fbpx

Η Τουρκία και το ISIL. Του Αντώνη Στ. Στυλιανού

 

ISIS-Erdogan-Turkije-cartoonΗ συνεχιζόμενη δίκη του Mehmet Askar, ‘πολεμιστή’ του ούτω καλουμένου «Ισλαμικού Κράτους» (ISIL) σε ποινικό δικαστήριο της Τουρκίας και η ομολογία του ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας ενήργησαν ούτως ώστε η μεταφορά οπλισμού στη Συρία για χρήση του από το «Ισλαμικό Κράτος» δεν εμποδιστεί σε συνοριακούς ελέγχους, επαναφέρει το μείζον ζήτημα της στάσης της Τουρκίας έναντι του «Ισλαμικού Κράτους» και των σκοπών του.

Ο κατηγορούμενος Askar, που κρατείται μαζί με ακόμα 11 ύποπτους που ανήκουν στο ISIL, την οργάνωση Jabhat al-Nusra και του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» (Free Syrian Army), σύμφωνα με δημοσιεύματα στην εφημερίδα «Zaman» που αναδημοσιεύονται στην «Jerusalem Post» - γεγονός που από μόνο του έχει την δική του σημασία - ανέφερε ότι κατά την διάρκεια επιχείρησης μεταφοράς οπλισμού και στρατιωτικού εξοπλισμού το 2013 από την Τουρκία στη Συρία, έτυχε διαβεβαιώσεων από την Τουρκική ΜΙΤ ότι δεν θα τύγχανε ελέγχου στα σύνορα. Σύμφωνα με την «Jerusalem Post», η μυστική υπηρεσία της Τουρκίας δεν είναι «ασυνήθιστη από τέτοιου είδους επεισόδια». Αναφέρεται χαρακτηριστικά το γεγονός ότι τον Ιανουάριο του 2014 και ενώ φορτηγά οχήματα για τα οποία υπήρχε η υποψία ότι μετέφεραν οπλισμά προσπαθούσαν να περάσουν την μεθόριο μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, η ΜΙΤ διέταξε όπως απομακρυνθεί από την θέση του ο εισαγγελέας που διέταξε την ανακοπή και έλεγχό τους.

Είναι γεγονός ότι η επίσημη στάση της Τουρκίας, ως εκφράζεται από την τουρκική κυβέρνηση, εντάσσεται κατά της τρομοκρατίας. Μόλις πρόσφατα, την 10η Φεβρουαρίου 2015, ο Τούρκος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Ali Babacan σε συνάντησή του με τον Αμερικανό Υπουργό Οικονομίας Jack Lew, διαδήλωνε την δέσμευση της Άγκυρας για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης του ISIL, στο περιθώριο συνόδου των G20 που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Είναι, επίσης, γεγονός ότι η στάση της Τουρκίας κατά του ISIL έχει κατακριθεί από τη διεθνή κοινότητα ως ανεπαρκής, ενόψει και της ελάχιστης συνεισφοράς της Τουρκίας, που γειτνιάζει με την εμπόλεμη περιοχή της Συρίας και του Ιράκ, στον πόλεμο κατά της προέλασης του «Ισλαμικού Κράτους». Σε συνάρτηση με μια πιθανή κλιμάκωση των μέτρων και αντιμέτρων κατά της προέλασης του ISIL από τις ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις, η στάση της Τουρκίας προβληματίζει ιδιαίτερα.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Τσαβούτογλου ότι η Τουρκία έχει εμποδίσει την είσοδο 9,915 αλλοδαπών στη χώρα με την υποψία ότι δυνατόν να είναι μέλη του «Ισλαμικού Κράτους» δεν φαίνεται να πείθει την Δύση. Για την Δύση, η στάση της Τουρκίας δεν είναι ενδεικτική της δεδηλωμένης, υπό όρους, θέσης της Τουρκίας ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία που ακμάζει στην ευρύτερη περιοχή. Η Τουρκία παραμένει, εν ολίγοις, ένας ενδιάμεσος σταθμός διακίνησης ατόμων που πρόσκεινται στο ISIL, οπλισμού και τεχνογνωσίας που μεταφέρεται προς τρομοκρατικές οργανώσεις και, γενικότερα, ένας «σύμμαχος» επίφοβος. Η επιμονή της Τουρκίας να διασύνδεει την διεθνή μάχη κατά του ISIL με την ανατροπή του καθεστώτος Άσσαντ στη Συρια δεν ικανοποιεί καθόλου τους στρατηγικούς της συμμάχους που αντιλαμβάνονται την ευρύτερη απειλή της ανόδου του ISIL. Οι προ της Αραβικής Άνοιξης μέρες έχουν παρέλθει και ο χειμώνας της σχέσης της Τουρκίας με το ISIL μόλις αποκαλύπτεται. 

Γράφει: Αντώνης Στ. Στυλιανού


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τα ορφανά. Μωρά καγκουρό και γουάλαμπι που έχουν μείνει χωρίς γονείς από μια σειρά από ατυχή γεγονότα – τροχαία, επιθέσεις σκύλων, ξηρασία και τις πρόσφατες φωτιές- φροντίζονται όλα μαζί στο νοσοκομείο για την Αγρια Ζωή στο Beerwag της Αυστραλίας. AAP Image/Darren England/via REUTERS

Ήξερες ότι...

Το 62 μ.Χ., ο Νέρωνας έστειλε σκλάβους στα Απέννινα Όρη, για να του φέρουν φρέσκο χιόνι. Όταν επέστρεψαν οι σκλάβοι, ο Νέρωνας πήρε το χιόνι, πρόσθεσε φρούτα και μέλι και το έφαγε ως παγωτό.

Σήμερα


Τετάρτη
22
Ιανουαρίου
2020

Γιορτάζουν : Αναστάσιος, Αναστασία, Τάσος, Αναστάσης, Ανέστης, Τιμόθεος, Τίμος, Τιμάς, Τίμης, Τιμοθέα, Τιμοθέη, Τίμα, Τίμη, Θέος, Θέα, Θέη

1771
Η Ισπανία παραχωρεί τις Νήσους Φώκλαντ στην Μεγάλη Βρετανία.
1830
Με τη Σύμβαση του Λονδίνου η Ελλάδα αναγνωρίζεται ανεξάρτητο κράτος.
1840
Οι πρώτοι Βρετανοί άποικοι εγκαθίστανται στη Νέα Ζηλανδία.
1879
Οι Ζουλού αιφνιδιάζουν και συντρίβουν τις βρετανικές δυνάμεις στη Μάχη της Ισαντλουάνα.
1972
Εντάσσονται στην ΕΟΚ, μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιρλανδία, και η Δανία.
1980
Οι Σοβιετικές Αρχές συλλαμβάνουν τον φυσικό και πολιτικό αγωνιστή Αντρέι Ζαχάρωφ.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy