fbpx

Περιφερειακό Κολυμβητήριο Αμμοχώστου. Του Άντρου Γ. Καραγιάννη

UNDERWATER POOL1

Στην Κύπρο κάθε επαρχία διαθέτει το δικό της περιφερειακό κολυμβητήριο πλην της επαρχίας Αμμοχώστου, η οποία είναι η μόνη που στερείται αυτού του αγαθού.

 

 

  

 Στην Κύπρο κάθε επαρχία διαθέτει το δικό της περιφερειακό κολυμβητήριο πλην της επαρχίας Αμμοχώστου, η οποία είναι η μόνη που στερείται αυτού του αγαθού. Ως αποτέλεσμα αυτού, 160 και πλέον παιδιά του Ναυτικού Ομίλου Κωνσταντίας προπονούνται στη βοηθητική πισίνα των Βρετανικών Βάσεων Αγίου Νικολάου - Δεκέλειας.  Οι γονείς αναγκάζονται να μεταφέρουν τα παιδιά τους από μόνοι τους και να επιφορτίζονται με τους ελέγχους των Βρετανών επωμιζόμενοι και ένα υψηλό κόστος ενοικίου της πισίνας.  Τα παιδιά του Αθλητικού Γυμνασίου και Αθλητικού Λυκείου Αμμοχώστου, αναγκάζονται επίσης, να ψάχνουν διαθέσιμα μικρά κολυμβητήρια για προπόνηση.

 Το ψηλό ποσό του ενοικίου που κατατίθεται στις Βρετανικές Βάσεις θα μπορούσε να επενδυθεί σ’ ένα κολυμβητήριο ολυμπιακών προδιαγραφών με πισίνα 50 μέτρων και βοηθητική 25 μέτρων.   Αρκετοί προβάλλουν το ψηλό κόστος συντήρησης του κολυμβητηρίου, αλλά σ’ ένα τόπο όπως η Κύπρος όπου υπάρχει κατά μέσο όρο 350 μέρες τον χρόνο ηλιοφάνεια, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την ηλιακή ενέργεια για τις ανάγκες της θερμαινόμενης πισίνας τον χειμώνα.

 Από το 2012 έχει εκμισθωθεί γη στον Δήμο Δερύνειας για ανέγερση περιφερειακού κολυμβητήριου και ο Δήμος Δερύνειας θα επωμισθεί τα έξοδα για την κατασκευή του οδικού δικτύου όσο και κάποια περαιτέρω έξοδα για να γίνει το έργο πιο βιώσιμο και λειτουργικό.  Το έργο θα στοιχίσει γύρω στα €5εκ. και το ποσό θα καταβληθεί μέσω του ΚΟΑ, ο οποίος καλύπτει μόνο το αγωνιστικό μέρος του κολυμβητηρίου.   

 Οι όποιες προσπάθειες καταβάλλονται από ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και από τις τοπικές αρχές για δημιουργία μικρών κολυμβητικών πισίνων,  είναι καλοδεχούμενες.  Αυτό που χρειαζόμαστε όμως είναι ένα κολυμβητήριο ολυμπιακών προδιαγραφών που να προσφέρει τις ευκαιρίες σε αθλητές, μαθητές, ασθενείς, ξένους και ντόπιους τουρίστες να το χρησιμοποιούν καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας είτε για άθληση είτε για ψυχαγωγία, συμβάλλοντας έτσι στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

 Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και ο ΚΟΑ θα πρέπει να προσπαθήσουν να εντάξουν το ολυμπιακό άθλημα της κολύμβησης στο σχολικό πρόγραμμα όπως γίνεται και σ’ άλλες ευρωπαϊκές χώρες.  Τα πρωινά οι συνταξιούχοι θα μεταβαίνουν στο κολυμβητήριο για αποθεραπεία και χαλάρωση, ενώ λόγω και της γειτνίασης του με το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, θα μπορούσαμε να προωθήσουμε τον Ιατρικό και Αθλητικό Τουρισμό.  Μέσα στο νερό μπορούν να γίνονται ασκήσεις αποκατάστασης ασθενών στοχεύοντας στο μέλλον στη δημιουργία ενός υπερσύγχρονου Κέντρου Αποκατάστασης, με ειδικότητα στα θέματα φυσιοθεραπείας, εργοθεραπείας και αποκατάστασης.  Τόσο οι αθλητές όσο και οι ασθενείς θα μπορούσαν να παραμείνουν σε ειδικούς ξενώνες μέχρι την αποθεραπεία τους, δημιουργώντας έτσι ανάγκη για επιπρόσθετες κλίνες και ανέγερση μικρών ξενοδοχειακών μονάδων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.   

  Με αυτό τον τρόπο θα προσφέρουμε στους ασθενείς την ευκαιρία για μια αξιοπρεπή ζωή  επαναφέροντάς τους σε κανονικούς ρυθμούς. Το νερό βοηθά επίσης στην πνευματική ικανότητα και ευεξία σε μεγαλύτερη ηλικία, προωθώντας την υγιή και ενεργή γήρανση.  

  Η κοινωνία μας γερνάει και γι’ αυτό θα πρέπει να προσφέρουμε ευκαιρίες για μακροζωία και αποβολής του άγχους της καθημερινότητας, το οποίο προκαλείται από τους έντονους ρυθμούς διαβίωσης.  Θα μπορούσαμε επίσης μέσω του προγράμματος MENTA 50+ να προωθήσουμε τον χειμερινό τουρισμό για άτομα άνω των 50 ετών, κυρίως από Βόρειες χώρες, αξιοποιώντας τις ποιοτικές υπηρεσίες ιατρικής φροντίδας τόσο του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου, όσο και των ιδιωτικών κλινικών.

  Πρέπει να τονιστεί ότι το κολυμβητήριο δεν χρησιμοποιείται μόνο για κολύμπι αλλά και για άλλα αθλήματα και δραστηριότητες, όπως η υδατοσφαίριση, μαθήματα καταδύσεων, ναυαγοσωστικής, συγχρονισμένης κολύμβησης και για ενδυνάμωση αθλητών ομαδικών αθλημάτων.  Το κολύμπι αποτελεί ένα από τα καλύτερα ολυμπιακά αθλήματα και δραστηριοποιεί όλους τους μύες του σώματος.

  Η επαρχία Αμμοχώστου, η οποία έχει παράδοση στην κολύμβηση, στερείται ενός τέτοιου έργου υποδομής, το οποίο θα εξυπηρετεί αρκετές ομάδες πληθυσμού, θα προσελκύσει ξένους και ντόπιους τουρίστες και θα συμβάλει στην καταπολέμηση της εποχικότητας.

  Εμείς έχουμε όραμα για την επαρχία μας και ζητούμε όπως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς μοιραστούν το όραμα μας για τη δημιουργία περιφερειακού κολυμβητηρίου ολυμπιακών προδιαγραφών.  Χρειάζεται αρκετή βούληση, θέληση, συνεργασία, αλλά πάνω από όλα πολιτική απόφαση.  Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα στην κολυμβήθρα.  Αναμένουμε…

 

Γράφει: Άντρος Γ. Καραγιάννης

Δήμαρχος Δερύνειας


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Το κέντρο μας. Με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε αλλάζει και το κέντρο της Ευρώπης που πια βρίσκεται στο Gadheim κοντά στο Wuerzburg, της Γερμανίας που οριοθετείται με ένα στύλο τρεις σημαίες και ένα παγκάκι. EPA/RONALD WITTEK

Ήξερες ότι...

Τον 10ο αιώνα, ο Μεγάλος Βεζίρης της Περσίας έπαιρνε όλη την προσωπική του βιβλιοθήκη (117.000 τόμοι) μαζί του, όπου κι αν πήγαινε. Μάλιστα, τους τόμους μετέφεραν καμήλες, οι οποίες είχαν εκπαιδευτεί προηγουμένως να βαδίζουν με... αλφαβητική σειρά!

Σήμερα


Τρίτη
21
Ιανουαρίου
2020

Γιορτάζουν : Αγνή, Αγνούλα, Ευγένιος, Ευγένης, Μάξιμος, Μάξιμη, Μάξιμα, Νεόφυτος, Νεοφυτία, Νεοφύτη, Πάτροκλος, Πατρόκλειος, Πατροκλέας, Πατροκλής

1789
Τυπώνεται στη Βοστώνη η πρώτη αμερικανική νουβέλα, με τίτλο "The Power of Sympathy: or the Triumph of Nature Founded in Truth".
1830
Υπογράφεται στο Λονδίνο μεταξύ Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας πρωτόκολλο με το οποίο η Ελλάδα ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος.
1911
Διεξάγεται για πρώτη φορά στο Μόντε Κάρλο το ράλι αυτοκινήτων της ομώνυμης πόλης.
1924
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος προαναγγέλλει δημοψήφισμα για το πολιτειακό.
1925
Το κοινοβούλιο της Αλβανίας ανακηρύσσει τη χώρα σε Δημοκρατία. Πρώτος πρόεδρος της είναι ο Αχμέτ Ζόγου.
1989
Η Ελλάδα υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο.
1996
Στην Ελλάδα σχηματίζεται κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Σημίτη.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy