#YouthNow. Του Αντώνη Στ. Στυλιανού

youthbankasi«Για ένα καλύτερο αύριο, επένδυσε στους νέους σήμερα» αναφέρει το σύνθημα με το οποίο γιορτάζεται φέτος η 20η επέτειος του προγράμματος «Δράση για τους Νέους» του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα για τους Νέους υιοθετήθηκε το 1995 από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και περιλαμβάνει ως κεντρική του δράση την παροχή ενός πλαισίου πολιτικής και κατευθυντήριων γραμμών σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο για την βελτίωση της θέσης των νέων ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ανάπτυξη της θέσης της νεολαίας βρίσκεται στην καρδιά της συνολικής ανάπτυξης των κοινωνιών του σήμερα και του αύριο. Ενόψει των προετοιμασιών για την σύνοδο αξιολόγησης των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας (MDGs) και της προετοιμασίας για την αναπτυξιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί και τους νέους στόχους που θα τεθούν μετά το 2015, απαιτούνται πλέον φιλόδοξο, πρωτοποριακά και εφικτά οράματα ούτως ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα Κράτη θα επιδείξουν προτεραιότητα στα θέματα που αφορούν στους νέους και στη θέση των νέων στη σύγχρονη εποχή.

Το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για τους Νέους παραμένει, 20 χρόνια μετά την έναρξή του, ιδιαίτερα σημαντικό και ακόμη πιο επίκαιρο. Η εφαρμογή του δυστυχώς καθίσταται δύσκολη αφού οι υποσχέσεις που δόθηκαν από τα Κράτη κατά την έναρξή του δεν τηρούνται. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, το 2015 θεωρείται μια ιδιαίτερα σημαντική χρονιά για την δημιουργία νέων ιδεών και την αναζωογόνηση των δεσμεύσεων από τις Κυβερνήσεις των Κρατών-Μελών του ΟΗΕ. Ειδικότερα, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία σε στρατηγικές που είναι έξυπνες, βιώσιμες και χωρίς αποκλεισμούς προς την επίτευξη των προτεραιοτήτων του προγράμματος και της αναβάθμισης της θέσης και του ρόλου των νέων στις σύγχρονες κοινωνίες. Οι προτεραιότητες αυτές περιλαμβάνουν τους τομείς της εκπαίδευσης, της αγοράς εργασίας, της καταπολέμησης της πείνας και της φτώχειας, την υγεία, του περιβάλλοντος, της πλήρους και αποτελεσματικής συμμετοχής των νέων στο κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο διάγουν τους βίους τους, στην συμμετοχή των νέων στα κέντρα λήψης αποφάσεων, του HIV/AIDS, των νέων γυναικών και των τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας.

Οι κεντρικοί στόχοι της παγκόσμιας εκστρατείας για την υλοποίηση του προγράμματος για τους Νέους περιλαμβάνουν την ευαισθητοποίηση όλων για τα θέματα που απασχολούν τους νέους, την προώθηση των νέων στους τομείς προτεραιοτήτων του προγράμματος και την επιτάχυνση της εφαρμογής του προγράμματος και των κατευθυντήριων οδηγιών. Παράλληλα, το πρόγραμμα στοχεύει στην κινητοποίηση διαφόρων δικτύων νέων σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Σε όλα τα επίπεδα θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η φαντασία, η πρωτοτυπία, οι ιδέας και η ενέργεια των νέων ανθρώπων είναι παράγοντες εκ των ων ουκ άνευ για την ανάπτυξη της οποιασδήποτε κοινωνίας. Οι σημερινές συνθήκες που αντιμετωπίζουν τα πλείστα κράτη, όπως για παράδειγμα τα υψηλά επίπεδα ανεργίας, η οικονομική κρίση γενικότερα και οι επιπτώσεις της, οι αλλαγές σε διάφορα επίπεδα των κοινωνικοπολιτικών δεδομένων, δημιουργούν, ουσιαστικά μια παραδοξότητα για τους νέους: να προσπαθήσουν να ενσωματωθούν στο υφιστάμενο πλαίσιο και συνθήκες ή να επιδιώξουν την αλλάξουν προς το καλύτερο την καθεστηκυία τάξη πραγμάτων; Για πολλούς λόγους, ευτυχώς, η τάση σήμερα είναι η μετάλλαξη του υφιστάμενου συστήματος, ούτως ώστε να μπορέσει να ενσωματώσει την αλλαγή, την προοπτική και τις νέες ιδέες. Με το hashtag #YouthNow, ας εμπλακούμε ως παγκόσμιοι πολίτες στις πρωτοβουλίες εκείνες που θα εμπνεύσουν ανθρώπους, θεσμούς και κυβερνήσεις να πιστέψουν στους νέους.

Γράφει: Αντώνης Στ. Στυλιανού


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Παρασκευή
19
Απριλίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1770
O Άγγλος πλοίαρχος Τζέιμς Κουκ αντικρύζει για πρώτη φορά τις ακτές της Αυστραλίας.
1839
Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία του Βελγίου και του Λουξεμβούργου από την Ολλανδία.
1961
Η Σιέρα Λεόνε γίνεται ανεξάρτητο κράτος.
2005
Ο Γερμανός καρδινάλιος Γιόσεφ Ράτσινγκερ εκλέγεται 265ος Πάπας, με το όνομα Βενέδικτος ΙΣΤ

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy