fbpx

Η Ιταλική πολιτική κρίση, Του Αντώνη Στ. Στυλιανού

Οι εξελίξεις στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης το τελευταίο διάστημα είναι ραγδαίες και προκαλούν έντονες αναταράξεις στο ίδιο το οικοδόμημα του ενιαίου νομίσματος.

 

Η απόφαση του Προέδρου της Ιταλίας Σέρτζιο Ματταρέλλα να μην κάνει αποδεκτό τον διορισμό του ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα, οδήγησε στην παραίτηση από του προταθέντος από τον συνασπισμό των λαϊκιστικών κομμάτων Λέγκα και Κίνημα των 5 Αστέρων για Πρωθυπουργού Καθηγητή Νομικής  Τζιουζέπε Κόντε και οδηγεί την Ιταλία σε μια νέα πολιτική κρίση.

Το εντυπωσιακό στην παρούσα περίπτωση είναι ότι παρά το γεγονός ότι προηγούμενοι Πρόεδροι είχαν στο παρελθόν απορρίψει τις υποψηφιότητες συγκεκριμένων υπουργών, στην προκείμενη οι ηγέτες του συνασπισμού των λαϊκιστικών κομμάτων επέμεναν στο όνομα του Σαβόνα ακόμη και μετά την απόρριψη του από τον Πρόεδρο Ματταρέλλα. Ενδεχομένως, οι ηγέτες του Κινήματος των 5 Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο και της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι, να ήθελαν να περάσουν ένα ηχηρό μήνυμα ως προς το πρόγραμμα που θα ήθελαν να ακολουθήσουν με την ανάληψη της εξουσίας.

Η Ιταλία βρίσκεται χωρίς κυβέρνηση από τις τελευταίες εκλογές της 4ης Μαρτίου 2018, οι οποίες δεν κατέδειξαν αυτόνομο νικητή. Μετά την πάροδο εβδομάδων διαβουλεύσεων, τα λαϊκιστικά κόμματα Λέγκα (πρώην αποσχιστικό κόμμα Λέγκα του Βορρά) και Κίνημα των 5 Αστέρων που νίκησαν τις εκλογές με 17% και 33% αντίστοιχα, αποφάσισαν να συνασπιστούν για να δημιουργήσουν την πρώτη λαϊκιστική κυβέρνηση της Δυτικής Ευρώπης. Η απόφαση του Ιταλού Προέδρου, όμως, αναχαιτίζει τα σχέδια τους και τις λαϊκιστικές τους προτάσεις, με αποτέλεσμα τώρα η χώρα να οδηγείται σε κυβέρνηση τεχνοκρατών για την διεξαγωγή νέων εκλογών υπό το πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κάρλο Κοτταρέλλι. Ο Κοτταρέλλι όμως εκτιμάται ότι θα χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, αφού δεν θα έχει την υποστήριξη του Κινήματος των 5 Αστέρων και της Λέγκας. Αν επιβιώσει μιας τέτοιας ψηφοφορίας θα δημιουργήσει μεταβατική κυβέρνηση που θα οδηγήσει την χώρα σε νέες εκλογές στις αρχές του άλλου χρόνου. Αν όχι, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε έκτακτες εκλογές, ενδεχομένως και τον Σεπτέμβριο.

Οι νέες εκλογές θα αποτελέσουν ουσιαστικά ένα ανεπίσημο δημοψήφισμα για το μέλλον της Ιταλίας στη ζώνη του ευρώ. Η Ιταλία έχει πληγεί από την οικονομική κρίση και αυτήν την στιγμή είναι η δεύτερη χώρα σε ποσοστό κυβερνητικού χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ της (132%) μετά την Ελλάδα (179%). Ήδη, τα σενάρια για το μέλλον της χώρας έχουν αρχίσει και οι Ιταλοί θα πρέπει να επιλέξουν μεταξύ μιας σταθερής κυβέρνησης που θα προβεί σε δημοσιονομική εξυγίανση ή μιας κυβέρνησης που θα αναγκαστεί να προβεί σε περαιτέρω επιβλαβές δανεισμό με το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ ορατό, εκτός και αν παρέμβει η Ε.Ε. με τον τρόπο που παρενέβη στην Ελλάδα, κάτι φυσικά που δεν θα γινόταν αποδεκτό από τον συνασπισμό των λαϊκιστικών κομμάτων.

Γράφει: Αντώνης Στ. Στυλιανού


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Πού; Και μέσα στα δεκάδες προβλήματα της καθημερινότητας ήρθε και το ερώτημα. Που υπήρξαν οι πρώτες καυτερές πιπεριές στον κόσμο; Την απάντηση έδωσαν οι αρχαιολόγοι που ανακάλυψαν στο Εκουαδόρ σπόρους τσίλι πριν από 8.000 χρόνια. EPA/Jose Jacome

Ήξερες ότι...

Οι φράουλες ανήκουν στην οικογένεια των ρόδων και όχι των μούρων.

Σήμερα


Παρασκευή
7
Αυγούστου
2020

Γιορτάζουν : Αστέριος, Αστέρης, Αστέρω, Αστερία, Αστρούλα, Αστρινή, Αστερινή, Αστρινός, Αστερινός, Νικάνωρ, Νικάνορας

1914
Το Μαυροβούνιο κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Αυστροουγγαρίας (Α Παγκόσμιος Πόλεμος).
1929
Iδρύεται στο Ηράκλειο της Κρήτης το αθλητικό σωματείο Εργοτέλης, που πήρε την ονομασία του από τον αρχαίο κρητικό ολυμπιονίκη.
1960
Ανεξαρτησία της Ακτής του Ελεφαντοστού.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy