Βαριές παρακαταθήκες. Της Αντιγόνης Παπαδοπούλου


  

Iceland-protests-0016

«Παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω «κοινότητα» χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα…. έναντι κενών, παραπλανητικών, δήθεν, προσδοκιών».  

Το διάγγελμα του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, λίγο πριν από το ιστορικό δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 άγγιξε  τις καρδιές  των Ελλήνων της Κύπρου. Ο  ιστορικός ηγέτης ανέλαβε  τις ευθύνες του.  Καθοδήγησε το λαό  στο δρόμο της αξιοπρέπειας και του πατριωτισμού, μακριά από ψεύτικα διλήμματα και κούφιες απειλές.

Πέρασαν δέκα ολόκληρα χρόνια από τότε. Πολλά άλλαξαν και πολλά άλλα παρέμειναν τα ίδια. Η τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα, οι γνωστές  απαράδεκτες και μαξιμαλιστικές θέσεις της  Άγκυρας και η επιμονή άγνωστων – γνωστών κύκλων να τη στηρίζουν , δεν κάμφθηκαν ποτέ. Αντίθετα,  εκτραχύνθηκαν. Οι ίδιοι  κύκλοι  και πολιτικές δυνάμεις, εντός και εκτός Κύπρου, που ήθελαν πριν από μια δεκαετία να επιβάλουν το σχέδιο Ανάν ως «τη μοναδική επιλογή για επιβίωση του Κυπριακού λαού και της Κύπρου», παλεύουν να επιβάλουν ένα παρόμοιο σχέδιο.

Ευτυχώς το 2004 η συντριπτική πλειοψηφία του λαού, σε ποσοστό 76%, απέρριψε το σχέδιο. Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν. Ούτε Μικρασιατική καταστροφή συνέβηκε, ούτε φτάσαμε στο τέλος του κόσμου.  

Το βροντερό «ΟΧΙ» του Κυπριακού Ελληνισμού, κλήθηκαν να διαχειριστούν έκτοτε οι εκάστοτε κυβερνήσεις και πολιτικές ηγεσίες του τόπου. Τα αποτελέσματα αυτής της διαχείρισης θα τα κρίνει ο λαός και η Ιστορία.

Ωστόσο,  καταγράφω τη δική μου  άποψη,  πως η ετυμηγορία  ενός ολάκερου λαού στο δημοψήφισμα ,  δεν αξιοποιήθηκε σωστά . Στη επικίνδυνη κατά την άποψή μου συμφωνία Αναστασιάδη - Έρογλου, στη βάση της οποίας διεξάγονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις,  δεν υπάρχει  οποιαδήποτε αναφορά στα καυτά θέματα που αφορούν την πλευρά μας (εδαφικό, ανθρώπινα δικαιώματα, περιουσιακό,  θέμα των εποίκων).  Ιδίως η μη συμπερίληψη του θέματος του παράνομου εποικισμού,  έδωσε   την ευκαιρία στον Ντερβίς Έρογλου, να προβεί  σε απαράδεκτες δηλώσεις μετά από τη  συνάντηση του με τον Γ. Γ. του ΟΗΕ. Δήλωσε  με περισσό θράσος πως δεν αποδέχεται διάκριση μεταξύ των «υπηκόων» του ψευδοκράτους.

Απαντώντας σε ερώτηση για την αναλογία εποίκων -Τουρκοκυπρίων κι αν το θέμα του συνεχιζόμενου εποικισμού έχει  εγερθεί στις διαπραγματεύσεις, ο 'Ερογλου είπε πως «δεν είναι δυνατόν, ούτε στην Κύπρο, ούτε οπουδήποτε στον κόσμο, να υπάρξει διάκριση μεταξύ των πολιτών» . Ανάφερε μάλιστα πως «όλοι οι πολίτες μας στην Κύπρο, στην βόρεια Κύπρο, έχουν εγγυημένη υπηκοότητα σύμφωνα με το σύνταγμά μας και δεν μπορεί να υπάρξει καμία διάκριση».   

Όλα αυτά δείχνουν απαράμιλλο θράσος. Υποβάθμιση και απενοχοποίηση του παράνομου εποικισμού που συνιστά έγκλημα πολέμου και ως τέτοιο, διεθνώς καταδικαστέα πράξη που δεν νομιμοποιείται όσα χρόνια κι αν περάσουν. 

Οι δηλώσεις και η στάση Έρογλου και Άγκυρας, επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις μας. Η Τουρκική πλευρά επιδίδεται σε ένα επιθετικό διπλωματικό επικοινωνιακό  παιχνίδι. Δεν υποχώρησε και δεν υποχωρεί από πάγιες θέσεις της. Βρισκόμαστε στον ίδιο παρονομαστή και έχουμε υποχρέωση να λέμε στους πολίτες την αλήθεια. Να  μην  επενδύουμε σε ετοιμόρροπες και σαθρές βάσεις, δημιουργώντας προσδοκίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Μέσα στη σημερινή «περιρρέουσα  ατμόσφαιρα» τα διαχρονικά λόγια του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου και άξιου συνεχιστή του ιστορικού μας ηγέτη Σπύρου Κυπριανού, είναι  προφητικά.

«Με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Ιστορία, στο παρόν και το μέλλον της Κύπρου και του λαού μας, σε καλώ να μην υποθηκεύσεις το μέλλον στην πολιτική βούληση της Τουρκίας. Να προασπιστείς την Κυπριακή Δημοκρατία, λέγοντας ΟΧΙ στη κατάλυσή της. Να συστρατευτείς για μια νέα πιο ελπιδοφόρα πορεία επανένωσης της πατρίδας μας μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αυτή την ελπιδοφόρα πορεία για την Κύπρο, μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, φιλοδοξώ να συνεχίσω, ακολουθώντας και υπηρετώντας  τις βαριές παρακαταθήκες των ιστορικών μας ηγετών, με τους οποίους  είχα την τιμή να θητεύσω, να συνεργαστώ και να στηρίξω, θέτοντας ψηλά και πάνω απ όλα το συμφέρον της πατρίδας. Χρειάζεται  θάρρος,  αποφασιστικότητα, εμπειρία και διεκδίκηση για να  δώσουμε νικηφόρα  τις μάχες στην ευρωπαϊκή αρένα για την Κύπρο και το λαό μας.  

Γράφει: Αντιγόνη Παπαδοπούλου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ράφα, Λωρίδα της Γάζας: Εθελοντές του World Central Kitchen μαγειρεύουν φαγητό για τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους. AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στη Βίβλο αναφέρονται 49 διαφορετικά φαγητά, το αλάτι περισσότερες από 30 φορές, ενώ τα αμύγδαλα και τα φιστίκια είναι οι μόνοι «βιβλικοί» ξηροί καρποί.

Σήμερα


Κυριακή
5
Μαΐου
2024
Διεθνής Ημέρα Μαιών

Γιορτάζουν :Ειρήνη, Ρένα, Ρήνα, Ρηνιώ, Ρηνούλα, Ειρήνα, Ειρήνγκω, Ρένια, Ειρηναίος, Ειρηναία, Ευφραίμ, Ευφραίμιος, Ευφραίμης, Ευφραιμία, Εφραίμ, Ευφραιμίτσα

1925
Τα Αφρικάανς γίνονται επίσημη γλώσσα στη Νότια Αφρική.
1936
Οι ιταλικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την Αντίς Αμπέμπα στην Αιθιοπία.
1944
Αποφυλακίζεται ο Μαχάτμα Γκάντι.
1945
Β Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Πράγα επαναστατεί κατά των ναζί.
1949
Ιδρύεται το Συμβούλιο της Ευρώπης.
1980
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής εκλέγεται πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας για πρώτη φορά.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy