Η Μεσόγειος των εκατομβών. Του Αντώνη Στ. Στυλιανού

 

antonismesogΗ νέα περίοδος του μεταναστευτικού κύματος προς την Ευρώπη σημαδεύεται, δυστυχώς, με τραγικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην προσπάθεια μεταναστών από την Αφρική να φτάσουν στις ακτές της Ευρώπης διασχίζοντας την θάλασσα της Μεσογείου.

Η Μεσόγειος, που αποτελεί τον κόμβο που ενώνει την ήπειρο της Αφρικής, από όπου και προέρχεται το μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα, με την Ευρωπαϊκή ήπειρο, έχει μετατραπεί σε ένα υγρό τάφο, όπου καθημερινά άνθρωποι, στην προσπάθειά τους για ένα καλύτερο μέλλον, χάνουν τις ζωές τους.

Το πρόσφατο τραγικό περιστατικό με την βύθιση πλοιαρίου που μετέφερε παράτυπους μετανάστες μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέραν των 800 ανθρώπων. Η τραγική κατάληξη αυτού του περιστατικού αποτελεί την μεγαλύτερη τραγωδία στην Μεσόγειο σύμφωνα με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, που επισημαίνει το γεγονός ότι οι θάνατοι μεταναστών στην Μεσόγειο έχουν αυξηθεί κατά 50 φορές από τις αρχές του 2015, ενώ οι αριθμοί σε σχέση με το 2014 είναι κατά πολύ μεγαλύτεροι.

Αναλογιζόμενος κανείς το γεγονός ότι, σύμφωνα με την Ιταλική Ακτοφυλακή, στο διάστημα 11-15 Απριλίου 2015 έχουν διασωθεί περίπου 10,000 άνθρωποι, αντιλαμβανόμαστε ότι οι αριθμοί μεταναστών αυξάνονται και οι τραγωδίες στην θάλασσα της Μεσογείου θα επαναλαμβάνονται, ίσως και σε πιο μεγάλο βαθμό, εκτός και αν παρθούν εκείνα τα απαραίτητα μέτρα που θα δώσουν μια κάποια λύση στο ζήτημα της μετανάστευσης και κυρίως θα θέσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση προ των ευθυνών της στο προκείμενο θέμα.

Τα κύματα μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη από την Αφρική και την Μέση Ανατολή οδηγούν σε μια παγκόσμια κρίση – πρωτίστως ανθρωπιστική – που έχει σαν κεντρικό της χαρακτηριστικό τον άνευ προηγουμένου εκτοπισμό ανθρώπων και τους μαζικούς θανάτους ανθρώπων στην προσπάθειά τους να μετακινηθούν από το ένα μέρος στο άλλο, κυρίως μέσω θαλάσσης. Η «κρίση των εκτοπισθέντων» είναι παγκόσμιο φαινόμενο, αν και πλήττει κυρίως τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σήμερα υπάρχουν πέραν των 50 εκατομμυρίων εκτοπισθέντων ανθρώπων, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία και δημιουργεί μια τεραστίων διαστάσεων ανθρωπιστική κρίση.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 2015 πέραν των 36,000 ανθρώπων προσπάθησαν να διασχίσουν την Μεσόγειο θάλασσα, με τους περισσότερους να επιβιβάζονται σε πλοιάρια στην Λιβύη, ενώ συνολικά πέραν των 1,800 ανθρώπων έχουν χάσει την ζωή τους στην προσπάθειά τους να μεταναστεύσουν παράτυπα στην Ευρώπη. Η Μεσόγειος θάλασσα έχει καταστεί ένας υγρός τάφος ανθρώπων – ηλικιωμένων, γυναικών και παιδιών και αντρών, και η παγκόσμια κοινότητα αλλά πρωτίστως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να λάβει δραστικά μέτρα για τον τερματισμό των απωλειών. Προς τούτο, σημαντικές είναι οι προτάσεις που έχει υποβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία ενόψει και της έκτακτης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και περιλαμβάνουν την λήψη συγκεκριμένων μέτρων από την Ένωση αλλά και την αρωγή στις χώρες που υποδέχονται μετανάστες, μέσω της επίδειξης αλληλεγγύης από τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Γράφει: Αντώνης Στ. Στυλιανού


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Σάββατο
20
Απριλίου
2024

Γιορτάζουν : Ζακχαίος, Ζάκχος, Ζάχος

1862
Πραγματοποιείται το πρώτο πείραμα παστερίωσης από τους Λουί Παστέρ και Κλοντ Μπερνάρ.
1902
Ο Πιερ Κιουρί και η Μαρία Κιουρί ανακαλύπτουν το ράδιο.
1920
Έναρξη των 7ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αμβέρσα του Βελγίου.
1999
Σημειώνεται ο μεγαλύτερος βομβαρδισμός του Κοσόβου από τις ΗΠΑ.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy