Μεγάλη Βρετανία εντός ή εκτός; Του Άντρου Γ. Καραγιάννη

ukexiegg

Η Μεγάλη Βρετανία αποφασίζει σύντομα κατά πόσο θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή όχι.

Ήδη ο συντηρητικός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, άρχισε με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την εκστρατεία του, έχοντας στις αποσκευές του αρκετά ανταλλάγματα, τα οποία μοιράζεται γενναιόδωρα με όσους θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρκετοί Βρετανοί φοβούνται πολύ την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πιστεύουν ότι μέσω της Τουρκίας θα διοχετεύονται ελεύθερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέλη του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι θα απειλούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Ευρώπης. Είναι πολύ γνωστές οι ευαισθησίες των Βρετανών για θέματα ασφάλειας, αφού και εμείς στην Κύπρο ζούμε το θέμα αυτό καθημερινώς.

Πέραν των υποστηρικτών του Ισλαμικού Κράτους, οι Βρετανοί νιώθουν ότι απειλείται η κυριαρχία αλλά και η ταυτότητά τους από την παρουσία και παραμονή στη χώρα τους, πολλών ευρωπαίων μεταναστών και υπηκόων τρίτων χωρών. Η ύπαρξη αρκετών ξένων στη Μεγάλη Βρετανία και η πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προβάλλονται έντονα από τους υποστηρικτές της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως το ακροδεξιό κόμμα UKIP και ο τέως Δήμαρχος του Λονδίνου, ο οποίος αν και είναι ενταγμένος στο συντηρητικό στρατόπεδο, στρέφεται εναντίον του Κάμερον, αφού προσβλέπει στη διαδοχή του στην ηγεσία του κόμματος.

Τα δύο μεγάλα κόμματα στη Βρετανία, οι συντηρητικοί και οι εργατικοί, συμφωνούν στο θέμα παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εναντίον της σύμπραξης των δύο κομμάτων τάσσονται μικρότερα κόμματα τα οποία επικαλούνται ότι ήρθε η ώρα για να κάνουν τη διαφορά και να σπάσουν τον διπολισμό. Κάτι παρόμοιο παρατηρείται και σ’ άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου σοσιαλδημοκράτες συνυπάρχουν ή συγκυβερνούν με χριστιανοδημοκράτες ή συντηρητικούς. Η ταύτιση απόψεων των μεγάλων κομμάτων, σε διάφορα θέματα οδηγεί στην άνοδο των ευρωσκεπτικιστών, ακροδεξιών και λαϊκιστών.

Τα δύο μεγάλα κόμματα της Μεγάλης Βρετανίας θα προσπαθήσουν να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι είναι καλύτερα να παραμείνουν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητώντας ανταλλάγματα. Ήδη ανακοινώθηκαν κάποια μέτρα για μείωση των επιδομάτων προς τους οικονομικούς μετανάστες από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και περιορισμός του αριθμού των προσφύγων που θα αποστέλλονται στη Βρετανία.

Ο Κάμερον δεν μπορεί όμως να πείσει τους ηλικιωμένους Βρετανούς, οι οποίοι δηλώνουν ξεκάθαρα ότι πληρώνουν αρκετά για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε θέματα υγείας και υποδομών και γι’ αυτό ήρθε η ώρα της εξόδου. Στην αντίπερα όχθη οι νέοι ψηφοφόροι ενθουσιάζονται με την ιδέα ότι θα μπορούν να ταξιδεύουν παντού στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να χρειάζονται βίζα ή ακόμη να δουλεύουν σ’ άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, εμπλουτίζοντας έτσι το βιογραφικό τους σημείωμα. Σ’ αυτούς εστιάζει την προσοχή του ο Κάμερον και οι υποστηρικτές της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αν φύγει η Μεγάλη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σίγουρα φεύγει και ο Πρωθυπουργός της, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο διαδοχής του.Ο Κάμερον έχει ήδη καταφέρει να κρατήσει τη Σκωτία στο Ηνωμένο Βασίλειο και ευελπιστεί ότι θα πετύχει το δεύτερο μεγάλο του στόχο που δεν είναι άλλος από την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάτι που θα ικανοποιήσει και τους Αμερικανούς.

Αυτή τη στιγμή δύο είναι οι χώρες που καταφέρνουν να στρέψουν πάνω τους τα ευρωπαϊκά φώτα της δημοσιότητας. Η Βρετανία, η οποία βρίσκεται εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και το σκέφτεται αν θα παραμείνει και η Τουρκία που βρίσκεται προ των πυλών της αλλά κάνει ένα βήμα εμπρός και δύο βήματα πίσω.

Προς το παρόν οι ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να ικανοποιήσουν και τις δύο, αφού η αποχώρηση της μιας πιθανόν να οδηγήσει στην παγοποίηση της ένταξης νέων κρατών μελών και στην πιθανή έξοδο υφιστάμενων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ό,τι και να γίνει στο δημοψήφισμα, ο κόσμος θα πρέπει να αποφασίσει ελεύθερα και το οποιοδήποτε αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι σεβαστό.

Γράφει: Άντρος Γ. Καραγιάννης

Δήμαρχος Δερύνειας




Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ρέικιανες, Ισλανδία: Το σέλας, ή βόρειο σέλας, πάνω από τον παλιό φάρο Γκάρντουρ στο βορειότερο σημείο της χερσονήσου Ρέικιανες. Owen Humphreys/PA

Ήξερες ότι...

Η βέρα φοριέται στο τέταρτο δάχτυλο (παράμεσος), διότι τον παράμεσο διασχίζουν φλέβες που συνδέονται με την καρδιά.

Σήμερα


Πέμπτη
28
Νοεμβρίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1520
Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος, περνώντας από τον πορθμό που σήμερα φέρει το όνομά του, γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος εξερευνητής που φτάνει στον Ειρηνικό Ωκεανό μέσω του Ατλαντικού Ωκεανού.
1814
Οι «Τάιμς του Λονδίνου» είναι η πρώτη εφημερίδα που κάνει χρήση ατμοκίνητου πιεστηρίου για την εκτύπωσή της.
1821
Ο Παναμάς κηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.
1895
Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας αυτοκινήτων στην Αμερική. Συμμετέχουν 6 αυτοκίνητα, τρέχουν για 55 μίλια, και ο νικητής αναπτύσσει μέση ταχύτητα 7 μιλίων την ώρα.
1910
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κερδίζει τις εκλογές, με 307 από τις 362 έδρες της Βουλής.
1964
Εκτόξευση του αμερικανικού διαστημοπλοίου Mariner 4, του πρώτου που μετέδωσε κοντινές εικόνες του πλανήτη Άρη

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy