fbpx

Όταν περισσεύει το θράσος. Του Άντρου Κυπριανού

Οι ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Τουρκία στην ΑΟΖ της Κύπρου και στην Αμμόχωστο είναι παράνομες, προκλητικές, απαράδεκτες και καταδικαστέες. Αν μάλιστα προχωρήσει με την υλοποίηση των απειλών της στην Αμμόχωστο θα έχει ενταφιάσει, σε μεγάλο βαθμό, κάθε προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.

 

Δικαιολογημένα η κυπριακή κυβέρνηση κινητοποιείται διεθνώς καταγγέλλοντας τις παράνομες ενέργειες της. Οι μέχρι στιγμής αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας κρίνονται ικανοποιητικές. Δυστυχώς όμως δεν μπορούν να αντιστρέψουν την αρνητική ροή των εξελίξεων.

Η Τουρκία ανέμενε την ένταση των αντιδράσεων. Γνωρίζει ότι η διεθνής κοινότητα δεν είναι δυνατό να αποδεχτεί την απαράδεκτη απαίτηση της για λύση δύο κρατών. Όπως γνωρίζει επίσης πολύ καλά ότι ο χρόνος λειτουργεί υπερ της. Αν δεν γίνουν κινήσεις από την πλευρά μας που θα της αφαιρούν τα προσχήματα, θα συνεχίσει ανενόχλητη την πορεία της και σιγά-σιγά θα υλοποιήσει τον στόχο της.

Δικαιολογημένα η Κυβέρνηση ζητά ενότητα και ομοψυχία για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειάζεται σύμπνοια προσεγγίσεων και τακτικής. Αυτό όχι μόνο δεν υπάρχει αλλά δυστυχώς είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το όλο ζήτημα επιφανειακά και με στόχο την κοινή γνώμη στην ελληνοκυπριακή κοινότητα. Οι δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη για αφαίρεση διαβατηρίων και κλείσιμο οδοφραγμάτων αυτό αποδεικνύουν. Τέτοιες ενέργειες απλώς θα βαθύνουν περισσότερο το χάσμα και θα διευκολύνουν την Τουρκία στην υλοποίηση των στόχων της. Θα της αρκεί να λέει στην διεθνή κοινότητα «ιδού, οι δύο κοινότητες δεν μπορούν να συμβιώσουν, οπόταν πρέπει να ζουν χωριστά».

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο πιο σημαντικό που δεν πρέπει να ξεχνά κανείς. Στο Κραν Μοντανά όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Κύπριος ΥΠΕΞ και ο διαπραγματευτής μας, φτάσαμε στο παρά ένα της λύσης. Γιατί δεν την πετύχαμε είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Το αφήγημα του κ. Αναστασιάδη για το τι έγινε εκεί δεν πείθει τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και γενικότερα τη διεθνή κοινότητα.

Μετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά ο κ. Αναστασιάδης για δύο και πλέον χρόνια ξέχασε τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και φλέρταρε με τη λύση δύο κρατών. Αυτό το λένε πρώην στενοί του συνεργάτες, ο Αρχιεπίσκοπος, πολιτικοί αρχηγοί, αρκετοί παράγοντες της κυπριακής κοινωνίας και η τουρκική πλευρά. Ας δεχτούμε ότι η Τουρκία έχει σκοπιμότητες και τα λέει. Οι άλλοι παραφρόνησαν ομαδικά; Ο κ. Μαυρογιάννης μόλις πριν λίγες μέρες είπε ότι «χάσαμε την αξιοπιστία μας διεθνώς».

Αντί ο κ. Αναστασιάδης να συνειδητοποιήσει τις τεράστιες του ευθύνες για τις αρνητικές εξελίξεις επιχειρεί να διαψεύσει τους πάντες. Στην τελευταία του συνέντευξη επιχειρεί να διαγράψει τις παλινδρομήσεις του των τελευταίων οκτώμιση χρόνων. Παρουσιάζεται υπερπατριώτης που το μόνο που τον νοιάζει είναι η πατρίδα και ο λαός. Ξεχνά ότι είναι πολλοί εκείνοι που γνωρίζουν τι έλεγε και τι έκανε.

Για να συμπεριφέρεται κάποιος έτσι χρειάζεται να έχει περισσό θράσος. Είναι κρίμα γιατί ο Πρόεδρος ενός κράτους συμπεριφέρεται έτσι. Η Ιστορία όμως είναι αδέκαστη. Αν πάμε στην διχοτόμηση θα τον καταγράψει ως τον ηγέτη της διχοτόμησης.

Άντρος Κυπριανού
Τέως Γενικός Γραμματέας ΚΕ ΑΚΕΛ

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Είναι λέει η σειρά με την μεγαλύτερη τηλεθέαση. Το κορεάτικο «παιχνίδι του καλαμαριού» έχει πια εκατομμύρια οπαδούς και φυσικά οι επιρροές του έχουν κατακλύσει την ζωή μας. Οπως τα ζαχαρωτά της φωτογραφίας με την ονομασία «dalgona» ή «ppopgi» που αποτελούσαν ένα από τα παιχνίδια της σειράς και φτιάχνονται από ζάχαρη και σόδα με ένα απλό σχέδιο πάνω τους και ξεπουλούν στην Κίνα. EPA/YONHAP

Ήξερες ότι...

Το 1740 μία αγελάδα κρίθηκε ένοχη για μαγεία στη Γαλλία και εκτελέστηκε.

Σήμερα


Κυριακή
17
Οκτωβρίου
2021
Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας

Γιορτάζουν :Αντίγονος, Ευπρέπιος, Ευπρέπειος, Ευπρεπής, Ευπρεπία

1864
Ψηφίζεται νέο Σύνταγμα στην Ελλάδα.
1888
Πατεντάρεται ο οπτικός φωνόγραφος από τον Τόμας Έντισον (η πρώτη κινηματογραφική ταινία).
1918
Ανακωχή του Μούδρου, με την οποία τερματίζεται ο πόλεμος μεταξύ Τούρκων και των Δυνάμεων της Αντάντ (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα).
1937
Την πρώτη τους εμφάνιση σε κόμικς εφημερίδας των ΗΠΑ κάνουν τα 3 σχεδόν ίδια ανίψια του Ντόναλντ Ντακ, ο Χιούι, ο Λιούι και ο Ντιούι.
1956
Η Βρετανία ανοίγει το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στον κόσμο, στο Κάλντερ Χολ.
1979
Το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στη Μητέρα Τερέζα.
1994
Ιορδανία και Ισραήλ αποφασίζουν να υπογράψουν μια ιστορική συνθήκη ειρήνης, δίνοντας τέλος στη μεταξύ τους 46χρονη εμπόλεμη κατάσταση.
1997
Στην Κούβα, στη Σάντα Κλάρα, μεταφέρονται και ενταφιάζονται τα οστά του θρυλικού επαναστάτη Τσε Γκεβάρα, τριάντα χρόνια μετά την εκτέλεση του στη Βολιβία.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy