«Αυτή είναι η πόλη μου». Του Άντρου Γ. Καραγιάννη

 

fraouladerinia O άνθρωπος κατά τον Αριστοτέλη είναι “πολιτικό όν” και ως σωστός πολίτης οφείλει να ασχολείται και να συμμετέχει στα κοινά.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται ο Δήμος Δερύνειας, ενώ οι προσπάθειες που καταβάλλει για δραστηριοποίηση των πολιτών στα κοινά δρώμενα, άρχισαν να επιφέρουν καρπούς. Η Δερύνεια απολαμβάνει σήμερα την πρόοδο των οργανωμένων της συνόλων στους τομείς του Αθλητισμού και του Πολιτισμού.  

Ως Τοπική Αρχή έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε παράδοση και να καθιερωθούμε στον τομέα του Αθλητισμού. Μεγάλα άλματα προόδου σημειώνονται στο ποδόσφαιρο και στην πετόσφαιρα, ενώ έχει δημιουργηθεί και ομάδα ποδοσφαίρου σάλας. Οι ακαδημίες μας αποτελούν φυτώρια ταλέντων όπου επιτελείται εξαίρετο έργο προετοιμάζοντας κατάλληλα τους αθλητές, έχοντας ως πρωταρχικό στόχο να συμβάλουν στην άθληση και στην ευγενή άμιλλα. Ταυτόχρονα, ο Δήμος έχει δημιουργήσει χώρους άθλησης όπως πάρκο με πίστα skateboard, υπαίθρια γυμναστήρια, ενώ προωθείται και η δημιουργία γηπέδων Beach volley και περιφερειακού κολυμβητηρίου. 

Πρόθεσή μας, είναι να κρατήσουμε τον κόσμο μας εντός των δημοτικών ορίων, αφού η ακριτική και ημικατεχόμενη Δερύνεια μαστίζεται από την εγκατάλειψη των νέων της. Εξαιτίας της θέσης μας, δίπλα από το συρματόπλεγμα, γίνεται προσπάθεια να εντάξουμε τους ξένους υπηκόους στα κοινά δρώμενα του Δήμου, προσφέροντάς τους την ευκαιρία εκμάθησης της ελληνικής και αγγλικής γλώσσας σε συνεργασία με άλλους Δήμους και Κοινότητες. Οι κοινοτικοί κάτοικοι, προσφέρουν πολύτιμη εθελοντική εργασία στο Δήμο, ιδιαίτερα σε θέματα καθαριότητας και συντήρησης δημοτικών κτιρίων. Σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου προσφέρουμε διευκολύνσεις στα μέλη της αγγλικανικής εκκλησίας για την άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων σε Ορθόδοξη εκκλησία.  

Ξένοι και ντόπιοι προσφέρουν εθελοντική εργασία με βασικό γνώμονα την πρόοδο του Δήμου μας, με τους ντόπιους να αποδέχονται τους ξένους υπηκόους σαν δικούς τους ανθρώπους. Είναι θαυμάσιο να βλέπεις Άγγλους να χαίρονται με τις επιτυχίες των δικών μας ομάδων, να δακρύζουν από χαρά και να φωνάζουν “Είμαι περήφανος που είμαι Δερυνειώτης” ή “Αυτή είναι η πόλη μου”. 

Μπορεί να θεωρούμαστε “μικρός” Δήμος, αλλά θα ήμασταν σίγουρα μεγαλύτεροι αν δεν χάναμε το 75% της έκτασής μας και τα δυόμισι χιλιόμετρα παραλιακή περιοχή. Θα ήμασταν επίσης πολυπληθέστεροι εάν δεν χάναμε κάθε χρόνο νεαρά ζευγάρια, τα οποία λόγω έλλειψης στεγαστικών κινήτρων αδυνατούν να εγκατασταθούν. Ο καθημερινός αγώνας που δίνουμε για να κρατήσουμε τον κόσμο μας δίπλα από τις κατεχόμενες περιοχές είναι μεγάλος και δύσκολος. Στο φιλόξενο Δήμο μας υπάρχει χώρος για όλους για να δημιουργήσουν και να γίνουν μέρος του κοινωνικού συνόλου. 

Ο Δήμος Δερύνειας με το λιγοστό προσωπικό που διαθέτει, συγκεκριμένα 14 άτομα, δεν καθίσταται δυνατό να ανταπεξέλθει εξ’ ολοκλήρου στις απαιτήσεις των δημοτών. Γι’ αυτό τον λόγο η οποιαδήποτε στήριξη, βοήθεια και εθελοντική συνεισφορά όλων είναι απαραίτητη. Σε συνεργασία με τα μέλη των οργανωμένων μας συνόλων, προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε και να εντάσσουμε περισσότερους εθελοντές στις δράσεις μας προσφέροντας τους την ευκαιρία να αναδείξουν το ταλέντο τους. Με την αφοσίωση και την εργατικότητά μας, έχουμε φέρει αρκετό κόσμο στη Δερύνεια, ο οποίος ψάχνει ένα ήσυχο και φιλόξενο χώρο να εγκατασταθεί. Αυτούς τους ανθρώπους οφείλουμε να κρατάμε ενήμερους για τα κοινά δρώμενα δίνοντάς τους την ευκαιρία να ενταχθούν ομαλά και να γίνουν αναπόσπαστο μέρος της τοπικής κοινωνίας.  

Ως Τοπική Αρχή είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την παροχή κοινωνικής και πολιτιστικής προσφοράς προς τους δημότες μας. Εμείς καταφέραμε με υπεράνθρωπες προσπάθειες και δημιουργήσαμε τη δική μας Παράδοση στον Αθλητισμό και στον Πολιτισμό. Αθλητισμός σημαίνει Πολιτισμός και η Δερύνεια συνδυάζει επιτυχώς και τα δύο. “Αυτή είναι η πόλη μου, η Δερύνεια μου”, όπως λένε οι ξένοι και ντόπιοι κάτοικοί μας.

Γράφει: Άντρος Γ. Καραγιάννης

Δήμαρχος Δερύνειας




Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ο νικητής στην κατηγορία Φωτοειδησεογραφία: Πρωτοποριακή επιστημονική έρευνα επιχειρεί να σώσει τον βόρειο λευκό ρινόκερο από την εξαφάνιση μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF), στο Ol Pejeta στο Nanyuki της Κένυας. Αυτό το έμβρυο νότιου λευκού ρινόκερου, το οποίο δυστυχώς δεν επέζησε λόγω μόλυνσης, ήταν το αποτέλεσμα της πρώτης επιτυχούς μεταφοράς εμβρύου ρινόκερου σε παρένθετη μητέρα μέσω εξωσωματικής. Η επιστημονική αυτή ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο για τη διάσωση του σπάνιου βόρειου λευκού ρινόκερου από την εξαφάνιση, καθώς οι επιστήμονες μπορούν πλέον να προχωρήσουν στο επόμενο κρίσιμο βήμα: τη μεταφορά του πρώτου εμβρύου βόρειου λευκού ρινόκερου σε παρένθετη μητέρα νότιου λευκού ρινόκερου. Jon A Juarez/Wildlife Photographer of the Year/PA

Ήξερες ότι...

Το σάντουιτς δεν ήταν εφεύρεση του λόρδου Σάντουιτς. Επινοήθηκε, όμως, για χάρη του, για να μη λερώνει τα χέρια του όταν έπαιζε χαρτιά και για να μπορεί να τρώει χωρίς να διακόπτει το παιγνίδι.

Newsletter

Σήμερα


Σάββατο
15
Νοεμβρίου
2025

Γιορτάζουν : Κανένας

1920
Πραγματοποιείται στην Γενεύη η πρώτη συνέλευση της Κοινωνίας των Εθνών.
1956
Αίγυπτος: Στη ζώνη της διώρυγας του Σουέζ φθάνουν οι πρώτες μονάδες του ΟΗΕ για να επιβάλουν κατάπαυση του πυρός.
1988
Το Εθνικό Παλαιστινιακό Συνέδριο διακήρυξε την ανεξαρτησία του Κράτους της Παλαιστίνης.