Ο Πόλεμος στην Ουκρανία. Του Άντρου Κυπριανού

Πολλά λέχθηκαν και γράφτηκαν για τον καταστροφικό πόλεμο στην Ουκρανία.

 

Γράφει: Άντρος Κυπριανού
Τέως ΓΓ ΚΕ ΑΚΕΛ

Ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία ενάντια στην Ουκρανία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Παραβιάζει την κυριαρχία ανεξάρτητου κράτους και την εδαφική ακεραιότητα του, που μαζί με τη μη επέμβαση στα εσωτερικά κρατών, είναι συστατικά στοιχεία του Διεθνούς Δικαίου που πρέπει να γίνονται πάντα σεβαστά.

Αυτή πρέπει να είναι η θέση όλων ανεξάρτητα από το ποιός είναι ο επιτιθέμενος και ποιός δέχεται την επίθεση. Δεν γίνεται όταν επιτίθεται η Ρωσία να «διαρρηγνύουμε τα ιμάτια μας» αλλά όταν επιτίθενται οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ ή η Ε.Ε. να «σφυρίζουμε αδιάφορα» ή το αντίθετο. Τέτοια παραδείγματα υποκρισίας της Δήσυς υπάρχουν πάμπολλα: Σερβία, Ιράκ, Συρία, Αφγανιστάν, Λιβύη, και βέβαια Κύπρος. Αυτό ισχύει βέβαια και για το ποιός δέχεται την επίθεση. Δεν γίνεται τώρα να αντιδρούμε γιατί τα θύματα είναι ορθόδοξοι χριστιανοί ή ξανθοί και να αδιαφορούμε όταν αυτά είναι μουσουλμάνοι ή μελαμψοί, όπως κάνουν πλείστες κυβερνήσεις.

Αξιοσημείωτη είναι και η υποκρισία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τις κυρώσεις. Στην περίπτωση της Ρωσίας εξαντλούν όλη την σκληρότητα τους, ενώ όταν τα στρατηγικά τους συμφέροντα επιβάλλουν (δες Τουρκία- Κύπρος) κωφεύουν. Δεν γίνεται όταν οι πρόσφυγες είναι ξανθοί η Ένωση να ανοίγει την αγκαλιά της ενώ όταν είναι μελαμψοί να πληρώνει την Τουρκία για να τους κρατήσει.

Προκύπτει όμως και ένα άλλο ερώτημα: Έχουμε δικαίωμα να κρίνουμε και να επικρίνουμε ενέργειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια και που υπέθαλψαν τις συγκρούσεις; Το αντίθετο θα ήταν αντιδιαλεκτικό και υποκριτικό και δεν θα έδινε ολοκληρωμένη εικόνα για το πλαίσιο και τα διακυβεύματα αυτής της σύγκρουσης και της κάθε σύγκρουσης. Απλώς εξυπηρετεί τους πάγιους στόχους της Δύσης και της Δεξιάς που θέλουν οι ευθύνες τους να αποκρύβονται και να μην τους απονέμονται ποτέ.

Ποιός ο λόγος ύπαρξης του ΝΑΤΟ στο σύγχρονο κόσμο; Αποδεχτήκαμε ότι στόχος του είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας; Ποιός ο λόγος επέκτασης του σε κάθε γωνιά του πλανήτη; Γιατί θέλει να περικυκλώσει την Ρωσία; Αποδεχτήκαμε ότι είναι οι προστάτες του Διεθνούς Δικαίου και του δικαίου γενικά; Του αναθέσαμε τον ρόλο του διεθνούς χωροφύλακα;

Ούτε η προϊστορία του, ούτε η σύγχρονη του δράση συνηγορεί σε κάτι τέτοιο. Αντιθέτως οι παρεμβάσεις του σε κάθε γωνιά του πλανήτη μόνο αστάθεια, πολέμους και καταστροφές προκαλεί. Στις πλείστες περιπτώσεις μάλιστα οι επεμβάσεις του βασίζονται στο ψέμα και αφορούν ανθρώπους που οι ίδιοι εξέθρεψαν.

Τέλος, χρειάζεται και εμείς εδώ στην Κύπρο να αντλήσουμε κάποια διδάγματα από το τί συνέβη στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση εξώθησαν τον Ζελένσκι να προβεί σε ενέργειες (ένταξη στο ΝΑΤΟ, αντιπαράθεση με Ρωσία) υποσχόμενοι στήριξη του. Αυτός θεωρώντας ότι είχε ισχυρή στήριξη ρίσκαρε έναντι της Ρωσίας. Όταν η Ρωσία επιτέθηκε οι πάντες ξεκαθάρισαν ότι η στήριξη τους θα είναι πολιτική, οικονομική αλλά ως εκεί.

Ας το θυμόμαστε για την δική μας περίπτωση, όταν καλλιεργούμε φρούδες ελπίδες στον λαό και όταν ακούμε τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.

Καταδικάζουμε λοιπόν τον απάνθρωπο και καταστροφικό πόλεμο. Την ρωσική επίθεση. Καταδικάζουμε όμως και τον ρόλο των Δυτικών. Απαιτούμε τερματισμό του πολέμου, αλλά και τη διάλυση του ΝΑΤΟ που αποτελεί κίνδυνο για όλο τον πλανήτη.Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Με κλάματα και παρακλήσεις, ιθαγενείς της κοινότητας Lloko Lloko προσεύχονται στους θεούς τους για το υπέρτατο αυτή την στιγμή αγαθό. Λίγη βροχή στο Tihuanacu της Βολιβίας που πλήττεται από ασυνήθιστη ξηρασία. REUTERS/Claudia Morales

Ήξερες ότι...

Το 90% των γυναικών που περπατούν μέσα σε ένα πολυκατάστημα, στρίβουν προς τα δεξιά. Κανείς δεν γνωρίζει, όμως, γιατί.

Σήμερα


Δευτέρα
28
Νοεμβρίου
2022

Γιορτάζουν : Κανένας

1520
Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος, περνώντας από τον πορθμό που σήμερα φέρει το όνομά του, γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος εξερευνητής που φτάνει στον Ειρηνικό Ωκεανό μέσω του Ατλαντικού Ωκεανού.
1814
Οι «Τάιμς του Λονδίνου» είναι η πρώτη εφημερίδα που κάνει χρήση ατμοκίνητου πιεστηρίου για την εκτύπωσή της.
1821
Ο Παναμάς κηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.
1895
Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας αυτοκινήτων στην Αμερική. Συμμετέχουν 6 αυτοκίνητα, τρέχουν για 55 μίλια, και ο νικητής αναπτύσσει μέση ταχύτητα 7 μιλίων την ώρα.
1910
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κερδίζει τις εκλογές, με 307 από τις 362 έδρες της Βουλής.
1964
Εκτόξευση του αμερικανικού διαστημοπλοίου Mariner 4, του πρώτου που μετέδωσε κοντινές εικόνες του πλανήτη Άρη

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy