fbpx

Το προσωπικό του ΤΕΠΑΚ έχει δικαίωμα για αξιοπρεπή φροντίδα υγείας. Του Χαράλαμπου Παπαγιάννη

11198511 10152728084550303 187005201 nΠροχθές, κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του ΤΕΠΑΚ στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, οι Βουλευτές μας αποφάσισαν σταύρωμα του κονδυλίου που αφορά στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του προσωπικού, ώστε το κράτος να εφαρμόσει τα ίδια ωφελήματα, όπως των Δημοσίων Υπαλλήλων, κάτι που ευελπιστούμε ότι θα γίνει με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

Έχοντας εμπειρία στα θέματα που αφορούν στην  Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη του προσωπικού του ΤΕΠΑΚ, εφόσον διατέλεσα εκπρόσωπος του Διοικητικού Προσωπικού και μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης, καθώς επίσης και μέλος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, θα ήθελα να παραθέσω μερικά δεδομένα, ώστε να διαφωτιστούν μερικές πτυχές του ζητήματος.

Έπειτα από μελέτη που έγινε το 2012 από τη Διαχειριστική Επιτροπή Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης, το Συμβούλιο του ΤΕΠΑΚ, αποφάσισε να προχωρήσει με ιδιωτικό σχέδιο υγείας για το προσωπικό του, έπειτα από ανοικτές  προσφορές, εφόσον:

Α) Εξοικονομούσε περίπου 30% της δαπάνης που απαιτείτο για τα Δημόσια Νοσηλευτήρια

Β) Η εξυπηρέτηση του προσωπικού θα ήταν ικανοποιητική, αν όχι καλύτερη εφόσον θα κάλυπτε και αποστολή του ασθενή στο εξωτερικό για σοβαρά περιστατικά καθώς επίσης και νοσηλεία σε περίπτωση ατυχήματος στο εξωτερικό, εφόσον λόγω της φύσεως της δουλειάς τους (ερευνητικά και συνέδρια), οι ακαδημαϊκοί ταξιδεύουν συχνά.

Γ) Το προσωπικό δεν θα λάμβανε άδεια για να επισκεφθεί τα εξωτερικά ιατρεία τα πρωινά, εφόσον ως επί το πλείστον οι επισκέψεις σε ιδιώτες γιατρούς γίνονται το απόγευμα.

Δ) Το προσωπικό θα κατέβαλε το ποσοστό που καταβάλουν και οι Δημόσιοι Υπάλληλοι στο Ταμείο Υγείας.

Η  διευθέτηση που έχει κάνει το ΤΕΠΑΚ είναι καλή πρακτική, εφόσον αποφορτώνει τα Δημόσια Νοσηλευτήρια, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που όλο και περισσότεροι πολίτες καταφεύγουν σε αυτά και υπάρχει αρκετή πίεση, εξ ου και η σημερινή απεργία από το προσωπικό των Δημοσίων Νοσηλευτηρίων. Ταυτόχρονα με τη διευθέτηση που έχει κάνει το ΤΕΠΑΚ μειώνει και την κρατική δαπάνη που απαιτείται για Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη του Προσωπικού του ΤΕΠΑΚ.

Σημειώνουμε ότι όλοι οι Οργανισμοί Δημοσίου Δικαίου, έχουν στους προϋπολογισμούς τους πρόνοια για τα ίδια ή και παρόμοια ωφελήματα που έχει και το ΤΕΠΑΚ, εφόσον το κράτος ΔΕΝ παρέχει πλήρη ωφελήματα με την Κάρτα Υγείας. Ουσιαστικά δεν παρέχεται η Ευρωπαϊκή κάρτα Νοσηλείας και δεν ισχύει το σχέδιο οικονομικής αρωγής για αποστολή του ασθενή στο εξωτερικό, σε σοβαρά περιστατικά.

Το ΤΕΠΑΚ δικαιώθηκε για την διευθέτηση που έχει κάνει εφόσον σήμερα εξοικονομεί περίπου 50% της δαπάνης που θα καλείτο να καταβάλει για την ασφάλιση υγείας του προσωπικού του και ταυτόχρονα το προσωπικό καλύπτεται και για αποστολή στο εξωτερικό για σοβαρές ασθένειες, καθώς και νοσηλεία στο εξωτερικό σε περίπτωση ατυχήματος. Η δαπάνη για το ιδιωτικό σχέδιο υγείας σήμερα, το οποίο καλύπτει 1108 άτομα, ανέρχεται στις €751000, σε σύγκριση με €1,322,952 (€1194 ανά άτομο) που θα καλείτο να καταβάλει το ΤΕΠΑΚ για τα Δημόσια Νοσηλευτήρια και θα είχε και λιγότερα ωφελήματα το προσωπικό.

Τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τα πιο πάνω δεδομένα καθώς επίσης και  το γεγονός ότι με προτροπή της Επιτροπής Παιδείας τα τρία Δημόσια Πανεπιστήμια και τα Υπουργεία Παιδεία και Οικονομικών κατέληξαν σε συμφωνία για το θέμα της Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης, ώστε να προστεθεί πρόνοια στους Προϋπολογισμούς τους 2015 όπως το πιο κάτω απόσπασμα:

«Νοείται περαιτέρω ότι, για το προσωπικό που επιλέγει τα κυβερνητικά ιατρικά ιδρύματα, επιπρόσθετα των τελών που καταβάλλει στο Υπουργείο Υγείας, το Πανεπιστήμιο δύναται να καταβάλλει πρόσθετο κονδύλι, μέσω ιδιωτικών οργανισμών ασφάλισης υγείας, έναντι συμπληρωματικής κάλυψης του κόστους που προκύπτει λόγω της μη παροχής της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης, και του ειδικού σχεδίου παροχής αρωγής για υπηρεσίες υγείας, που προσφέρονται στο δημόσιο τομέα, υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική συνεισφορά του Πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένων των τελών προς το Υπουργείο Υγείας, δε θα υπερβαίνει το 4% επί των συνολικών ακαθάριστων απολαβών του προσωπικού (περιλαμβάνει τον βασικό μισθό, οποιαδήποτε γενική αύξηση μισθών και τιμαριθμικό επίδομα)»

Γράφει: Χαράλαμπος Παπαγιάννης


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βάτες. Τις σχεδιαστικές τάσεις ακολουθεί κατά γράμμα ο κύριος της φωτογραφίας φορώντας αυτό το μάλλον υπερβολικό και άβολο σακάκι ενώ παρακολουθούσε επίδειξη μόδας στην Εβδομάδα μόδας του Τόκιο. EPA/FRANCK ROBICHON

Ήξερες ότι...

Κάθε ρήγας στην τράπουλα αναπαριστά έναν μεγάλο βασιλιά της ιστορίας: ο ρήγας μπαστούνι τον Δαυίδ, ο ρήγας σπαθί τον Μέγα Αλέξανδρο, ο ρήγας κούπα τον Καρλομάγνο και ο ρήγας καρό τον Ιούλιο Καίσαρα.

Σήμερα


Πέμπτη
17
Οκτωβρίου
2019
Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας

Γιορτάζουν :Αντίγονος, Ευπρέπιος, Ευπρέπειος, Ευπρεπής, Ευπρεπία

1864
Ψηφίζεται νέο Σύνταγμα στην Ελλάδα.
1888
Πατεντάρεται ο οπτικός φωνόγραφος από τον Τόμας Έντισον (η πρώτη κινηματογραφική ταινία).
1918
Ανακωχή του Μούδρου, με την οποία τερματίζεται ο πόλεμος μεταξύ Τούρκων και των Δυνάμεων της Αντάντ (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα).
1937
Την πρώτη τους εμφάνιση σε κόμικς εφημερίδας των ΗΠΑ κάνουν τα 3 σχεδόν ίδια ανίψια του Ντόναλντ Ντακ, ο Χιούι, ο Λιούι και ο Ντιούι.
1956
Η Βρετανία ανοίγει το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στον κόσμο, στο Κάλντερ Χολ.
1979
Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στη Μητέρα Τερέζα.
1994
Ιορδανία και Ισραήλ αποφασίζουν να υπογράψουν μια ιστορική συνθήκη ειρήνης, δίνοντας τέλος στη μεταξύ τους 46χρονη εμπόλεμη κατάσταση.
1997
Στην Κούβα, στη Σάντα Κλάρα, μεταφέρονται και ενταφιάζονται τα οστά του θρυλικού επαναστάτη Τσε Γκεβάρα, τριάντα χρόνια μετά την εκτέλεση του στη Βολιβία.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy