Μεγάλη Βρετανία εντός ή εκτός; Του Άντρου Γ. Καραγιάννη

ukexiegg

Η Μεγάλη Βρετανία αποφασίζει σύντομα κατά πόσο θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή όχι.

Ήδη ο συντηρητικός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, άρχισε με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης την εκστρατεία του, έχοντας στις αποσκευές του αρκετά ανταλλάγματα, τα οποία μοιράζεται γενναιόδωρα με όσους θα ψηφίσουν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρκετοί Βρετανοί φοβούνται πολύ την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πιστεύουν ότι μέσω της Τουρκίας θα διοχετεύονται ελεύθερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέλη του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι θα απειλούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Ευρώπης. Είναι πολύ γνωστές οι ευαισθησίες των Βρετανών για θέματα ασφάλειας, αφού και εμείς στην Κύπρο ζούμε το θέμα αυτό καθημερινώς.

Πέραν των υποστηρικτών του Ισλαμικού Κράτους, οι Βρετανοί νιώθουν ότι απειλείται η κυριαρχία αλλά και η ταυτότητά τους από την παρουσία και παραμονή στη χώρα τους, πολλών ευρωπαίων μεταναστών και υπηκόων τρίτων χωρών. Η ύπαρξη αρκετών ξένων στη Μεγάλη Βρετανία και η πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προβάλλονται έντονα από τους υποστηρικτές της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως το ακροδεξιό κόμμα UKIP και ο τέως Δήμαρχος του Λονδίνου, ο οποίος αν και είναι ενταγμένος στο συντηρητικό στρατόπεδο, στρέφεται εναντίον του Κάμερον, αφού προσβλέπει στη διαδοχή του στην ηγεσία του κόμματος.

Τα δύο μεγάλα κόμματα στη Βρετανία, οι συντηρητικοί και οι εργατικοί, συμφωνούν στο θέμα παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εναντίον της σύμπραξης των δύο κομμάτων τάσσονται μικρότερα κόμματα τα οποία επικαλούνται ότι ήρθε η ώρα για να κάνουν τη διαφορά και να σπάσουν τον διπολισμό. Κάτι παρόμοιο παρατηρείται και σ’ άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου σοσιαλδημοκράτες συνυπάρχουν ή συγκυβερνούν με χριστιανοδημοκράτες ή συντηρητικούς. Η ταύτιση απόψεων των μεγάλων κομμάτων, σε διάφορα θέματα οδηγεί στην άνοδο των ευρωσκεπτικιστών, ακροδεξιών και λαϊκιστών.

Τα δύο μεγάλα κόμματα της Μεγάλης Βρετανίας θα προσπαθήσουν να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι είναι καλύτερα να παραμείνουν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητώντας ανταλλάγματα. Ήδη ανακοινώθηκαν κάποια μέτρα για μείωση των επιδομάτων προς τους οικονομικούς μετανάστες από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και περιορισμός του αριθμού των προσφύγων που θα αποστέλλονται στη Βρετανία.

Ο Κάμερον δεν μπορεί όμως να πείσει τους ηλικιωμένους Βρετανούς, οι οποίοι δηλώνουν ξεκάθαρα ότι πληρώνουν αρκετά για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε θέματα υγείας και υποδομών και γι’ αυτό ήρθε η ώρα της εξόδου. Στην αντίπερα όχθη οι νέοι ψηφοφόροι ενθουσιάζονται με την ιδέα ότι θα μπορούν να ταξιδεύουν παντού στην Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να χρειάζονται βίζα ή ακόμη να δουλεύουν σ’ άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, εμπλουτίζοντας έτσι το βιογραφικό τους σημείωμα. Σ’ αυτούς εστιάζει την προσοχή του ο Κάμερον και οι υποστηρικτές της παραμονής της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αν φύγει η Μεγάλη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σίγουρα φεύγει και ο Πρωθυπουργός της, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο διαδοχής του.Ο Κάμερον έχει ήδη καταφέρει να κρατήσει τη Σκωτία στο Ηνωμένο Βασίλειο και ευελπιστεί ότι θα πετύχει το δεύτερο μεγάλο του στόχο που δεν είναι άλλος από την παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κάτι που θα ικανοποιήσει και τους Αμερικανούς.

Αυτή τη στιγμή δύο είναι οι χώρες που καταφέρνουν να στρέψουν πάνω τους τα ευρωπαϊκά φώτα της δημοσιότητας. Η Βρετανία, η οποία βρίσκεται εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και το σκέφτεται αν θα παραμείνει και η Τουρκία που βρίσκεται προ των πυλών της αλλά κάνει ένα βήμα εμπρός και δύο βήματα πίσω.

Προς το παρόν οι ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να ικανοποιήσουν και τις δύο, αφού η αποχώρηση της μιας πιθανόν να οδηγήσει στην παγοποίηση της ένταξης νέων κρατών μελών και στην πιθανή έξοδο υφιστάμενων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ό,τι και να γίνει στο δημοψήφισμα, ο κόσμος θα πρέπει να αποφασίσει ελεύθερα και το οποιοδήποτε αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι σεβαστό.

Γράφει: Άντρος Γ. Καραγιάννης

Δήμαρχος Δερύνειας


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Παρασκευή
19
Απριλίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1770
O Άγγλος πλοίαρχος Τζέιμς Κουκ αντικρύζει για πρώτη φορά τις ακτές της Αυστραλίας.
1839
Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία του Βελγίου και του Λουξεμβούργου από την Ολλανδία.
1961
Η Σιέρα Λεόνε γίνεται ανεξάρτητο κράτος.
2005
Ο Γερμανός καρδινάλιος Γιόσεφ Ράτσινγκερ εκλέγεται 265ος Πάπας, με το όνομα Βενέδικτος ΙΣΤ

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy