Μικρή χώρα με τεράστιες προοπτικές. Του Άντρου Γ. Καραγιάννη

Η 14η συνεδρία της Επιτροπής «Περιβάλλον, κλιματική αλλαγή και ενέργεια» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών πραγματοποιήθηκε στην πρωτεύουσα της Εσθονίας, Ταλίν.

Τα μέλη της Επιτροπής είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην πρώτη πολιτιστική εκδήλωση, που διοργάνωσε η Εσθονία, μετά την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017, στο 12ο Νεανικό Φεστιβάλ Χορωδιών. 

Σ’ αυτό το διήμερο Φεστιβάλ συμμετείχαν 796 χορωδίες, 30.000 χορωδοί και το παρακολούθησαν γύρω στις 300.000 θεατές.  Αξιοσημείωτο είναι το ότι στο κατάμεστο δημοτικό πάρκο, όπου πραγματοποιήθηκε το φεστιβάλ, δεν υπήρχε ούτε ένα χαρτί στο γρασίδι, αφού τα σκουπίδια τοποθετούνται σε κάδους ανακύκλωσης, ενώ το αλκοόλ απαγορευόταν, πλην των παραδοσιακών εδεσμάτων.

Η Εσθονία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανακύκλωση και στη μείωση των ρύπων και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.  Ένας από τους κύριους μακροπρόθεσμους στόχους που έθεσε η πολιτική ηγεσία της χώρας είναι ότι μέχρι το 2030 το 65% των απορριμμάτων της θα ανακυκλώνονται.  Μέχρι το 2020 στοχεύει να θέσει σε πλήρη συμμόρφωση την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των αποβλήτων, της χρήσης γκαζιού και της καύσης ξύλου για την παραγωγή ενέργειας και αντικατάστασής τους με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο Δήμος του Ταλίν προωθεί τη χρήση υβριδικών αυτοκινήτων, ποδηλάτων και του τραμ και ως κίνητρο προσφέρει τη δωρεάν χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών εντός της πόλης.  Σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ταλίν προωθείται η χρήση φωτοβολταϊκών και λαμπτήρων LED στα δημοτικά κτήρια και στον οδικό φωτισμό.  Αρκετά παλιά κτήρια που κτίστηκαν μεταξύ 1960 – 1990 έχουν ανακαινιστεί και πληρούν όλα τα κριτήρια και προδιαγραφές για εξοικονόμηση ενέργειας δίνοντας έτσι ένα περαιτέρω κίνητρο στην αγορά σπιτιού ή διαμερίσματος.  Σχεδόν κάθε δημότης κατέχει σήμερα τη δική του ιδιωτική στέγη στην πρωτεύουσα Ταλίν.

Παλιές αποθήκες, εργοστάσια και βιομηχανικές περιοχές έχουν επίσης ανακαινιστεί και μετατραπεί σε μουσεία, πολιτιστικά κέντρα, εστιατόρια και πάρκα χρησιμοποιώντας τελευταίας τεχνολογίας οικονομικό φυσικό φωτισμό, κατάλληλη θερμομόνωση για σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας και βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης. Αυτό άλλωστε συνάδει με τον απώτερο βραχυπρόθεσμο στόχο, που έθεσε η χώρα, για προώθηση βιολογικών καυσίμων.

Οι βαλτικές χώρες εξαρτώνται κυρίως από τη Ρωσία, για την προμήθεια καυσίμων και γι’ αυτό επικαλούνται συχνά την απομόνωση για να απορροφήσουν πιο πολλά ευρωπαϊκά κονδύλια για ενεργειακή απεξάρτησή τους.  Ως εκ τούτου, έχουν αποταθεί σε εταιρείες κολοσσούς δημιουργώντας στο Ταλίν μια ιδιωτική πόλη, η οποία φιλοξενεί μεγάλες υπεράκτιες εταιρείες, οι οποίες στεγάζονται προνομιακά και με το αζημίωτο, με εύκολη πρόσβαση προς το αεροδρόμιο και το σιδηροδρομικό σταθμό. 

Αρκετές εταιρείες, που επιλέγουν ως έδρα τους την ιδιωτική πόλη, ειδικεύονται κυρίως σε θέματα ενεργειακής πολιτικής και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.  Παρέχουν, επίσης, συμβουλές σε μεγάλους προμηθευτές καυσίμων, για να καταστήσουν το προϊόν τους πιο καθαρό και φιλικό προς το περιβάλλον.

Η αύξηση του πληθυσμού της γης αυξάνει συνεχώς τις ανάγκες για χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.  Κάποιες χώρες αξιοποιούν στον μέγιστο βαθμό την αιολική και ηλιακή ενέργεια, όπως και τα πλούσια σε φυσικό πλούτο υπόγεια στρώματα.  Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες για προστασία του περιβάλλοντος και γι’ αυτό αισθάνεται πολύ ενοχλημένη από την απόφαση της Αμερικής να μην υπογράψει τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Αρκετά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητούν περαιτέρω αύξηση της χορηγίας σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο για χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Το 2018 η Εσθονία γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της με πρωτεύουσα το Ταλίν.  Αν και μικρή σε έκταση και πληθυσμό χώρα, παρουσιάζει τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης, υποδεικνύοντας μάλιστα και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τον δρόμο της προόδου και του εκσυγχρονισμού, ο οποίος ωστόσο, πρέπει να συμβαδίζει με τον σεβασμό προς το περιβάλλον και τη μέριμνα για την προστασία του.  Αναμένουμε να δούμε αν ακολουθήσουν το παράδειγμά της και άλλες χώρες.

Γράφει: Άντρος Γ. Καραγιάννης

Δήμαρχος Δερύνειας




Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ναϊρόμπι, Κένυα: Οι άνθρωποι συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Χρωμάτων, το οποίο γιορτάζει την ενότητα, τη διαφορετικότητα και την ένταξη. Anadolu/Getty Images

Ήξερες ότι...

Το παγωτό εφευρέθηκε στην Κίνα το 1000 π.Χ.

Σήμερα


Δευτέρα
25
Νοεμβρίου
2024
Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Γιορτάζουν : Αικατερίνη, Αικατερίνα, Κατερίνα, Κατίνα, Κάτια, Ρίνα, Καλοτίνα, Μερκούριος, Μερκούρης, Μέρκουρας, Μάρκορας, Μερκουρία

1783
Αμερικανική Επανάσταση: οι τελευταίοι Βρετανοί στρατιώτες εγκαταλείπουν τη Νέα Υόρκη, τρεις μήνες μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Παρισιού.
1936
Υπογράφεται μεταξύ Γερμανίας και Ιαπωνίας σύμφωνο στρατιωτικής συνεργασίας, γνωστό ως «σύμφωνο κατά της Κομμουνιστικής Διεθνούς».
1942
Ανατινάσσεται η μεγάλη γέφυρα του Γοργοποτάμου από ομάδες ανταρτών του ΕΔΕΣ και του ΕΛΑΣ και Βρετανών δολιοφθορέων.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy