fbpx

Όχι... Δυστυχώς Όχι. Του Αντρέα Καυκαλιά

oxiananadreasΑν είναι κάτι που πρέπει να θυμόμαστε από το δημοψήφισμα του 2004 είναι το πώς ένας λαός που κλήθηκε να πάρει μια σοβαρότατη απόφαση για το μέλλον του, πάσχιζε να δει από την κλειδαρότρυπα των κλειστών πορτών της συναλλαγής μιας πολιτικής ηγεσίας που μέχρι πρότινος τον συσπείρωνε και τον διαπαιδαγωγούσε πολύ διαφορετικά.

Προ εκπλήξεως, βρέθηκε από την μια  μάρτυρας της συντηρητικής παράταξης του τόπου -που παραδοσιακά προσέγγιζε τους ψηφοφόρους της με μια πιο ‘εθνικιστική’, ‘ενωτική’ρητορική- να τους καλεί να ψηφίσουν με πρωτοφανή (για εκείνους) μετριοπάθεια και από την άλλη την αριστερά- ως παραδοσιακή υπέρμαχο δύναμη του δικοινοτικού διαλόγου- να καλεί τον κόσμο της να ψηφίσει απορριπτικά, γυαλίζοντας παράλληλα τα παπούτσια της ομάδας των πολιτικών που έκτιζαν (και ακόμα κτίζουν) καριέρα βασισμένοι στο status quo και την διχοτόμηση.

Άρα λοιπόν το δημοψήφισμα, ως ένας βασικότατος σταθμός στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έφερε μόνο διαφορετικά δεδομένα στο Κυπριακό (κυρίως αρνητικά),  αλλά δημιούργησε και καινούργιες συνθήκες στο εσωτερικό. Η τράπουλα ανακατεύτηκε ξανά, πολιτικά πρόσωπα αναθεώρησαν φίλους και εχθρούς και για πρώτη φορά από το 1960 διαφαίνονται τόσο έντονα η διγλωσσία, οι ακροβατισμοί και η επιβολή των προσωπικών ατζέντων ενός κατεστημένου που καταφέρνει να επιβιώνει και να συνεχίζει ακάθεκτο.

Αν υπάρχει κάτι που μπορεί να διδάξει η περίοδος του δημοψηφίσματος, σ’ένα κράτος που παραπαίει κοινωνικά και θεσμικά, είναι ότι η κυπριακή κοινωνία θα κάνει ουσιαστικά βήματα εξέλιξης μόνο εάν σταματήσουν να  διαμορφώνουν την έντονη άποψή της, οι λογιών λογιών πολιτικοί συναισθηματισμοί.

Πρέπει να γίνει απόλυτα σαφές ότι αν ο λαός δεν αποκτήσει ψυχρή διερευνητική ματιά , είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχίσει να χειραγωγείται με τα πιο φαιδρά των επιχειρημάτων  και το πολυπόθητο ‘αντικειμενικά καλώς νοούμενο εθνικό συμφέρον’ θα παραμένει απόλυτα και εξόχως υποκειμενικό.

Η βολική αυτή υποκειμενικότητα, που βεβαίως η ύπαρξη της δεν είναι καθόλου τυχαία, επιτρέπει την αναπαραγωγή διάφορων μύθων όπως για παράδειγμα τον πανηγυρικό χαρακτήρα που επιχειρείται να προσδοθεί στο ΟΧΙ του δημοψηφίσματος, καθώς επίσης και τον εφησυχασμό της συνείδησης του προοδευτικού πολίτη ότι δηλαδή το ‘ΟΧΙ’ από το ‘Δυστυχώς Όχι’, έχουν ουσιαστική διαφορά.

Αν η σκέψη δεν ελευθερωθεί, και συγκεκριμένα καλούπια μείνουν ανέγγιχτα,  αν η προσοχή συνεχίσει να επικεντρώνεται εξολοκλήρου σε συγκεκριμένες λέξεις- κλειδιά και καθόλου στις προθέσεις αυτού που τις εκστομίζει, τότε όχι μια αλλά δέκα φορές πιο βελτιωμένο σχέδιο από αυτό του Ανάν,  ο Κύπριος αφοριστικά και περήφανα θα το καταψηφίζει.

Ο Νίτσε κάποτε είπε ‘Δεν υπάρχουν γεγονότα, μόνο ερμηνείες’…

Εμείς στην Κύπρο το κάναμε παντιέρα.

Γράφει: Αντρέας Καυκαλιάς


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Θεωρείται το καλύτερο μοσχαρίσιο κρέας του κόσμου με εξαγωγές παντού. Και όμως στην χώρα που δεν νοείται τραπέζι χωρίς ψητό κρέας, την Αργεντινή, οι πωλήσεις έχουν πέσει κατακόρυφα για πρώτη φορά κάνοντας νέο ιστορικό χαμηλό, τόσο εξαιτίας της χαμηλής αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών λόγω της πανδημίας όσο και το άνοιγμα σε φθηνές εισαγωγές χοιρινού και κοτόπουλου στην χώρα. Στην φωτογραφία ζώα κατευθύνονται στην σφαγή στην Hacienda de Liniers Market του Μπουένος Αϊρες. EPA/JUAN IGNACIO RONCORONI

Ήξερες ότι...

Ο Έλβις Πρίσλεϊ είχε δίδυμο αδερφό που πέθανε στη γέννα!

Σήμερα


Δευτέρα
18
Ιανουαρίου
2021

Γιορτάζουν : Αθανάσιος, Αθανασία, Θανάσης, Νάσια, Νάνσυ, Νάσος, Σάκης, Θάνος, Θανάσος, Θανασάκης, Θανασία, Θανασούλα, Σούλα, Νάσα, Κύριλλος, Κυριλλία, Κυρίλλα, Κυρίλλη, Θεόδουλος, Θεοδούλιος, Θεοδούλης, Θεοδουλία, Θεοδούλα, Θεόδουλη

1923
Καθιερώνεται στην Ελλάδα το νέο Γρηγοριανό ημερολόγιο, που θα ίσχυε από 16 Φεβρουαρίου. Έτσι, η 16 Φεβρουαρίου θα ήταν 1 Μαρτίου με το νέο ημερολόγιο.
1964
Οι Beatles βρίσκονται για πρώτη φορά στους πίνακες κατάταξης του περιοδικού Μπίλμπορντ
1965
Η Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ παντρεύονται στους Δελφούς
1977
Γίνεται στο Σίδνεϊ το καταστροφικότερο σιδηροδρομικό ατύχημα στην ιστορία της Αυστραλίας, στο οποίο 83 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.
1996
Ο Κώστας Σημίτης εκλέγεται πρωθυπουργός με 86 ψήφους έναντι 75 του Άκη Τσοχατζόπουλου, στο δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy