεί λανθασμένες και παραπλανητικές εντυπώσεις.

Διατέλεσα μέλος του Δ.Σ του Οργανισμού Νεολαίας, όπως και πολλοί άλλοι συναγωνιστές εκ μέρους της ΕΔΟΝ και θα μπορούσες να ζητήσεις να σε διαφωτίσουν, προτού τοποθετηθείς δημόσια και εκθέσεις, όχι τον εαυτό σου, αλλά το ΑΚΕΛ, το οποίο είναι κόμμα του εργαζόμενου λαού (εκτός και εάν δεν το έχεις αντιληφθεί). Για ενημέρωση αντιλαμβάνομαι πολύ εύκολα μπορείς να προσεγγίσεις, τους Γιώργο Λουκαίδης, Χρίστο Χριστοφίδη, Ανδρέα Βύρα, Ελένη Μαύρου και Άντρο Καφκαλιά).

Καταρχήν πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται με καθεστώς μόνιμου προσωπικού (με ωφελήματα όπως όλων των δημοσίων υπαλλήλων) και μέχρι πρόσφατα, με ευθύνη των εκάστοτε διοικητικών συμβουλίων και του κράτους, δεν είχε τακτοποιηθεί το θέμα του συνταξιοδοτικού, μέσω κανονισμών. Όπως γνωρίζω συμπεριλαμβάνεται στη συλλογική τους σύμβαση και πληρώνουν εισφορές, για το συνταξιοδοτικό, όπως και οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Ο Οργανισμός Νεολαίας έχει 26 μόνιμους υπαλλήλους, 4 εκ των οποίων είναι στην κλίμακα Α11+2, 14 είναι στην κλίμακα Α8-10-11 και 8 είναι Βοηθοί Γραμματειακοί σε κλίμακες Α2-5-7. Σε ότι αφορά την αναδρομικότητα, αφορά μόνο 11 άτομα και όχι το σύνολο του προσωπικού όπως λανθασμένα επικαλείστε. Για ενημέρωσή σας, το προσωπικό του Οργανισμού Νεολαίας δεν προσλήφθηκε ταυτόχρονα το 1994. Μέχρι το 1995 ήταν μόλις 4 άτομα, από το 2001 μέχρι και το 2003 άλλα 3 άτομα, από το 2004 και 2005 άλλα 4 και οι υπόλοιποι μετά το 2007.

Σημειώνω ότι από την ίδρυση του Οργανισμού Νεολαίας, η πρόσληψη του προσωπικού ήταν με καθεστώς συμβάσεων και μόλις το 2007 επιλύθηκε το ζήτημα στελέχωσης και προσφέρθηκαν μόνιμες θέσεις. Στο δημόσιο, αλλά και σε κάθε οργανισμό δημοσίου δικαίου, όταν εργαζόμενος μονιμοποιείται, τότε το συνταξιοδοτικό αφορά όλα τα έτη υπηρεσίας, ακόμα και με διαφορετικό καθεστώς εργοδότησης.

Στοιχειώδης γνώσεις οικονομικών καταρρίπτουν τους υπολογισμούς σας για κόστος περίπου 6 εκατομμυρίων, εφόσον λαμβάνετε υπόψη το σημερινό μισθολόγιο, (ωσάν να λάμβαναν οι εργαζόμενοι εξαρχής αυτό το μισθό) και ότι τάχα όλοι εργοδοτήθηκαν από το 1994 και ότι τους αφορά όλους η αναδρομικότητα.

Θα ανέμενα περισσότερη σοβαρότητα για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά κεκτημένο δικαίωμα εργαζομένων, για το οποίο η ευθύνη μη κατάθεσης κανονισμών στη Βουλή, αφορούσε την εργοδοτική πλευρά. Εκτός και εάν η αντίληψη σας είναι ότι πρέπει να πληρώσουν το κόστος οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και θα σώσετε την οικονομία του τόπου, εάν τους στερήσετε τα δικαιώματά τους.

Σε ότι αφορά την προσέγγιση σας περί δώρου €200.000 σε κάθε εργαζόμενο, πρόκειται για προσβλητική και απαράδεκτη τοποθέτηση για εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ στο κοινοβούλιο. Εάν γνωρίζατε όντως τα δεδομένα, θα μπορούσατε να αντιληφθείτε ότι το ποσό που επικαλείστε είναι πολύ υπερβολικό.

Εάν υποθέσουμε, την ακραία περίπτωση (επειδή δεν είναι όλοι οι υπάλληλοι Α11 , όπου κάποιος υπάλληλος με υπηρεσία 22 ετών, εργοδοτήθηκε στην Κλίμακα Α8 την 1.1.1994 και σήμερα βρίσκεται στην κορυφή της κλίμακας Α11, και θα συνταξιοδοτηθεί σήμερα, η σύνταξη υπολογίζεται 1/800 χ συμπληρωμένους μήνες (δηλ. 216) χ τελευταίο μισθό 31.12.2012, περίπου €3950, δηλαδή θα λαμβάνει επαγγελματική σύνταξη €1066 μηνιαίως. Το δε εφάπαξ θα είναι €60000. Από την 1.1.2013 για υπολογισμό των συνταξιοδοτικών, λαμβάνεται υπόψη ο Μέσος Όρος του μισθού, δηλαδή θα λαμβάνει επιπρόσθετη σύνταξη €237 μηνιαίως και €10500 εφάπαξ. Άρα συνολικά €70500 εφάπαξ και επαγγελματική σύνταξη €1303 μηνιαίως.

Αλήθεια κυρία Χαραλαμπίδου, εσείς με 2 θητείες ως μέλος του κοινοβουλίου, πόσα θα λαμβάνετε ως σύνταξη και πόσα ως εφάπαξ; Μήπως€3306 μηνιαία σύνταξη και €185.115 ως εφάπαξ;

Το δώρο τελικά δεν αφορά τους εργαζόμενους στον Οργανισμό Νεολαίας...

Γράφει: Χαράλαμπος Παπαγιάννης

Πρώην μέλος Δ.Σ. Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου

Πρώην Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας ΕΔΟΝ


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τορζόκ, Ρωσία: Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέπτεται το 344ο Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορικών Πληρωμάτων Στρατιωτικής Αεροπορίας για την εκπαίδευση στη μάχη και την μετάβαση στην περιοχή του Τβερ. Mikhail Metzel/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στην αρχαία Ελλάδα ο άνηθος χρησιμοποιόταν, μεταξύ άλλων, για το στεφάνωμα των νικητών και με το αιθέριο έλαιό του αλείφονταν οι αθλητές γιατί το θεωρούσαν μαλακτικό και τονωτικό των μυών.

Σήμερα


Παρασκευή
29
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1549
Ιδρύεται η πόλη Σαλβαντόρ ντα Μπαΐα, η πρώτη πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
1799
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ψηφίζει νόμο με στόχο την σταδιακή κατάργηση της δουλείας.
1864
Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως προίκα στον νέο βασιλιά Γεώργιο Α.
1901
Πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία.
1974
Το διαστημόπλοιο Μάρινερ 10 παίρνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες από τον πλανήτη Ερμή.
2004
Οι εξής χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ εισέρχονται στο ΝΑΤΟ: Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία.
2006
Ο Ισμαήλ Χανίγια, ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, αναλαμβάνει επίσημα Πρωθυπουργός της Παλαιστίνης.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy