Τοπική Αυτοδιοίκηση και μετανάστες. Του Άντρου Γ. Καραγιάννη

 

refderinia Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Δερύνεια με θέμα τη «Δημιουργία συμμαχίας υπηρεσιών και άλλων φορέων στο Δήμο Δερύνειας για πρόληψη της εμπορίας προσώπων, της εργασιακής εκμετάλλευσης και για ένταξη των μεταναστών».

Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σ’ αυτή έλαβαν μέρος εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Αστυνομίας, δημόσιων και κοινωνικών φορέων καθώς και μετανάστες.

Ο Δήμος Δερύνειας επιλέγηκε να φιλοξενήσει το γεγονός,λόγω της ποικιλίας μεταναστών, κοινοτικών και από τρίτες χώρες που κατοικούνστην περιοχή του,  οι οποίοι απασχολούνται στη γεωργία, κτηνοτροφία, στην οικιακή εργασία και στην τουριστική βιομηχανία.  Η συμμετοχή μεταναστών στη συζήτηση έφερε στο φως διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά συνέβαλε και στο να ακουστούν οι εντυπώσεις τους για τη χώρα μας.

Οι μετανάστες αποτελούν μέρος του κοινωνικού συνόλου και η εμπλοκή τους τόσο στα κοινά δρώμενα του τόπου, όσο και η ομαλή ένταξη τους στην κοινωνία για αποφυγή της εργασιακής εκμετάλλευσης, αποτελεί καθήκον της χώρας που τους φιλοξενεί.

Παρόλα αυτά,η οικονομική κρίση οδηγεί στην εκμετάλλευση των ευάλωτων ομάδων, κυρίως των γυναικών μεταναστριών, ενώ οι χαμηλοί μισθοί, οι υπερβολικές ώρες εργασίας και οι παραβιάσεις των εργασιακών συμβάσεων αποτελούν τα συχνότερα παράπονα που μελετά το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων.  Η συζήτηση ανέδειξε κυρίως προβλήματα συμπεριφοράς από ορισμένους εργοδότες προς τους εργοδοτούμενους, αγνοώντας τα εργασιακά τους ακόμακαι τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.  Από την πλευρά των εργοδοτών ακούστηκαν επίσης παράπονα για αρκετές απαιτήσεις από τους εργοδοτούμενους τους. 

Απώτερος όμως σκοπός της συζήτησης ήταν να ακουστούν οι ανησυχίες και των δύο πλευρών για να προβούμε στη βελτίωση τόσο των εργασιακών σχέσεων όσο και της διασφάλισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων των μεταναστών. Αυτό που διαφάνηκε στο τέλος της συζήτησης είναι πως δεν πρέπει να προβαίνουμε σε γενικεύσεις αφού δεν είναι όλοι οι μετανάστες βάρος για τη χώρα φιλοξενίας τους, όπως ούτε όλοι οι εργοδότες είναι σκληροί. 

Για το Δήμο Δερύνειας αποτελεί ύψιστη τιμή η φιλοξενία αρκετών μεταναστών, οι οποίοι έχουν ενταχτεί αρμονικά στην κοινωνία μας.  Σίγουρα υπάρχουν αρκετά περιθώρια βελτίωσης για την εξομάλυνση της ένταξής τους, όπως η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, η γνωριμία με τον Πολιτισμό των χωρών προέλευσης των μεταναστών και αλλοδαπών, κάτι που θα πρέπει άμεσα να εφαρμόσουμε. Σημαντικό, επίσης, στοιχείο στην ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία μας αποτελεί η άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων.  Γι’ αυτό το σκοπό, ο Δήμος Δερύνειας σε συνεργασία με την Μητρόπολη Κωνσταντίας-Αμμοχώστου, παραχώρησε στα μέλη της αγγλικανικής εκκλησίας, ορθόδοξη εκκλησία για τις θρησκευτικές τους ανάγκες και το ίδιο γίνεται με άλλους κοινοτικούς μετανάστες.  Τα παιδιά των κοινοτικών μεταναστών πηγαίνουν στα σχολεία μας, ενώ οι γονείς τους λαμβάνουν μέρος στα δρώμενα του Δήμου.  Αυτό τους βοηθά στο να γίνουν μέρος του κοινωνικού συνόλου και να μην απομονώνονται από τους υπόλοιπους δημότες. 

Η Δερύνεια απέδειξε με τον καλύτερο τρόπο ότι σέβεται τον Πολιτισμό των ανθρώπων που ήρθαν στο Δήμο μας από άλλες χώρες και αυτό διαφάνηκε μέσα από τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων μεταναστών στη συζήτηση.  «Νιώθω Δερυνειώτης» ήταν η απάντηση ενός άγγλου μόνιμου κατοίκου μας στην ερώτηση αν του αρέσει η Δερύνεια.  «Εγώ και τα παιδιά μου δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα εδώ» ήταν το σχόλιο ενός άλλου μετανάστη, ενώ ο βούλγαρος ιερέας ευχαρίστησε τον κόσμο της Δερύνειας που τον αποδέχτηκε πολύ εύκολα. 

Η συναναστροφή ντόπιων και αλλοδαπών οδηγεί στη δημιουργία φιλικών σχέσεων και στην αποδοχή του «άγνωστου» ή του «διαφορετικού».  Η ανάμειξη μεταναστών σε μια σύγχρονη κοινωνία ενδυναμώνει τον οικονομικό τομέα και παράλληλα μας κάνει πιο ανεκτικούς και έτοιμους να γίνουμε μέρος μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας.  Η Κύπρος ως φιλόξενη χώρα μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα, ένταξης των μεταναστών.

Γράφει: Άντρος Γ. Καραγιάννης

Δήμαρχος Δερύνειας




Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Ρέικιανες, Ισλανδία: Το σέλας, ή βόρειο σέλας, πάνω από τον παλιό φάρο Γκάρντουρ στο βορειότερο σημείο της χερσονήσου Ρέικιανες. Owen Humphreys/PA

Ήξερες ότι...

Η βέρα φοριέται στο τέταρτο δάχτυλο (παράμεσος), διότι τον παράμεσο διασχίζουν φλέβες που συνδέονται με την καρδιά.

Σήμερα


Πέμπτη
28
Νοεμβρίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1520
Ο Φερδινάνδος Μαγγελάνος, περνώντας από τον πορθμό που σήμερα φέρει το όνομά του, γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος εξερευνητής που φτάνει στον Ειρηνικό Ωκεανό μέσω του Ατλαντικού Ωκεανού.
1814
Οι «Τάιμς του Λονδίνου» είναι η πρώτη εφημερίδα που κάνει χρήση ατμοκίνητου πιεστηρίου για την εκτύπωσή της.
1821
Ο Παναμάς κηρύσσει την ανεξαρτησία του από την Ισπανία.
1895
Διεξάγεται ο πρώτος αγώνας αυτοκινήτων στην Αμερική. Συμμετέχουν 6 αυτοκίνητα, τρέχουν για 55 μίλια, και ο νικητής αναπτύσσει μέση ταχύτητα 7 μιλίων την ώρα.
1910
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος κερδίζει τις εκλογές, με 307 από τις 362 έδρες της Βουλής.
1964
Εκτόξευση του αμερικανικού διαστημοπλοίου Mariner 4, του πρώτου που μετέδωσε κοντινές εικόνες του πλανήτη Άρη

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy