«Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν». Της Αντιγόνης Παπαδοπούλου

 


 

Iceland-protests-0016

Εν αναμονή των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης και της Γενικής Εισαγγελίας για εξιχνίαση του οικονομικού εγκλήματος σε βάρος του Κυπριακού λαού, δικαιολογημένο προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί το περιεχόμενο του πορίσματος για την οικονομία,  που δόθηκε προ ημερών στη δημοσιότητα.  

Πριν όμως γίνει μια πρώτη αξιολόγηση του πορίσματος, θα πρέπει να σταθούμε ιδιαίτερα στο γεγονός, ότι καμία αναφορά σε σημαντικά έγγραφα που κατατέθηκαν  δεν περιλαμβάνεται στο τελικό πόρισμα της Επιτροπής. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στην 100σέλιδη εξειδικευμένη έκθεση του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία, δρα Σταύρου Ζένιου, η οποία όπως παραδόθηκε στην  Επιτροπή,  εντοπίζει πολυεπίπεδες ευθύνες, ολιγωρία και σκοπιμότητες στον τραπεζικό τομέα. Το ίδιο ισχύει και με δικά μου έγγραφα και αλληλογραφία με ανώτατους αξιωματούχους της ΕΕ, τα οποία υποβλήθηκαν  στην Επιτροπή, κατόπιν δικού της αιτήματος. Πιθανότατα τέτοιου είδους αδυναμίες και παραλείψεις,  να ανάγκασαν τελικά, το μέλος της Επιτροπής κα Ηλιάνα Νικολάου, προς τιμή της,  να προχωρήσει σε υποβολή πρόσθετου σημειώματος.

Σε ότι αφορά το περιεχόμενο του πορίσματος, στην ολότητά του, βασίζεται στις καταθέσεις εμπλεκομένων και μη προσώπων, που κρίθηκε αναγκαίο να κληθούν στην Επιτροπή. Στη βάση αυτών των μαρτυριών, έγιναν οι  διαπιστώσεις και ερμηνείες που έδωσε η Επιτροπή, χωρίς να επιχειρείται μια σε βάθος διερεύνηση των ζητημάτων. Κάτι τέτοιο βέβαια, θα απαιτούσε  εξειδικευμένη οικονομική γνώση που δεν είναι καθόλου σίγουρο, ότι κατέχουν τα κατά τα άλλα διακεκριμένα και αξιοσέβαστα μέλη της Επιτροπής.

Μια άλλη σημαντική παράλειψη του πορίσματος είναι το γεγονός ότι δεν αγγίζει σοβαρές πτυχές των αιτίων της κρίσης, όπως είναι η προηγηθείσα φούσκα των ακινήτων και άλλες διαχρονικές διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας.

Δεν εξετάζεται επίσης, όπως θα έπρεπε,  το θέμα της κατρακύλας των δημόσιων εσόδων λόγω της κρίσης αλλά και το θέμα της τεράστιας  φοροδιαφυγής για το οποίο κατ’ επανάληψη έχω κάνει δημόσιες παρεμβάσεις. Υπενθυμίζω ότι σύμφωνα με μελέτη της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και στοιχεία  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια ευρωζώνης στην παραοικονομία. Η φοροδιαφυγή στη χώρα μας ανέρχεται στα €1,7 δις ετησίως.

Στο πόρισμα δεν  γίνεται επιπρόσθετα, επαρκής αναφορά στα εξοντωτικά δανειστικά επιτόκια που επικράτησαν, στα αίτια και τα αιτιατά τους, ούτε βέβαια στο πρόσθετο κόστος με το οποίον επιβαρύνονταν οι κυπριακές επιχειρήσεις και τα κυπριακά νοικοκυριά,  λόγω των ψηλών επιτοκίων, που  έφτανε τα €1,5 δις ετησίως.

Το πόρισμα για την οικονομία θα έπρεπε να δώσει  και μια  κάποια εξήγηση για το παράδοξο φαινόμενο που ζήσαμε, να έχουμε δηλαδή στο πρόσφατο ακόμα παρελθόν, δημόσια οικονομικά στην Κύπρο,  καλύτερα από το μέσο όρο της ευρωζώνης και να βρεθούμε στη συνέχεια στον πάτο, αιχμάλωτοι της  τρόικας και του εξουθενωτικού μνημονίου. Η Επιτροπή θα έπρεπε να προβληματιστεί περισσότερο  και για  το γεγονός ότι, ενώ στην Κύπρο το εργατικό κόστος ανά ώρα,  είναι περίπου το μισό σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ωστόσο οι επιχειρήσεις μας έχασαν την  ανταγωνιστικότητα τους. Πιστεύω πως θα έπρεπε να τύχουν πιο προσεκτικής ανάλυσης και μελέτης, όλα τα διαρθρωτικά  προβλήματα που συμβάλλουν στη μειωμένη ανταγωνιστικότητα, όπως επίσης  και ο καθοριστικός ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας.

Σε γενικές γραμμές, το πόρισμα για την οικονομία δεν έχει ανταποκριθεί στο περί δικαίου αίσθημα του λαού. Ισχύει απόλυτα κατά την άποψη μου το αρχαίο απόφθεγμα, «ώδινεν  όρος και έτεκεν μυν» ή σε πιο σύγχρονη μετάφραση έγινε «πολύς ντόρος για το τίποτα».

Γράφει: Αντιγόνη Παπαδοπούλου



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Γιορκ, Αγγλία: Εναέρια λήψη από τον φετινό λαβύρινθο του Γιορκ, ο οποίος τιμά τα 30 χρόνια του Toy Story. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο λαβύρινθο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποτελούμενο από πάνω από 1 εκατομμύριο φυτά καλαμποκιού σε έκταση 15 στρεμμάτων. Owen Humphreys/PA

Ήξερες ότι...

Τον 3o αιώνα π.Χ. οι αρχαίοι κάτοικοι της Ιταλίας φορούσαν μασέλες φτιαγμένες από δόντια ζώων.

Newsletter

Σήμερα


Κυριακή
13
Ιουλίου
2025

Γιορτάζουν : Κανένας

1878
Υπογράφεται η Συνθήκη του Βερολίνου: η Σερβία, το Μαυροβούνιο και η Ρουμανία ανεξαρτητοποιούνται από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
1908
Για πρώτη φορά παραχωρείται το δικαίωμα συμμετοχής σε γυναίκες στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
1930
Ξεκινά το 1ο Μουντιάλ στην Ουρουγουάη.
1996
Επισημοποιήθηκε το διαζύγιο του πριγκιπικού βασιλικού ζεύγους του Ηνωμένου Βασιλείου Κάρολου και Νταϊάνα.
2010
Σταματάει η υποστήριξη του Windows XP Service Pack 2.