Οι νέοι μας δείχνουν το δρόμο. Του Άντρου Γ. Καραγιάννη

 

youthandros Πολλές φορές κάνουμε το λάθος να επικρίνουμε τους νέους για βαριεστημάρα και έλλειψη ενδιαφέροντος για εμπλοκή στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου.

Δεν είναι όμως πάντα έτσι τα πράγματα, αφού οι νέοι μας είναι αρκετά ευαισθητοποιημένοι γύρω από τα κοινωνικά ζητήματα και γνωρίζουν πολύ καλά τι θέλουν. 

Απόδειξη αυτού αποτελεί επιστολή, η οποία παραδόθηκε αυτοπροσώπως από μια ομάδα εφήβων σ’ εμένα στηνοποία μας καταθέτουν τις σκέψεις τους για υγιή ενασχόληση των νέων στο Δήμο μας.  Συγκεκριμένα, αναφέρονται στον συνεχή περιορισμό τηςσωματικής δραστηριότητας, ο οποίος αποτελεί σοβαρή αιτία εξάπλωσης διαφόρων ασθενειών παρόλο που, όπως τονίζουν, η ανθρώπινη μηχανή φτιάχτηκε για να κινείται συνεχώς.  Στην τρισέλιδη επιστολή τους αναφέρονται και σε άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι μας, όπως η απάθεια και η συνεχής χρήση ηλεκτρονικών συσκευών που οδηγούν σε συναισθηματικές, ψυχικές, πνευματικές και κοινωνικές διαταραχές, έχοντας σοβαρές επιπτώσεις στη σχολική τους απόδοση, στη μελέτη και στη σωματική άσκηση.  Επιπρόσθετα, οι έφηβοι μας ενημερώνουν για συχνά περιστατικά εκφοβισμού εναντίον ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα περιττού βάρους. 

Για πρόληψη των πιο πάνω περιστατικών, οι νέοι εισηγούνται μια σειρά μέτρων που θα συμβάλουν στη δραστηριοποίηση της νεολαίας της περιοχής μας ζητώντας τη συνεισφορά της τοπικής αρχής.  Ο Δήμος Δερύνειας μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους αφού διαθέτει πάρκο εναλλακτικών δραστηριοτήτων, το οποίο συμπεριλαμβάνει πίστα skateboard, μηχανήματα γυμναστικής εξωτερικού χώρου και παιχνιδότοπο για τα παιδιά.  Στον ίδιο χώρο οι νέοι μας εισηγούνται κάποιες προσθήκες μηχανημάτων που αφορούν την «καλλισθενική αγωγή».  Η ορολογία όπως μας ενημερώνουν είναι εμπνευσμένη από τη γυμναστική των αρχαίων ελλήνων πολεμιστών και αθλητών και μας παραπέμπουν, μέσα από την έρευνα που έκαναν στο διαδίκτυο, στον αρχαίο έλληνα φιλόσοφο Σωκράτη, ο οποίος έδινε έμφαση στο κάλλος και το σθένος των ανθρώπων.  

Η «καλλισθενική αγωγή» συνεχίζουν, περιλαμβάνει κυρίως ασκήσεις σε μονόζυγα και άρση βαρών, χωρίς να χρειάζεται αρκετός εξοπλισμός, αφού ο αθλητής χρησιμοποιεί κυρίως το σωματικό του βάρος.  Οι ασκήσεις στα μονόζυγα, για τα οποία μας κατάθεσαν και λεπτομερές σχέδιο, επιφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα στη μυϊκή ανάπτυξη του σώματος, βελτιώνοντας επίσης την ισορροπία, το συντονισμό και την αύξηση του μεταβολισμού.  Στο τέλος της επιστολής τους, δηλώνουν πρόθυμοι να πείσουν κι άλλους νέους διαφόρων ηλικιών, να αρχίσουν να αθλούνται γιατί η άσκηση δεν αφορά μόνο τους αθλητές, αλλά όλους, αφού επιφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα στην ψυχοσωματική μας υπόσταση. 

Διαβάζοντας κάποιος την εμπεριστατωμένη επιστολή, μόνο περήφανος μπορεί να νιώθει για την ωριμότητα λόγου και σκέψης που έχουν τα νιάτα του τόπου μας.  Οι νέοι μας ξέρουν ακριβώς τι ζητούν γιατί μπορούν να αντιληφθούν και να προσαρμοστούν  στους γοργούς ρυθμούς της καθημερινότητας, είναι άριστοι χρήστες της τεχνολογίας, γνώστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και καλοί αναγνώστες και συνομιλητές. 

Στην τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να ακούμε τις ανησυχίες αλλά και τις εισηγήσεις των δημοτών μας και να προτείνουμε λύσεις.  Δεν είμαστε παντογνώστες και γι’ αυτό είναι καθήκον μας ναείμαστε ανοιχτοί σε εισηγήσεις τόσο από τους πιο ειδικούς όσο και τους απλούς δημότες.  Οι νέοι μπορούν να μας εφοδιάσουν με νέες ιδέες, ενώ οι πιο παλιοί με την εμπειρία τους.  

Η άμεση επαφή με τους δημότες, μας καθιστά έτοιμους να αφουγκραζόμαστε τον παλμό της εποχής μας δρομολογώντας έργα αθλητισμού, πολιτισμού και νεολαίας που θα διατηρήσουν τους νέους μας στις ρίζες τους.  Οι τοπικές αρχές έχουν τη συναίσθηση του καθήκοντος τους να δημιουργούν τις κατάλληλες υποδομές που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των δημοτών αλλά γι’ αυτό χρειαζόμαστε και τη στήριξη του κράτους. 

Οι νέοι μας έδειξαν τον απλό δρόμο που οδηγεί στην υγιή ενασχόληση.  Εμείς έχουμε υποχρέωση απέναντι στη νεολαία μας και δεν θα πρέπει να τους αφήσουμε να βαδίσουν σε δύσβατα μονοπάτια.  

Γράφει: Άντρος Γ. Καραγιάννης

Δήμαρχος Δερύνειας




Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Γρανάδα, Ισπανία: Ψηφιακή οθόνη δείχνει θερμοκρασία 47°C καθώς η νότια ισπανική πόλη συνεχίζει να υποφέρει από το κύμα ακραίου καύσωνα. Anadolu/Getty Images

Ήξερες ότι...

Τον 10ο αιώνα, ο Μεγάλος Βεζίρης της Περσίας έπαιρνε όλη την προσωπική του βιβλιοθήκη (117.000 τόμοι) μαζί του, όπου κι αν πήγαινε. Μάλιστα, τους τόμους μετέφεραν καμήλες, οι οποίες είχαν εκπαιδευτεί προηγουμένως να βαδίζουν με... αλφαβητική σειρά!

Newsletter

Σήμερα


Παρασκευή
18
Ιουλίου
2025
Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα

Γιορτάζουν : Αιμιλιανός, Αιμιλιανή, Έμμυ, Αιμιλία, Αιμίλιος

1826
Στο χωριό Μεχμέταγα της Αρκαδίας 400 Αιγύπτιοι συγκρούονται με ελληνική δύναμη υπό τους Χατζημιχαλή Νταλιάνη, Νικηταρά, Γιατράκο και Πορτογάλο Φιλέλληνα Αλμέιδα. Μετά από σκληρό αγώνα οι Αιγύπτιοι τρέπονται σε φυγή, εγκαταλείποντας 200 νεκρούς.
1918
Παρουσιάζεται στην Αθήνα με σημαντική επιτυχία η οπερέτα Βαφτιστικός του Θεόφραστου Σακελλαρίδη
1996
Αεροπορική τραγωδία σημειώθηκε στα άνοιχτα του Ατλαντικού Ωκεανού όταν ένα αεροπλάνο τύπου 747-200 της TWA εξερράγη 15 λεπτά μετά την απογείωση του με προορισμό το Παρίσι. Νεκροί και οι 228 επιβαίνοντες.