Η συμφωνία για το φυσικό αέριο με την Αίγυπτο. Του Αντώνη Στ. Στυλιανού

gkaziiiΗ υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου για την μεταφορά φυσικού αερίου αποτελεί, αναντίρρητα, ορόσημο και ιστορικό γεγονός σε σχέση με την ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η συμφωνία μεταξύ των δυο στρατηγικών εταίρων πλέον διανοίγει τον δρόμο για την εμπορική ανάπτυξη του κυπριακού φυσικού αερίου και αποτελεί την απαρχή μιας σειράς συμφωνιών που θα συνομολογηθούν στο προσεχές μέλλον για την αξιοποίηση του φυσικού μας αερίου.

Η συμφωνία που υπογράφηκε την 31η Αυγούστου 2016 αποτελεί το πρώτο του είδους του νομικό κείμενο που οριοθετεί την οδό που ακολουθηθεί για την εκμετάλλευση του φυσικού μας αερίου και ανοίγει τον δρόμο για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για την μεταφορά του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα στην Αίγυπτο. Αν και ο αρχικός στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν η δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης, οι μικρές ποσότητες φυσικού αερίου (σε σχέση με το κόστος κατασκευής τερματικού) που έχουν ανακαλυφθεί στο Οικόπεδο 12 και συγκεκριμένα στο κοίτασμα Αφροδίτη, καθιστούν την κατασκευή αγωγού πολύ πιο συμφέρουσα υπό τις περιστάσεις. Η Αίγυπτος, ακόμη και μετά την ανακάλυψη του υπερκοιτάσματος Ζορ στην δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, έχει ανάγκες εισαγωγής φυσικού αερίου, ενώ προσφέρει επίσης την δυνατότητα υγροποίησης στα δυο τερματικά (στο Ιντκού και στην Νταμιέττα) της για σκοπούς εξαγωγής του κυπριακού φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι αυτήν την στιγμή έχουν ανακαλυφθεί από την Noble περίπου 4.5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου στο κοίτασμα Αφροδίτη, ενώ πρόσφατα έχει ολοκληρωθεί ο τρίτος γύρος αδειοδότησης και αναμένονται οι ανακοινώσεις για τις αδειοδοτήσεις. Παράλληλα, προγραμματίζονται νέες γεωτρήσεις εντός του 2017 μετά και τις επαναξιολογήσεις των γεωλογικών μοντέλων των οικοπέδων που έχουν ήδη αδειοδοτηθεί, ενώ οι προοπτικές ανεύρεσης μεγάλων κοιτασμάτων παραμένουν ευοίωνες, ειδικά μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ στην ΑΟΖ της Αιγύπτου που γειτνιάζει με την Κυπριακή ΑΟΖ και πηγάζει από το υποθαλάσσιο όρος Ερατοσθένης που βρίσκεται εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Το ενεργειακό δυναμικό στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου είναι ιδιαίτερα μεγάλο – αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία Noble που δραστηριοποιείται και στο Ισραήλ έχει ήδη ανακαλύψει περίπου 40 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου στην περιοχή, ενώ το Ζορ εκτιμάται να περιέχει μέχρι και 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου και στόχος της Αιγυπτιακής Κυβέρνησης είναι να το αναπτύξει εντός του 2017. Σε σχέση με την ανάπτυξη του Ζορ, αναφέρεται ότι η εταιρεία Saipem έχει κερδίσει τον σχετικό διαγωνισμό για την ανάπτυξη του κοιτάσματος ύψους 1.6 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η εταιρεία Eni, που έχει τα δικαιώματα στο εν λόγω κοίτασμα, εκτιμά ότι μέχρι το 2019 θα παράγονται 2.6 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου την ημέρα, ποσότητα που ισοδυναμεί με το 40% της συνολικής παραγωγής φυσικού αερίου από την Αίγυπτο το 2015.

Εν όψει των πιο πάνω, οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας όχι μόνο παραμένουν, αλλά άρχισαν ήδη να υλοποιούνται ούτως ώστε να εξευρεθούν εκείνες οι απαραίτητες συνέργειες για την αξιοποίηση των γηγενών κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Γράφει: Αντώνης Στ. Στυλιανού


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τορζόκ, Ρωσία: Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέπτεται το 344ο Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορικών Πληρωμάτων Στρατιωτικής Αεροπορίας για την εκπαίδευση στη μάχη και την μετάβαση στην περιοχή του Τβερ. Mikhail Metzel/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στην αρχαία Ελλάδα ο άνηθος χρησιμοποιόταν, μεταξύ άλλων, για το στεφάνωμα των νικητών και με το αιθέριο έλαιό του αλείφονταν οι αθλητές γιατί το θεωρούσαν μαλακτικό και τονωτικό των μυών.

Σήμερα


Παρασκευή
29
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1549
Ιδρύεται η πόλη Σαλβαντόρ ντα Μπαΐα, η πρώτη πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
1799
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ψηφίζει νόμο με στόχο την σταδιακή κατάργηση της δουλείας.
1864
Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως προίκα στον νέο βασιλιά Γεώργιο Α.
1901
Πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία.
1974
Το διαστημόπλοιο Μάρινερ 10 παίρνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες από τον πλανήτη Ερμή.
2004
Οι εξής χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ εισέρχονται στο ΝΑΤΟ: Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία.
2006
Ο Ισμαήλ Χανίγια, ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, αναλαμβάνει επίσημα Πρωθυπουργός της Παλαιστίνης.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy