fbpx

Η έκθεση προόδου της Τουρκίας. Του Αντώνη Στ. Στυλιανού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε στις 17 Απριλίου 2018 την περιοδική έκθεση προόδου της Τουρκίας σε σχέση με την ενταξιακή της πορεία.

Η έκθεση αποτελεί κόλαφο για την Τουρκία και επιβεβαιώνει ουσιαστικά την σοβαρότατη οπισθοδρόμηση της Τουρκίας σε διάφορα ζητήματα, κυρίως αυτά που αφορούν στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, την ελευθερία της έκφρασης και στην ελευθεροτυπία, αλλά και την επιδείνωση των σχέσεων της Τουρκίας με κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικά την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα. 

Τονίζεται ότι η Τουρκία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα το 1987 και το 1997 κρίθηκε ικανή για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένταξη, με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις να αρχίζουν το 2005. Όμως, η Τουρκία αρνείται κατηγορηματικά να εφαρμόζει το Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Άγκυρας σε σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία και μέχρι της εφαρμογής του 8 από τα ενταξιακά κεφάλαια παραμένουν κλειστά. Στη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία έχουν ανοίξει μέχρι σήμερα 16 ενταξιακά κεφάλαια ενώ ένα, αυτό που αφορά στις επιστήμες και στην έρευνα, έχει προαιρετικά ολοκληρωθεί. 

Σε σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάνει ρητή αναφορά στις προκλήσεις της Τουρκίας σε έκταση μάλιστα, επικρίνοντας την στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο, ενώ τονίζεται παράλληλα η αναγκαιότητα όπως η Τουρκία εφαρμόσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις προτού ανοίξουν νέα κεφάλαια ή ολοκληρωθούν άλλα. 

Συγκεκριμένη αναφορά γίνεται σε σχέση με την μη υλοποίηση της απόφασης Κύπρου ν. Τουρκίας (ΕΔΑΔ) σχετικά με τους αγνοούμενους και τους περιορισμούς των δικαιωμάτων στην περιουσία των εκτοπισμένων Ελληνοκυπρίων ή των εγκλωβισμένων, η οποία ακόμη εκκρεμεί αλλά και στις υποθέσεις Βαρνάβα και άλλοι και Ξενίδης – Αρέστη και άλλοι εναντίον Τουρκίας για τις οποίες η Τουρκία δεν έχει σημειώσει καμία πρόοδο ως προς την εφαρμογή τους. Η Επιτροπή σημειώνει επίσης στατιστικά στοιχεία που αφορούν στην εφαρμογή της απόφασης στην Δημόπουλος ν. Τουρκίας, σύμφωνα με τα οποία, από το 2010 έχουν καταχωρηθεί 6,414 αιτήσεις από Ε/Κ προς την Επιτροπή Περιουσιών των κατεχομένων, με 888 αιτήσεις να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την 21η Μαρτίου 2018 μέσω φιλικών διακανονισμών και 27 μέσω ακροάσεων, ενώ σημειώνεται ότι η Επιτροπή των κατεχομένων έχει μέχρι στιγμής 310 εκατομμύρια ευρώ σε αποζημιώσεις. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικρίνει την στάση της Τουρκίας σε διάφορα ζητήματα, μεταξύ των οποίων και η παρεμπόδιση του ερευνητικού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας για υδρογονάνθρακες τον Φεβρουάριο του 2018 αλλά και τις συνεχιζόμενες δηλώσεις αμφισβήτησης του κυριαρχικού δικαιώματος της Δημοκρατίας για εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη προς όφελος όλων των Κυπρίων. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Επιτροπή επαναλαμβάνει αυτό που σημειώθηκε στα Συμπεράσματα του τελευταίου Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα οποία τονίστηκε η στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και τον σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου.

Γράφει: Αντώνης Στ. Στυλιανού


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Θα φάμε μοσχάρι; Την ψευδαίσθησή μας ότι κάποια ζώα δεν καταλαβαίνουν, δεν έχουν την ικανότητα των συναισθημάτων, ούτε συναισθάνονται την δολοφονία τους, έρχεται η φωτογραφία να τα διαψεύσει. Η αγελάδα της φωτογραφία συμμετέχει στην Ελβετική Εκθεση Palexpo στην Γενεύη με την συμμετοχή 400 εκτροφέων και φιλά με τρυφερότητα την αφεντικίνα της. EPA/MARTIAL TREZZINI

Ήξερες ότι...

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 1.400 είδη κουνουπιών!

Σήμερα


Δευτέρα
20
Ιανουαρίου
2020

Γιορτάζουν : Ευθύμιος, Ευθύμης, Θύμιος, Θέμης, Ευθυμία, Ευθυμούλα, Θύρσος, Θύρσης, Θύρσα, Θύρση, Φαβιανός

1921
Ψηφίζεται το πρώτο σύνταγμα της Τουρκίας από την εθνοσυνέλευση του Ερζερούμ.
1993
Ο Μπιλ Κλίντον ορκίζεται ως ο 42ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
2009
Ο Μπαράκ Ομπάμα δίνει τον Προεδρικό όρκο ως πρώτος Αφροαμερικανός και γενικά ο 44ος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ μετά την ορκωμοσία του.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy