Ας κρατήσουν οι χοροί. Του Άντρου Γ. Καραγιάννη

 

moekerinia Η εξαγγελία Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης από τους δύο ηγέτες της Κύπρου, όπως η διάνοιξη οδοφραγμάτων έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, παρόλο που ο στόχος που προωθείται από τα ΜΟΕ είναι η επαναπροσέγγιση και η συχνότερη επαφή μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και ιδιαίτερα των νέων των δύο κοινοτήτων.

 

Τα ΜΟΕ αποτελούν επίσης το πρώτο βήμα της διατήρησης καλού κλίματος μεταξύ των κατοίκων του νησιού μας καθώς και την αφετηρία για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.  

Τα ΜΟΕ δεν παρεμποδίζουν την επίλυση του κυπριακού αλλά, αντιθέτως,  την προωθούν με ομαλό τρόπο εστιάζοντας στα πολλά κοινά σημεία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, είτε αυτά αφορούν τον πολιτισμό, τη γλώσσα είτε την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων. 

Αρκετοί ντόπιοι και ξένοι επωφελούνται της διάνοιξης των οδοφραγμάτων και επισκέπτονται τις ελεύθερες και τις κατεχόμενες περιοχές για ψυχαγωγία αλλά κυρίως για να γνωρίσουν τον πολιτισμό και την κυπριακή παράδοση.  Αρκετοί Ελληνοκύπριοι μεταβαίνουν στις κατεχόμενες περιοχές για να επισκεφθούν τον τόπο καταγωγής τους, τους αρχαιολογικούς χώρους αλλά και τα εκκλησιαστικά μας μνημεία, όπως επίσης και μεγάλη μερίδα Τουρκοκυπρίων εισέρχεται στις ελεύθερες περιοχές για παρόμοιους λόγους. Ένας επιπρόσθετος λόγος μετάβασης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες ή κατεχόμενες περιοχές είναι η συνάντηση με παλιούς φίλους κάτι που πολλές φορές προκαλεί συγκίνηση αλλά και αναπόφευκτη στεναχώρια λόγω των συνθηκών κάτω από τις οποίες γίνονται.

Η διοργάνωση αλλά και η παρακολούθηση, από κοινού, πολιτιστικών εκδηλώσεων φέρνει επίσης τις δύο κοινότητες πιο κοντά και στέλνει τα δυνατά μηνύματα ότι και οι δύο υποφέραμε αρκετά και θα πρέπει επιτέλους να αποβάλουμε τα αισθήματα καχυποψίας, ανησυχίας, ανασφάλειας και να ζήσουμε μαζί ειρηνικά. Οι νέοι της Κύπρου, οι οποίοι δεν έζησαν τα γεγονότα του 1974 θα πρέπει να γνωρίζουν και την «άλλη» πλευρά της πατρίδας μας και να εμπεδώσουν ότι μοιραζόμαστε αρκετά κοινά ενδιαφέροντα.  Οι νέοι μας μπορούν επίσης να ανταλλάξουν απόψεις σε διάφορα ζητήματα που τους απασχολούν, όπως η ανεργία και η επαγγελματική αποκατάσταση. 

Οι περιοχές που γειτνιάζουν με τη νεκρή ζώνη θα πρέπει να αποτελέσουν πόλο έλξης νέων ζευγαριών, δημιουργώντας έτσι προϋποθέσεις για ανάπτυξη και νεανική επιχειρηματικότητα.  Η διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές ενδυναμώνει το αίσθημα της επανένωσης αλλά και της αλληλοκατανόησης.  Ο τουρισμός θα ενισχυθεί έτσι και στις δύο κοινότητες, αφού η συνεισφορά τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων θα συμβάλει στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος.  Όπως αρκετοί τουρίστες επισκέπτονται οργανωμένα τις κατεχόμενες περιοχές έτσι και αρκετοί Τουρκοκύπριοι θα επισκέπτονται πιο εύκολα τις ελεύθερες περιοχές ενισχύοντας αρκετές επιχειρήσεις.  Η διάνοιξη οδοφραγμάτων περιορίζει επίσης το χρόνο μετάβασης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στο χώρο εργασίας.   

Μόνο με την προώθηση ΜΟΕ που αποσκοπούν στην άμεση επαφή και επικοινωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων θα ανοίξουμε την κουρτίνα που μας χωρίζει και θα αγναντεύουμε το κοινό μας μέλλον. Η επανένωση της Κύπρου δεν θα φέρει μόνο Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους πιο κοντά αλλά θα ωθήσει την ανάπτυξη, τη σταθερότητα και την ειρήνη στον τόπο μας. Ο κόσμος το δηλώνει καθημερινά ότι αν δε λυθεί τώρα το Κυπριακό, δε θα λυθεί ποτέ και ούτε τα θαύματα του Αγίου Δημητρίου θα βοηθήσουν μετέπειτα. 

Οι δύο ηγέτες άνοιξαν το χορό των διαπραγματεύσεων εκφράζοντας την πρόθεση τους για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και την ετοιμότητά τους να χορέψουν συρτάκι, φτάνει ο χορός να οδηγήσει σε συνολική λύση. Θα πρέπει όμως να είναι έτοιμοι να χορέψουν αντρικούς και γυναικείους αντικριστούς χορούς, όπως ο κυπριακός καρσιλαμάς και ο καλαματιανός και να τραβήξουν μαζί τους τον κόσμο, ούτως ώστε ο κύκλος να γίνεται ακόμα πιο μεγάλος για να μας χωρέσει όλους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους.

Γράφει: Άντρος Γ. Καραγιάννης

Δήμαρχος Δερύνειας




Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Γρανάδα, Ισπανία: Ψηφιακή οθόνη δείχνει θερμοκρασία 47°C καθώς η νότια ισπανική πόλη συνεχίζει να υποφέρει από το κύμα ακραίου καύσωνα. Anadolu/Getty Images

Ήξερες ότι...

Τον 10ο αιώνα, ο Μεγάλος Βεζίρης της Περσίας έπαιρνε όλη την προσωπική του βιβλιοθήκη (117.000 τόμοι) μαζί του, όπου κι αν πήγαινε. Μάλιστα, τους τόμους μετέφεραν καμήλες, οι οποίες είχαν εκπαιδευτεί προηγουμένως να βαδίζουν με... αλφαβητική σειρά!

Newsletter

Σήμερα


Παρασκευή
18
Ιουλίου
2025
Διεθνής Ημέρα Νέλσον Μαντέλα

Γιορτάζουν : Αιμιλιανός, Αιμιλιανή, Έμμυ, Αιμιλία, Αιμίλιος

1826
Στο χωριό Μεχμέταγα της Αρκαδίας 400 Αιγύπτιοι συγκρούονται με ελληνική δύναμη υπό τους Χατζημιχαλή Νταλιάνη, Νικηταρά, Γιατράκο και Πορτογάλο Φιλέλληνα Αλμέιδα. Μετά από σκληρό αγώνα οι Αιγύπτιοι τρέπονται σε φυγή, εγκαταλείποντας 200 νεκρούς.
1918
Παρουσιάζεται στην Αθήνα με σημαντική επιτυχία η οπερέτα Βαφτιστικός του Θεόφραστου Σακελλαρίδη
1996
Αεροπορική τραγωδία σημειώθηκε στα άνοιχτα του Ατλαντικού Ωκεανού όταν ένα αεροπλάνο τύπου 747-200 της TWA εξερράγη 15 λεπτά μετά την απογείωση του με προορισμό το Παρίσι. Νεκροί και οι 228 επιβαίνοντες.