fbpx

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Του Αντώνη Στ. Στυλιανού

europiannnsaaaΗ υιοθέτηση ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί σημαντικό βήμα στην προσπάθειά μας για καταγγελία της τουρκικής προκλητικότητας από όλα τα διαθέσιμα διεθνή φόρα.

Παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας για μη υιοθέτηση ψηφίσματος ή την υιοθέτηση ενός «χλιαρού» ψηφίσματος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την σημαντική συνδρομή των Κυπρίων Ευρωβουλευτών, υπομιμνήσκει στην Τουρκία ότι οι απειλές της και οι προκλητικές της ενέργειες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας και υπομονεύουν τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου τονίζει το γεγονός ότι η κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη δύναται να έχει αντίκτυπο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πως είναι δυνατόν, άλλωστε, μια υπό ένταξη χώρα να μην αναγνωρίζει ένα υφιστάμενο μέλος της Ένωσης και, πέραν τούτου, το δικαίωμα του κράτους εκείνου να εξασκήσει τα πλήρη κυριαρχικά του δικαιώματα, ως ορίζονται από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας;

Οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την πειρατική στάση της Τουρκίας και την παραβατική της συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζουν το ότι η Τουρκία έχει απομονωθεί με την στάση της. Αποτελεί ένα αναξιόπιστο συνομιλητή σε όλα τα ζητήματα και δη σε εκείνα που αφορούν στην διασφάλιση της νομιμότητας στην περιοχή και την επίτευξη της ειρήνης.

Σύμφωνα με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει άμεσα τις προκλητικές τις ενέργειες εντός της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ενώ οι ενέργειες της που αφορούν στην πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών από το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» μετά της συνοδείας του θεωρούνται παράνομες και προκλητικές και υπονομεύουν την βούληση της Ελληνοκυπριακής πλευράς για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ψήφισμα της 13ης Νοεμβρίου 2014 σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας που προκαλούν εντάσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, λαμβάνοντας υπόψη την παράνομη έκδοση οδηγίας προς ναυτιλομένους (NAVTEX) που έκδωσε η Τουρκία στις 3 Οκτωβρίου 2014, τις αμφισβητήσεις της Τουρκίας για την εξάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ της, τις πρόνοιες της Σύμβασης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 (που αποτελούν ευρωπαϊκό κεκτημένο) και την υποχρέωση της Τουρκίας να δεσμευτεί ανεπιφύλακτα σε σχέσεις καλής γειτονίας και στην ειρηνική διευθέτηση των διαφορών της σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, καταδικάζει, με τον πλέον έντονο τρόπο την πειρατική συμπεριφορά της Τουρκίας. Αν και μη  νομικά δεσμευτικό, το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό διπλωματικό μέσο για την καταδίκη της προκλητικής στάσης της Τουρκίας, δεικνύοντας παράλληλα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να αξιοποιεί προς όφελός της όλα τα διαθέσιμα μέσα για την στήριξη των ενεργειών της, όπως αυτές απορρέουν από τον σεβασμό, την προάσπιση και την προώθηση του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας.

Γράφει: Αντώνης Στ. Στυλιανού


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τα Χριστούγεννα εκτός από γιορτή αγάπης είναι και μια μεγάλη γιορτή της κατανάλωσης. Τα μεγάλα πολυκαταστήματα επενδύουν τεράστια ποσά για την δημιουργία των βιτρινών τους και του γιορτινού τους διάκοσμου, κάνοντας ιδιαίτερα τα μεγάλα μαγαζιά στις μητροπόλεις του κόσμου πραγματική ατραξιόν. Για φέτος ένα τέτοιο κατάστημα το Macy's μόλις ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρχει Αγιος Βασίλης για τα παιδιά στο κατάστημα της Νέας Υόρκης εξαιτίας του κορωνοϊού, σπάζοντας μια αδιάλειπτη παράδοση 160 χρόνων. (AP Photo/Eduardo Munoz Alvarez, File)

Ήξερες ότι...

Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει περισσότερα από 4.500 διαφορετικά είδη ποντικοπαγίδας.

Σήμερα


Σάββατο
24
Οκτωβρίου
2020
Ημέρα του ΟΗΕ

Παγκόσμια Ημέρα Ακτών

Γιορτάζουν :Σεβαστιανή, Σεβαστίνα, Σεβαστιάνα, Σεβαστή, Σέβη, Σεβούλα, Σεβαστούλα

1909
Η Ελληνική κυβέρνηση αγοράζει το Θωρηκτό Αβέρωφ. Τα 8 από τα 24 εκατομμύρια δραχμές είναι δωρεά του Αβέρωφ.
1929
Καταρρέει ο δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, αρχή της διεθνούς οικονομικής ύφεσης. Ο πανικός οδηγεί στην αναγκαστική εκποίηση 19.000.000 μετοχών. Μέσα σε λίγες ώρες χάνεται επενδυμένη υπεραξία 23 δις δολαρίων. Μέσα στη μέρα κλείνουν 50.000 επιχειρήσεις.
1935
Η Ιταλία εισβάλλει στην Αιθιοπία.
1973
Τελειώνει ο Πόλεμος του Γιομ Κιπούρ.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy