Η Διεθνής Σύνοδος για τις Κλιματικές Αλλαγές. Του Αντώνη Στ. Στυλιανού

1854633Η Διεθνής Διάσκεψη του ΟΗΕ για το περιβάλλον (COP22) ολοκληρώθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2016 και αποτελεί, πλέον, ορόσημο για την πορεία που θα ακολουθηθεί όσον αφορά στις κλιματικές αλλαγές. 

 

 Στη Σύνοδο, που πραγματοποιήθηκε στη σκιά της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ ως Προέδρου των ΗΠΑ και των δηλώσεων του σχετικά με το περιβάλλον, παρέστησαν περίπου 200 κράτη, ενώ η Σύνοδος αποτέλεσε και την πρώτη Σύνοδο των μερών στη Συμφωνία του Παρισιού που τέθηκε σε ισχύ στις 4 Νοεμβρίου 2016, λιγότερο από ένα χρόνο από την υιοθέτησή της.

Το ξεκάθαρο μήνυμα που πέρασε στο Μαρακές του Μαρόκο όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος ήταν ότι τα κράτη είναι έτοιμα να στηρίξουν και να υπερασπιστούν την Συμφωνία του Παρισιού, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να τονίζει το γεγονός ότι θα συνεχίσει να οδηγεί τον δρόμο προς μια πιο βιώσιμη και ανταγωνιστική οικονομία που να προστατεύει το περιβάλλον. Η Σύνοδος COP22 υιοθέτησε την Διακήρυξη του Μαρακές, μέσα από την οποία καλούνται τα κράτη να αποδείξουν έμπρακτα μέσω υψηλών πολιτικών δεσμεύσεων την βούλησή τους για αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών και οριοθετείται ένας οδικός χάρτης για την ανάληψη δράσεων για την κλιματική αλλαγή. Μέσω της Διακήρυξης του Μαρακές, οι συμμετέχοντες στην Διάσκεψη για τις κλιματικές αλλαγές ζητούν την επίδειξη αλληλεγγύης στις χώρες που είναι πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, ενώ τονίζεται ο στόχος να εξευρεθεί το μομέντουμ για την μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε επίπεδα τα οποία αποτρέπουν την επικίνδυνη ανθρωπογενή παρεμβολή στο κλιματικό σύστημα.

Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει τους δικούς της στόχους σε σχέση με τις κλιματικές αλλαγές που συνοψίζονται στην Στρατηγική της 2020 για το περιβάλλον και την ενέργεια. Σύμφωνα με το πακέτο των μέτρων που συμπεριλαμβάνονται στην Στρατηγική της Ένωσης, ο στόχος μέχρι το 2020 είναι η μείωση κατά 20% των αερίων θερμοκηπίου σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, η παραγωγή του 20% της ενέργειας που χρειάζεται η Ένωση από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά 20%.

Υπενθυμίζεται ότι η Συμφωνία του Παρισιού για τις κλιματικές αλλαγές υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 και περιλαμβάνει μέχρι σήμερα 195 κράτη – μέλη, ενώ αποτελεί την πρώτη νομικά δεσμευτική οικονομική συμφωνία για το περιβάλλον. Κεντρικός στόχος της Συμφωνίας είναι η μείωση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από 2 βαθμούς κελσίου. Η πρώτη Σύνοδος των μερών στη Συμφωνία έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα σε σχέση με το περιβάλλον: ότι απαιτούνται πραγματικές αλλαγές για την προστασία του πλανήτη μας και συλλογική καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. 

 

Γράφει: Αντώνης Στ. Στυλιανού




Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Πόλη της Γάζας, Λωρίδα της Γάζας: Ένας άνδρας κοιτάζει έξω από ένα παράθυρο, καθώς Παλαιστίνιοι αναζητούν θύματα από τη νυχτερινή ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σπίτι στο προσφυγικό στρατόπεδο αλ-Σάτι. Mahmoud Issa/Reuters

Ήξερες ότι...

Τον 15ο αιώνα, στη Βαυαρία, τα μέλη της ευαγγελικής σέκτας «Αδερφότητα της Μοραβίας», εξαιτίας της αποστροφής τους απέναντι στη βία και την αιματοχυσία, όταν έπρεπε να εκτελέσουν κάποιον, τον γαργαλούσαν μέχρι θανάτου!

Newsletter

Σήμερα


Τρίτη
15
Ιουλίου
2025

Γιορτάζουν : Κήρυκος

1099
Α Σταυροφορία: οι Χριστιανοί στρατιώτες καταλαμβάνουν το Ναό της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ.
1410
Το Τάγμα των Τευτόνων Iπποτών υφίσταται συντριπτική ήττα από τις ενωμένες δυνάμεις του Βασιλείου της Πολωνίας και του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας στο Τάννενμπεργκ ή Γκρούνβαλντ.
1945
Η πρώτη ατομική έκρηξη στην ιστορία της ανθρωπότητας, με την κωδική ονομασία Trinity, στην έρημο Jornada del Muerto, 200 περίπου μίλα απ το Los Alamos.
1974
Η ελληνική στρατιωτική κυβέρνηση με αρχηγό τον ταξίαρχο Ιωαννίδη οργανώνει πραξικόπημα στη Λευκωσία, που οδηγεί στην ανατροπή του Αρχιεπισκόπου Μακάριου και στον ορισμό του Νίκου Σαμψών ως Προέδρου της Κύπρου.