Κυπριακό: O «Ιορδάνης Ποταμός» της σύγχρονης Ιστορίας μας. Της Άντρης Χαραλάμπους

iordaniskiprosΠριν από 53 χρόνια τέτοιες μέρες οι διακοινοτικές διαμάχες βρίσκονταν σε εξέλιξη και οδήγησαν σε αποχώρηση των Τουρκοκύπριων από τις δομές της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ).

Πενήντα τρία χρόνια μετά και αφού οι επιδιώξεις και των δύο κοινοτήτων, ένωση για τους Ε/Κ και διχοτόμηση για τους Τ/Κ, έβλαψαν τη χώρα μας στο σύνολο της, βρισκόμαστε σε μια πορεία που τελική κατάληξη της μπορεί να είναι η επανένωση της χώρας μας στη βάση μιας νέας διοικητικής δομής.

Αυτή η ταλαίπωρη ιστορία μας να κτίσουμε ένα ειρηνικό μέλλον λειτούργησε σαν το Ιορδάνη Ποταμό μέσα στον οποίο βαπτίστηκαν πολλοί, εκ των υστέρων πρέπει να ομολογήσω,  «Σωτήρες», με πρόσχημα το Κυπριακό. 

Οι «εθνοσωτήριες» παρεμβάσεις ταρακούνησαν σχεδόν ολόκληρο το πολιτικό φάσμα και οδήγησαν στη δημιουργία νέων κομματικών σχηματισμών ή τη διάσπαση υφιστάμενων. Οι κραδασμοί από τέτοιες παρεμβάσεις τελικά δεν άντεξαν στο χρόνο, και αυτό είναι δεικτικό της υποκείμενης πολιτικής κουλτούρας αυτών που λειτούργησαν μέσα από αυτό το πνεύμα. 

Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το ΑΚΕΛ το οποίο ήταν και παραμένει το μόνο κόμμα που εργάστηκε με πραγματικό σθένος για την ειρηνική συμβίωση των δύο κοινοτήτων. Μέσα από πολλούς αγώνες δημιούργησε το κοινωνικό και πολιτικό υπόστρωμα μιας συνειδητής πολιτικής φιλοσοφίας που άντεξε και αντέχει σε κάθε λογής πιέσεις. 

Βρισκόμαστε σε μια πολύ εντατική φάση των συνομιλιών για να βρεθεί μια λύση στο Κυπριακό. Είμαστε μάρτυρες πολιτικών κινήσεων που προφανώς έχουν προσωπική ατζέντα και χρησιμοποιούν τις εξελίξεις στο Κυπριακό για προβολή. 

Υπάρχουν αυτοί που συνωστίζονται στο καράβι μιας πιθανολογούμενης λύσης. Υπάρχουν όμως και άλλοι που εντέχνως καλλιεργούν σύνδρομα ανάσχεσης για λύση ομοσπονδίας, και βέβαια και κάποιοι άλλοι που ευελπιστούν το καράβι της λύσης να ναυαγήσει με την ευχή η ΚΔ, όπως την ξέρουμε σήμερα, να παραμείνει defacto αναγνωρισμένη έστω και διαιρεμένη. Με ότι και αν αυτό σημαίνει. 

Η ιστορία απέδειξε ότι τέτοιες κινήσεις έβλαψαν τελικά την υπόθεση της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού. Είναι ίσως η μοναδική φορά που τόσες πολλές συγκυρίες ευνοούν μια πολύ βιώσιμη λύση.  Έχω την εντύπωση ότι σε μεγάλο βαθμό μας διακατέχει ένα είδος πολιτικής αλωπεκίασης. Όταν δούμε φως στην άκρη του τούνελ τρέχουμε να κρυφτούμε. Πρέπει να βλέπουμε μακριά, να φωτίζουμε το δρόμο του μέλλοντος, να είμαστε τολμηροί και να σταματήσουμε να καταφεύγουμε στην ασφάλεια της ανασφάλειας μας. 

Η πολιτική είναι ένα γυάλινο σπίτι και η πολιτική κουλτούρα που εκπέμπεται από μια χώρα αποτελεί το βαρόμετρο της πολιτικής σοβαρότητας. Οι επίπλαστες πολιτικές βιτρίνες έρχονται και παρέρχονται. 

Αυτή τη λύση ανέλαβε να συμφωνήσει, εκ μέρους της Ε/Κ, ο νυν ΠτΔ και να τη θέσει σε δημοψήφισμα. Ο ΠτΔ απέτυχε σε πολλά μέτωπα της εσωτερικής του διακυβέρνησης. Δεν είναι της ώρας να τα αναλύσω. Όσον αφορά όμως την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, ο ΠτΔ δεν έχει περιθώρια να αποτύχει. Ίσως το 2016 να είναι το έτος που θα αρχίσουμε να κτίζουμε τη νέα Κύπρο. 

Το κίνημα της Αριστεράς ξέρει μόνο να κτίζει και είναι για αυτό που παρέχει στήριξη στον ΠτΔ, ως ηγέτη της Ε/Κ κοινότητας. Το πολιτικό εκτόπισμα του ΑΚΕΛ είναι και ο λόγος που ο Γενικός Γραμματέας προσκλήθηκε στην Τουρκία. Και ορθά πράττει που ανταποκρίθηκε θετικά. Γιατί πρέπει να ακούσει η Τουρκία από πρώτο χέρι και τις απόψεις του ΑΚΕΛ αλλά και την αποφασιστικότητα μας για λύση. 

Η ιστορία δεν γράφεται από μόνη της. Εμείς τη γράφουμε με τις πράξεις και τις παραλείψεις μας. Και κινείται προς την κατεύθυνση όσων τη διαμορφώνουν και ενάντια σ’ εκείνους που την περιμένουν ως ώριμο φρούτο, γιατί το φρούτο που πέφτει από μόνο του το φθινόπωρο είναι συνήθως σάπιο. Θεωρώ υποχρέωση όλων να συμβάλουμε σε αυτή την προσπάθεια με τρόπο δημιουργικό μακριά από ρεβανσισμούς. Στο ΑΚΕΛ δεν πιστέψαμε ποτέ σε τέτοιες προσεγγίσεις ανεξαρτήτως κόστους.

Γράφει: Άντρη Χαραλάμπους




Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Merthyr Tydfil, Ουαλία: Ένας κρατήρας, με διάμετρο περίπου πέντε μέτρα (16 πόδια) και βάθος έως 12 μέτρα, εμφανίστηκε στην ουαλική πόλη, προκαλώντας την εκκένωση περίπου 30 κατοικιών. Matthew Horwood/Getty Images

Ήξερες ότι...

Τη δεκαετία του '80 η ρατσιστική κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής απαγόρευσε το τραγούδι των Pink Floyd Another Brick In The Wall, επειδή το χρησιμοποιούσαν ως ύμνο οι μαύροι μαθητές.

Σήμερα


Σάββατο
14
Δεκεμβρίου
2024

Γιορτάζουν : Αρριανός, Αριανός, Αρρειανός, Αρειανός, Αρριανή, Λεύκιος, Λεύκης, Λεύκος, Λευκή, Λευκούλα, Λεύκας, Λευκάδα

1819
Η Αλαμπάμα γίνεται η 22η πολιτεία των Η.Π.Α.
1877
Η Σερβία τίθεται στο πλευρό της Ρωσίας στον πόλεμο κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
1900
Κβαντική Μηχανική: ο Μαξ Πλανκ παρουσιάζει τη θεωρητική θεμελίωση του Νόμου περί της ακτινοβολίας μέλανος σώματος.
1911
Ο Νορβηγός εξερευνητής Ρόαλντ Αμούνδσεν γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που φτάνει στον Νότιο Πόλο.
1927
Το Ιράκ κερδίζει την ανεξαρτησία του απο το Ηνωμένο Βασίλειο.
1962
Ο Mariner 2 είναι το πρώτο διαστημικό όχημα που προσεγγίζει την Αφροδίτη.
1995
Υπογράφεται στο Παρίσι η Συμφωνία του Ντέιτον για τον τερματισμό του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία.
2003
Ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ανακοινώνει τη σύλληψη του Σαντάμ Χουσείν.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy