Ο Κύπριος Ασθενής. Του Ανδρέα Δημητρίου

 


 

papakostasademete1Η ταινία «Ο Άγγλος ασθενής» είναι μια καταθλιπτική ταινία. Απεικονίζει την κατάπτωση της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την κατάπτωση της ανθρώπινης ζωής και της αξιοπρέπειας που ο πόλεμος έφερε, με μόνη λύτρωση από αυτήν το θάνατο—που την ζητά ο ίδιος ο Άγγλος ασθενής και του παρέχεται από τη νοσοκόμα του.

Η περίπτωση του Κύπριου ασθενή, του καταδικασμένου πρώην Υπουργού Άμυνας και επί μακρόν άρρωστου στο νοσοκομείο μας θυμίζει σε όλα την κατάπτωση της δικής μας εποχής και της δικής μας κοινωνίας. Το αίτημα ενός καταδικασμένου για χάρη αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ως υπέρτατου εκλεγμένου εκφραστή του λαϊκού αισθήματος, που περιλαμβάνει τόσο το περί δικαίου αίσθημα όσο και το αίσθημα της κοινωνίας για προσωπική αξιοπρέπεια και τιμή. Το προνόμιο αυτό ασκείται από τον Πρόεδρο σε συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα, ως θεματοφύλακα του νόμου αλλά και της απονομής της δικαιοσύνης.

Οι δύο αυτοί κορυφαίοι θεσμοί της οργανωμένης κοινωνίας μας όφειλαν να συνομιλήσουν αποκλειστικά με τη συνείδησή τους για να λάβουν μια απόφαση που να συνθέτει όλες τις εμπλεκόμενες λειτουργίες: Δικαιοσύνη, κοινωνική συνοχή και συνέχεια, προσωπική αξιοπρέπεια, προσωπική τιμή, και αξία της ζωής. Αντί της προσέγγισης αυτής, επέλεξαν τον εύκολο δρόμο της εποχής μας: Άρχισαν να σφιγμομετρούν από τα ΜΜΕ τις διαθέσεις διαφόρων ομάδων, μεταβάλλοντας ένα κατεξοχήν ηθικό θέμα σε θέμα μικροπολιτικής. Έτσι φτάσαμε στην απόλυτη κατάπτωση. Να βλέπουμε εν είδη reality show να διαπληκτίζονται στην τηλεόραση η σύζυγος ενός από τους νεκρούς του ατυχήματος με τη σύζυγο του έγκλειστου ασθενούς. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Γενικός Εισαγγελέας έχουν χρέος να προστατεύσουν και αυτούς τους ανθρώπους με την απόφασή τους, λαμβάνοντας την άμεσα.

Και ας σκεφτούν, επίσης, ό,τι ο Αρχιεπίσκοπος αποφεύγει να μας θυμίζει, παρά τις συχνές του παρεμβάσεις: Ότι πρέπει κατεξοχήν να είμαστε, ως η νήσος των Αγίων, η νήσος της αγάπης και της συγχώρεσης. Και ότι η δικαίωση για τους αδικοχαμένους νεκρούς τους ατυχήματος και η λύτρωση για τους υποφέροντες συγγενείς τους δεν θα έλθει μέσα από την επικράτηση του Εβραϊκού «οδόντα αντί οδόντος». Θα έλθει μόνο αν η ηθική δέσμευση του καθενός μας για το κοινό καλό αρθεί πάνω από τις προσωπικές μας ανάγκες—όπως εν τέλει το έπραξαν οι νεκροί. Αναμένουμε από τον Πρόεδρο να πολιτεύεται και να αποφασίζει με επίκεντρο τις αξίες αυτές αλλά και να μας διδάσκει γι αυτές.    

Γράφει: Ανδρέας Δημητρίου



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Πόλη της Γάζας, Λωρίδα της Γάζας: Ένας άνδρας κοιτάζει έξω από ένα παράθυρο, καθώς Παλαιστίνιοι αναζητούν θύματα από τη νυχτερινή ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε σπίτι στο προσφυγικό στρατόπεδο αλ-Σάτι. Mahmoud Issa/Reuters

Ήξερες ότι...

Τον 15ο αιώνα, στη Βαυαρία, τα μέλη της ευαγγελικής σέκτας «Αδερφότητα της Μοραβίας», εξαιτίας της αποστροφής τους απέναντι στη βία και την αιματοχυσία, όταν έπρεπε να εκτελέσουν κάποιον, τον γαργαλούσαν μέχρι θανάτου!

Newsletter

Σήμερα


Πέμπτη
17
Ιουλίου
2025
Παγκόσμια Ημέρα Διεθνούς Δικαιοσύνης

Γιορτάζουν : Μαρίνα, Μαρίνος, Αλίκη

180
Δώδεκα άνθρωποι εκτελούνται στη Βόρεια Αφρική λόγω της χριστιανικής τους πίστης. Πρόκειται για την παλαιότερη καταγραφή Χριστιανισμού σ εκείνη την περιοχή.
1751
Ίδρυση της «Αρχαίας Μεγάλης Στοάς της Αγγλίας», ή αλλιώς ονομαζόμενης «Μεγάλης Στοάς των Ελευθέρων και Αποδεκτών Τεκτόνων της Αγγλίας».
1815
Ο Μέγας Ναπολέων παραδίνεται στις βρετανικές δυνάμεις στο Ροσφόρ.
1912
Οι κάτοικοι της Ικαρίας εκδιώκουν τις τουρκικές αρχές και ανακηρύσσουν την "Ικαριακήν Πολιτείαν".
1913
Συνέρχεται στο Βουκουρέστι συνδιάσκεψη των εμπολέμων στην οποία παρίσταται ο Πρωθυπουργός Ελ. Βενιζέλος.
1945
Ο Ιερός Λόχος εγκαταλείπει την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου για να επιστρέψει στην Ελλάδα.
1953
Πόλεμος της Κορέας: Το Τάγμα ΕΚΣΕ στην Κορέα αποκρούει ισχυρή κινεζική επίθεση στο Β.Δ. τμήμα της Ζουγκάμ - Νι.