Πωλείται Πατρίς. Του Ανδρέα Δημητρίου


Η φθορά ήδη καλπάζει.

 

Γράφει: Ανδρέας Δημητρίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ασκεί την πολιτική κατά κυνικό τρόπο. Αφού στην αρχή της πρώτης του θητείας εργαλειοποίησε τη δικαιοσύνη φέρνοντας τον υπόκοσμο στην κορυφή της γενικής εισαγγελίας, στη δεύτερη του θητεία έδειξε τις πραγματικές του προτεραιότητες. Την εδραίωση της διχοτόμησης υπέρ των συμφερόντων μιας μικρής ομάδας και στην παράδοση του κράτους στην εξυπηρέτηση αυτών των συμφερόντων.

Θα μπορούσε κάποιος να σημειώσει ότι η κατηγορία αυτή είναι βαρύτατη για τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι όντως.

Να σημειωθεί ότι η πολιτική αυτή, ακόμη κι αν δεν είναι στις πραγματικές πολιτικές του προθέσεις, έχει αυτό το αποτέλεσμα. Ένα πρόγραμμα υποτιθέμενης οικονομικής ανάπτυξης που υπηρετεί μόνο ορισμένους επαγγελματίες, όπως οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και κάποια λογιστικά και δικηγορικά γραφεία, αλλά υποθηκεύει την πραγματική οικονομία και το καλό όνομα του τόπου, είναι καταστροφικό.

Ανακόπτει τις επενδύσεις στην παραγωγική οικονομία, στην έρευνα και την καινοτομία, και καταστρέφει το περιβάλλον. Ακόμη και ο ίδιος ο τομέας της υπερανάπτυξης καταρρέει μετά τον κυνικό και ιδιοτελή τρόπο με τον οποίο ασκήθηκε. Η κατάσταση γίνεται τραγική αν ληφθεί υπόψη ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος κατηγορείται, χωρίς ποτέ να έχει δώσει πειστικές απαντήσεις, ότι η πολιτική αυτή οφείλεται στην εμπλοκή του δικού του δικηγορικού γραφείου και των επιχειρήσεων της ευρύτερης οικογένειας του.

Το πιο δραματικό όμως είναι η εμπλοκή της ίδιας της εκκλησίας στην κυνική εκμετάλλευση του κράτους για ίδιον πλουτισμό.

Η διαμεσολάβηση του Aρχιεπισκόπου για χορήγηση κυπριακού διαβατηρίου σε σεσημασμένο απατεώνα και η αποδοχή μίζας για αυτήν, που ισοδυναμεί με κλεπταποδοχή, είναι το απόλυτο μήνυμα διαφθοράς. Εκφυλίζει τα ήθη και την ηθική του τόπου. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Aρχιεπίσκοπος για να υπερασπιστεί, με κυνισμό και αμοραλισμό, τη συμπεριφορά του εγείρει ένα βασανιστικό ερώτημα.

Ουδείς στην ιερά σύνοδο, από τόσους Mητροπολίτες, δεν βλέπει τον εκφυλισμό; Κι αν κάποιος τον βλέπει, ουδείς θα μιλήσει; Αναμένουμε να πει: «Φτάνει. Η Eκκλησία δεν είναι αυτό που βλέπετε. Κι αν σας συγκλονίζει αυτό που βλέπετε και το δηλώνετε, δεν θέλουμε «να κοιμηθείτε χώρκα μας». Ο Χρίστος κάποτε είπε: επί των ιματίων μου έβαλον κλήρον. Τώρα τον κλήρο τον έβαλαν επι των ιματίων της πατρίδας, με τον Αρχιεπίσκοπο να προεξάρχει.

Ένα μήνυμα προς τη Διοίκηση της Θεολογικής Σχολής.

Αν πραγματικά σέβεται τα ακαδημαϊκά θέσμια και την υποτιθέμενη ακαδημαϊκή της ανεξαρτησία, οφείλει να αποποιηθεί τη δωρεά αυτή, γιατί διαφορετικά θα ήταν κλεπταποδόχος. Επίσης, οφείλει να ζητήσει από τον αρχιεπίσκοπο να σταματήσει να ενεργεί και να ομιλεί εκ μέρους της. Αυτό καταστρέφει την έννοια της ακαδημαϊκής και επιστημονικής αυτονομίας και αξιοπιστίας. Γι αυτές κάποιοι εργαστήκαμε πολύ σκληρά και δεν έχουν δικαίωμα να τις υπονομεύουν, υποτασσόμενοι σε κάποιον που τους εκθέτει, γιατί έχει παντελώς στρεβλή αντίληψη του ρόλου του.

Γράφει: Ανδρέας Δημητρίου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τορζόκ, Ρωσία: Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επισκέπτεται το 344ο Κέντρο Εκπαίδευσης Αεροπορικών Πληρωμάτων Στρατιωτικής Αεροπορίας για την εκπαίδευση στη μάχη και την μετάβαση στην περιοχή του Τβερ. Mikhail Metzel/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Στην αρχαία Ελλάδα ο άνηθος χρησιμοποιόταν, μεταξύ άλλων, για το στεφάνωμα των νικητών και με το αιθέριο έλαιό του αλείφονταν οι αθλητές γιατί το θεωρούσαν μαλακτικό και τονωτικό των μυών.

Σήμερα


Παρασκευή
29
Μαρτίου
2024

Γιορτάζουν : Κανένας

1549
Ιδρύεται η πόλη Σαλβαντόρ ντα Μπαΐα, η πρώτη πρωτεύουσα της Βραζιλίας.
1799
Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης ψηφίζει νόμο με στόχο την σταδιακή κατάργηση της δουλείας.
1864
Η Αγγλία ανακοινώνει ότι παραχωρεί τα Επτάνησα στην Ελλάδα, ως προίκα στον νέο βασιλιά Γεώργιο Α.
1901
Πρώτες κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αυστραλία.
1974
Το διαστημόπλοιο Μάρινερ 10 παίρνει τις πρώτες κοντινές φωτογραφίες από τον πλανήτη Ερμή.
2004
Οι εξής χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ εισέρχονται στο ΝΑΤΟ: Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία.
2006
Ο Ισμαήλ Χανίγια, ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, αναλαμβάνει επίσημα Πρωθυπουργός της Παλαιστίνης.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy