fbpx

Πωλείται Πατρίς. Του Ανδρέα Δημητρίου

Η φθορά ήδη καλπάζει.

 

Γράφει: Ανδρέας Δημητρίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ασκεί την πολιτική κατά κυνικό τρόπο. Αφού στην αρχή της πρώτης του θητείας εργαλειοποίησε τη δικαιοσύνη φέρνοντας τον υπόκοσμο στην κορυφή της γενικής εισαγγελίας, στη δεύτερη του θητεία έδειξε τις πραγματικές του προτεραιότητες. Την εδραίωση της διχοτόμησης υπέρ των συμφερόντων μιας μικρής ομάδας και στην παράδοση του κράτους στην εξυπηρέτηση αυτών των συμφερόντων.

Θα μπορούσε κάποιος να σημειώσει ότι η κατηγορία αυτή είναι βαρύτατη για τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι όντως.

Να σημειωθεί ότι η πολιτική αυτή, ακόμη κι αν δεν είναι στις πραγματικές πολιτικές του προθέσεις, έχει αυτό το αποτέλεσμα. Ένα πρόγραμμα υποτιθέμενης οικονομικής ανάπτυξης που υπηρετεί μόνο ορισμένους επαγγελματίες, όπως οι επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και κάποια λογιστικά και δικηγορικά γραφεία, αλλά υποθηκεύει την πραγματική οικονομία και το καλό όνομα του τόπου, είναι καταστροφικό.

Ανακόπτει τις επενδύσεις στην παραγωγική οικονομία, στην έρευνα και την καινοτομία, και καταστρέφει το περιβάλλον. Ακόμη και ο ίδιος ο τομέας της υπερανάπτυξης καταρρέει μετά τον κυνικό και ιδιοτελή τρόπο με τον οποίο ασκήθηκε. Η κατάσταση γίνεται τραγική αν ληφθεί υπόψη ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος κατηγορείται, χωρίς ποτέ να έχει δώσει πειστικές απαντήσεις, ότι η πολιτική αυτή οφείλεται στην εμπλοκή του δικού του δικηγορικού γραφείου και των επιχειρήσεων της ευρύτερης οικογένειας του.

Το πιο δραματικό όμως είναι η εμπλοκή της ίδιας της εκκλησίας στην κυνική εκμετάλλευση του κράτους για ίδιον πλουτισμό.

Η διαμεσολάβηση του Aρχιεπισκόπου για χορήγηση κυπριακού διαβατηρίου σε σεσημασμένο απατεώνα και η αποδοχή μίζας για αυτήν, που ισοδυναμεί με κλεπταποδοχή, είναι το απόλυτο μήνυμα διαφθοράς. Εκφυλίζει τα ήθη και την ηθική του τόπου. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί ο Aρχιεπίσκοπος για να υπερασπιστεί, με κυνισμό και αμοραλισμό, τη συμπεριφορά του εγείρει ένα βασανιστικό ερώτημα.

Ουδείς στην ιερά σύνοδο, από τόσους Mητροπολίτες, δεν βλέπει τον εκφυλισμό; Κι αν κάποιος τον βλέπει, ουδείς θα μιλήσει; Αναμένουμε να πει: «Φτάνει. Η Eκκλησία δεν είναι αυτό που βλέπετε. Κι αν σας συγκλονίζει αυτό που βλέπετε και το δηλώνετε, δεν θέλουμε «να κοιμηθείτε χώρκα μας». Ο Χρίστος κάποτε είπε: επί των ιματίων μου έβαλον κλήρον. Τώρα τον κλήρο τον έβαλαν επι των ιματίων της πατρίδας, με τον Αρχιεπίσκοπο να προεξάρχει.

Ένα μήνυμα προς τη Διοίκηση της Θεολογικής Σχολής.

Αν πραγματικά σέβεται τα ακαδημαϊκά θέσμια και την υποτιθέμενη ακαδημαϊκή της ανεξαρτησία, οφείλει να αποποιηθεί τη δωρεά αυτή, γιατί διαφορετικά θα ήταν κλεπταποδόχος. Επίσης, οφείλει να ζητήσει από τον αρχιεπίσκοπο να σταματήσει να ενεργεί και να ομιλεί εκ μέρους της. Αυτό καταστρέφει την έννοια της ακαδημαϊκής και επιστημονικής αυτονομίας και αξιοπιστίας. Γι αυτές κάποιοι εργαστήκαμε πολύ σκληρά και δεν έχουν δικαίωμα να τις υπονομεύουν, υποτασσόμενοι σε κάποιον που τους εκθέτει, γιατί έχει παντελώς στρεβλή αντίληψη του ρόλου του.

Γράφει: Ανδρέας Δημητρίου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Τα ορφανά. Μωρά καγκουρό και γουάλαμπι που έχουν μείνει χωρίς γονείς από μια σειρά από ατυχή γεγονότα – τροχαία, επιθέσεις σκύλων, ξηρασία και τις πρόσφατες φωτιές- φροντίζονται όλα μαζί στο νοσοκομείο για την Αγρια Ζωή στο Beerwag της Αυστραλίας. AAP Image/Darren England/via REUTERS

Ήξερες ότι...

Το 62 μ.Χ., ο Νέρωνας έστειλε σκλάβους στα Απέννινα Όρη, για να του φέρουν φρέσκο χιόνι. Όταν επέστρεψαν οι σκλάβοι, ο Νέρωνας πήρε το χιόνι, πρόσθεσε φρούτα και μέλι και το έφαγε ως παγωτό.

Σήμερα


Τετάρτη
22
Ιανουαρίου
2020

Γιορτάζουν : Αναστάσιος, Αναστασία, Τάσος, Αναστάσης, Ανέστης, Τιμόθεος, Τίμος, Τιμάς, Τίμης, Τιμοθέα, Τιμοθέη, Τίμα, Τίμη, Θέος, Θέα, Θέη

1771
Η Ισπανία παραχωρεί τις Νήσους Φώκλαντ στην Μεγάλη Βρετανία.
1830
Με τη Σύμβαση του Λονδίνου η Ελλάδα αναγνωρίζεται ανεξάρτητο κράτος.
1840
Οι πρώτοι Βρετανοί άποικοι εγκαθίστανται στη Νέα Ζηλανδία.
1879
Οι Ζουλού αιφνιδιάζουν και συντρίβουν τις βρετανικές δυνάμεις στη Μάχη της Ισαντλουάνα.
1972
Εντάσσονται στην ΕΟΚ, μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιρλανδία, και η Δανία.
1980
Οι Σοβιετικές Αρχές συλλαμβάνουν τον φυσικό και πολιτικό αγωνιστή Αντρέι Ζαχάρωφ.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy