Η νίκη Ακιντζί και η έναρξη των διαπραγματεύσεων. Του Αντώνη Στ. Στυλιανού

 

akinciantonΟ θρίαμβος του Μουσταφά Ακιντζί στις παράνομες «εκλογές» που διεξήχθησαν στα κατεχόμενα την 26η Απριλίου 2015 ανοίγει, κατ’ ομολογίαν, μια νέα περίοδο όσον αφορά στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων αλλά και στην προοπτική επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.

Η επικράτηση του Ακιντζί με ποσοστό 60,5% έναντι 39,5% του Ντερβίς Έρογλου διανοίγει, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ελπίδες όπως η Κύπρος επανενωθεί. Η απομάκρυνση του Έρογλου από την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων και η άνοδος του Ακιντζί δίνουν μια διαφορετική νότα, που χαρακτηρίζεται από το ότι οι Τουρκοκύπριοι επέλεξαν τον υποψήφιο που θέλει διάλογο αντί εκείνου, του Έρογλου, που στόχευε σε «Σχέδιο Β» στο Κυπριακό, δηλαδή στην διακοπή των συνομιλιών και στην προσπάθεια «αναγνώρισης» του ψευδοκράτους.

Η νέα ηγεσία των Τουρκοκυπρίων θα είναι αυτή που θα συμμετάσχει, άμα τη επανέναρξη των συνομιλιών για την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, στο νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, που σταμάτησαν με την έκδοση της Τουρκικής οδηγίας προς ναυτιλλομένους τον Οκτώβριο του 2014. Κατά πόσον δημιουργούνται νέα δεδομένα τώρα, με την νίκη του Ακιντζί, ο βίος του οποίου ήταν πάντοτε πιο διαλλακτικός στο παρελθόν όσον αφορά τα κεντρικά ζητήματα που αφορούν στην λύση του Κυπριακού, είναι κάτι που θα διαφανεί στο άμεσο μέλλον, με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Παραμένει γεγονός το ότι η λύση του Κυπριακού, περνά από την Άγκυρα, με τους Τουρκοκύπριους, όμως, να είναι μια παράμετρος της λύσης. Η επικείμενη επανέναρξη των συνομιλιών θα πρέπει να γίνει στη βάση της ειλικρίνειας, της αρχής του τερματισμού της κατοχής και της επανένωσης της Κύπρου στα πλαίσια μιας συνολικής, δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που να κάνει σεβαστές τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η μη εμπλοκή της Άγκυρας στις «εκλογές» στα κατεχόμενα θα πρέπει να ερμηνευθεί από την στάση που θα ακολουθήσει η Τουρκία από τούδε και στο εξής. Δεν θα πρέπει, φυσικά, να ξεχνάμε το ούτω καλούμενω «δόγμα Νταβούτογλου», περί ζωτικών συμφερόντων της Τουρκίας στην Κύπρο και αναγκαιότητας ελέγχου των τεκταινομένων στο νησί. Το «δόγμα» αυτό αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου και θα πρέπει να ζυγίσουμε προσεκτικά την βούληση (ή όχι) της Τουρκίας ούτως ώστε εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό. Το πρώτο μήνυμα της Τουρκίας, όπως έχει εκφραστεί μέσα από το συγχαρητήριο τηλεγράφημα του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει πάντως ότι «δεν είναι δυνατόν να υιοθετηθεί μια στάση για εξεύρεση λύσης με όποιο κόστος στο Κυπριακό» και ότι ο Ακιντζί, θα πρέπει να συνεχίσει «την αγωνιστική αποφασιστικότητα και πίστη που οδήγησε ώστε σήμερα οι Τ/Κ να είναι ένας από τους δύο ίσους λαούς του νησιού.» Οι δηλώσεις, όμως, του Ακιντζί δεικνύουν το ότι ο νέος ηγέτης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας θέλει να μπει στο νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με καθαρά χαρτιά και με όσο το δυνατόν περιορισμένη την ποδηγέτηση της Άγκυρας. Στο τέλος της ημέρας, παραμένει να δούμε, υπό το πρίσμα των εξελίξεων και υπό το φως της επανέναρξης των συνομιλιών την στάση του κ. Ακιντζί. Όλα θα κριθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στόχος πρέπει πάντοτε να παραμένει ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση του νησιού.

Γράφει: Αντώνης Στ. Στυλιανού


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τορζόκ, Ρωσία: Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέπτεται το 344ο Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορικών Πληρωμάτων Στρατιωτικής Αεροπορίας για την εκπαίδευση στη μάχη και την μετάβαση στην περιοχή του Τβερ. Mikhail Metzel/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στην αρχαία Ελλάδα ο άνηθος χρησιμοποιόταν, μεταξύ άλλων, για το στεφάνωμα των νικητών και με το αιθέριο έλαιό του αλείφονταν οι αθλητές γιατί το θεωρούσαν μαλακτικό και τονωτικό των μυών.

Σήμερα


Παρασκευή
29
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1549
Ιδρύεται η πόλη Σαλβαντόρ ντα Μπαΐα, η πρώτη πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
1799
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ψηφίζει νόμο με στόχο την σταδιακή κατάργηση της δουλείας.
1864
Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως προίκα στον νέο βασιλιά Γεώργιο Α.
1901
Πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία.
1974
Το διαστημόπλοιο Μάρινερ 10 παίρνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες από τον πλανήτη Ερμή.
2004
Οι εξής χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ εισέρχονται στο ΝΑΤΟ: Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία.
2006
Ο Ισμαήλ Χανίγια, ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, αναλαμβάνει επίσημα Πρωθυπουργός της Παλαιστίνης.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy