Η τετραμερής για τον EastMed. Του Αντώνη Στ. Στυλιανού

Η πραγματοποίηση της τετραμερούς συνόδου μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ – Ελλάδας και Ιταλίας αλλά και την συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τεράστιας σημασίας και αποδεικνύει τον σημαίνοντα ρόλο που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στα πλαίσια της εξωστρεφούς εξωτερικής της πολιτικής.

 

Κεντρικός άξονας της τετραμερούς που εγκαινιάστηκε στην Λευκωσία στις 5 Δεκεμβρίου 2017 είναι τα ζητήματα ενέργειας, εξ ου και η παρουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία έχει αναγνωρίσει ήδη την αναγκαιότητα εξεύρεσης μιας νέας ενεργειακής οδού για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η τετραμερής, υπό το πρίσμα των τριμερών συνεργασιών που έχει ήδη αναπτύξει η Κυπριακή Δημοκρατία και τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, αναδεικνύουν αναντίλεκτα τον σημαίνοντα ρόλο της Κύπρου στα γεωπολιτικά και ενεργειακά τεκταινόμενα και εξελίξεις στην περιοχή. Μάλιστα, η υπογραφή μνημονίου συναντίληψης σε σχέση με τον αγωγό EastMed αποτελεί την ιδανική έκφανση της πολιτικής βούλησης των συμμετεχόντων στην τετραμερή σύνοδο κρατών για την προώθηση της επιλογής του εν λόγω αγωγού, ο οποίος μάλιστα μπορεί να παράσχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένα εναλλακτικό διάδρομο μεταφοράς ενέργειας, διασφαλίζοντας την ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης.

Η προσθήκη της Ιταλίας στις συζητήσεις για την κατασκευή του EastMed είναι ιδιαίτερα σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της χώρας αλλά και τον ρόλο που διαδραματίζει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που μπορεί να φανεί υποβοηθητικό ως προς την εξασφάλιση δεσμεύσεων από πλευράς Ένωσης για την υλοποίηση του μεγαλεπίβολου έργου κατασκευής του αγωγού.

Η διαδικασία για τον EastMed βρίσκεται αυτήν την στιγμή στο στάδιο του σχεδιασμού και της εκπόνησης μελετών. Ήδη, με συνχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει πραγματοποιηθεί προκαταρκτική μελέτη (στα πλαίσια της φάσης Pre-FEED – Front-End-Engineering Design), που περιλαμβάνει και μελέτη βιωσιμότητας και η κατασκευή του αγωγού έχει κατ’ αρχήν κριθεί ως βιώσιμη.

Ο προτεινόμενος αγωγός θα έχει μήκος 1,300 χλμ στην θάλασσα και 600 χλμ. στη στεριά, ξεκινώντας από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της λεκάνης της Λεβαντίνης και μέσω Κύπρου θα φτάνει στην Κρήτη, την Πελοπόννησο, την ηπειρωτική δυτική Ελλάδα και μέσω της ένωσης του με τον προτεινόμενο αγωγό Poseidon στην Ιταλία. Όντας έργο κοινού ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το έργο έχει ήδη λάβει χρηματοδότηση για εκπόνηση μελετών ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ από την Ε.Ε., ενώ οι Υπουργοί της Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ υπέγραψαν τον Απρίλιο 2017 κοινή διακήρυξη επιβεβαιώσης της βούλησης τους για την στήριξη του έργου, η οποία μετουσιώνεται πλέον σε μνημόνιο συναντίληψης με την συμμετοχή και της Ιταλίας.

Γράφει: Αντώνης Στ. Στυλιανού




Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Έντμοντον, Καναδάς: Κρυστάλλοι πάγου σχηματίζονται πάνω από ένα αυτοκίνητο, καθώς η ακραία ψύχρα καταλαμβάνει την περιοχή, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν έως -29°C. Artur Widak/Anadolu/Getty Images

Ήξερες ότι...

Τα κιλτ, οι γκάιντες, ο αρνίσιος πατσάς, το βραστό κουάκερ, το ουίσκι και το παραδοσιακό μάλλινο σκοτσέζικο ένδυμα δεν προέρχονται από τη Σκοτία.

Σήμερα


Σάββατο
22
Φεβρουαρίου
2025

Γιορτάζουν : Θαλάσσιος, Θάλασσα, Θαλασσινή, Θαλασσιά, Θαλάσσης, Θαλασσία

1907
Το πρώτο ταξί, εφοδιασμένο με ταξίμετρο, κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους του Λονδίνου.
1932
Ο Αδόλφος Χίτλερ θέτει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές στη Γερμανία
1940
Ενθρονίζεται στο Θιβέτ ο νέος πεντάχρονος Δαλάι Λάμα
1950
Κάνει πρεμιέρα η «Σταχτοπούτα», η ταινία κινουμένων σχεδίων του Γουόλτ Ντίσνεϊ
1997
Ανακοινώνεται στη Σκωτία, ότι τον Ιούλιο του 1996 γεννήθηκε το πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο, η Ντόλι

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy