Η Διεθνής Σύνοδος για τις Κλιματικές Αλλαγές. Του Αντώνη Στ. Στυλιανού

1854633Η Διεθνής Διάσκεψη του ΟΗΕ για το περιβάλλον (COP22) ολοκληρώθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2016 και αποτελεί, πλέον, ορόσημο για την πορεία που θα ακολουθηθεί όσον αφορά στις κλιματικές αλλαγές. 

 

 Στη Σύνοδο, που πραγματοποιήθηκε στη σκιά της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ ως Προέδρου των ΗΠΑ και των δηλώσεων του σχετικά με το περιβάλλον, παρέστησαν περίπου 200 κράτη, ενώ η Σύνοδος αποτέλεσε και την πρώτη Σύνοδο των μερών στη Συμφωνία του Παρισιού που τέθηκε σε ισχύ στις 4 Νοεμβρίου 2016, λιγότερο από ένα χρόνο από την υιοθέτησή της.

Το ξεκάθαρο μήνυμα που πέρασε στο Μαρακές του Μαρόκο όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος ήταν ότι τα κράτη είναι έτοιμα να στηρίξουν και να υπερασπιστούν την Συμφωνία του Παρισιού, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να τονίζει το γεγονός ότι θα συνεχίσει να οδηγεί τον δρόμο προς μια πιο βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία που να προστατεύει το περιβάλλον. Η Σύνοδος COP22 υιοθέτησε την Διακήρυξη του Μαρακές, μέσα από την οποία καλούνται τα κράτη να αποδείξουν έμπρακτα μέσω υψηλών πολιτικών δεσμεύσεων την βούλησή τους για αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και οριοθετείται ένας οδικός χάρτης για την ανάληψη δράσεων για την κλιματική αλλαγή. Μέσω της Διακήρυξης του Μαρακές, οι συμμετέχοντες στην Διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές ζητούν την επίδειξη αλληλεγγύης στις χώρες που είναι πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, ενώ τονίζεται ο στόχος να εξευρεθεί το μομέντουμ για την μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε επίπεδα τα οποία αποτρέπουν την επικίνδυνη ανθρωπογενή παρεμβολή στο κλιματικό σύστημα.

Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει τους δικούς της στόχους σε σχέση με τις κλιματικές αλλαγές που συνοψίζονται στην Στρατηγική της 2020 για το περιβάλλον και την ενέργεια. Σύμφωνα με το πακέτο των μέτρων που συμπεριλαμβάνονται στην Στρατηγική της Ένωσης, ο στόχος μέχρι το 2020 είναι η μείωση κατά 20% των αερίων θερμοκηπίου σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, η παραγωγή του 20% της ενέργειας που χρειάζεται η Ένωση από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 20%.

Υπενθυμίζεται ότι η Συμφωνία του Παρισιού για τις κλιματικές αλλαγές υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 και περιλαμβάνει μέχρι σήμερα 195 κράτη – μέλη, ενώ αποτελεί την πρώτη νομικά δεσμευτική οικονομική συμφωνία για το περιβάλλον. Κεντρικός στόχος της Συμφωνίας είναι η μείωση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από 2 βαθμούς κελσίου. Η πρώτη Σύνοδος των μερών στη Συμφωνία έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα σε σχέση με το περιβάλλον: ότι απαιτούνται πραγματικές αλλαγές για την προστασία του πλανήτη μας και συλλογική καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. 

 

Γράφει: Αντώνης Στ. Στυλιανού


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Στρατιωτικά άλογα αφηνιάζουν ματωμένα στο κέντρο της πόλης αφού ξέφυγαν κατά τη διάρκεια πρωινής άσκησης. Ένας εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε: «Αρκετά μέλη προσωπικού και άλογα έχουν τραυματιστεί και λαμβάνουν την κατάλληλη ιατρική περίθαλψη». Jordan Pettitt/PA

Ήξερες ότι...

Οι περισσότεροι λαοί είχαν θεοποιήσει τα ηφαίστεια: οι Έλληνες είχαν τον Ήφαιστο, οι Ρωμαίοι τον Βουλκάνο, οι Πολυνήσιοι την πανέμορφη και οξύθυμη θεά Πέλε και οι Ινδιάνοι τους θεούς Λάο και Σκελ.

Σήμερα


Πέμπτη
25
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας

Γιορτάζουν : Νίκη

1684
Απονέμεται δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεση της δαχτυλήθρας.
1850
Ο βαρόνος Ρόιτερ χρησιμοποιεί 40 περιστέρια προκειμένου να μεταδώσει τις τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο. Απαρχή του Πρακτορείου Ειδήσεων Ρόιτερ
1901
Η Νέα Υόρκη γίνεται η πρώτη πολιτεία που καθιερώνει διά νόμου τις πινακίδες αδείας στα αυτοκίνητα.
1942
Στη χειρότερη τραγωδία σε ορυχείο, 1.549 εργάτες σκοτώνονται από έκρηξη στη Μαντζουρία της Κίνας

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy