fbpx

Ο Κύπριος Ασθενής. Του Ανδρέα Δημητρίου


 

papakostasademete1Η ταινία «Ο Άγγλος ασθενής» είναι μια καταθλιπτική ταινία. Απεικονίζει την κατάπτωση της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την κατάπτωση της ανθρώπινης ζωής και της αξιοπρέπειας που ο πόλεμος έφερε, με μόνη λύτρωση από αυτήν το θάνατο—που την ζητά ο ίδιος ο Άγγλος ασθενής και του παρέχεται από τη νοσοκόμα του.

Η περίπτωση του Κύπριου ασθενή, του καταδικασμένου πρώην Υπουργού Άμυνας και επί μακρόν άρρωστου στο νοσοκομείο μας θυμίζει σε όλα την κατάπτωση της δικής μας εποχής και της δικής μας κοινωνίας. Το αίτημα ενός καταδικασμένου για χάρη αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ως υπέρτατου εκλεγμένου εκφραστή του λαϊκού αισθήματος, που περιλαμβάνει τόσο το περί δικαίου αίσθημα όσο και το αίσθημα της κοινωνίας για προσωπική αξιοπρέπεια και τιμή. Το προνόμιο αυτό ασκείται από τον Πρόεδρο σε συνεργασία με τον Γενικό Εισαγγελέα, ως θεματοφύλακα του νόμου αλλά και της απονομής της δικαιοσύνης.

Οι δύο αυτοί κορυφαίοι θεσμοί της οργανωμένης κοινωνίας μας όφειλαν να συνομιλήσουν αποκλειστικά με τη συνείδησή τους για να λάβουν μια απόφαση που να συνθέτει όλες τις εμπλεκόμενες λειτουργίες: Δικαιοσύνη, κοινωνική συνοχή και συνέχεια, προσωπική αξιοπρέπεια, προσωπική τιμή, και αξία της ζωής. Αντί της προσέγγισης αυτής, επέλεξαν τον εύκολο δρόμο της εποχής μας: Άρχισαν να σφιγμομετρούν από τα ΜΜΕ τις διαθέσεις διαφόρων ομάδων, μεταβάλλοντας ένα κατεξοχήν ηθικό θέμα σε θέμα μικροπολιτικής. Έτσι φτάσαμε στην απόλυτη κατάπτωση. Να βλέπουμε εν είδη reality show να διαπληκτίζονται στην τηλεόραση η σύζυγος ενός από τους νεκρούς του ατυχήματος με τη σύζυγο του έγκλειστου ασθενούς. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Γενικός Εισαγγελέας έχουν χρέος να προστατεύσουν και αυτούς τους ανθρώπους με την απόφασή τους, λαμβάνοντας την άμεσα.

Και ας σκεφτούν, επίσης, ό,τι ο Αρχιεπίσκοπος αποφεύγει να μας θυμίζει, παρά τις συχνές του παρεμβάσεις: Ότι πρέπει κατεξοχήν να είμαστε, ως η νήσος των Αγίων, η νήσος της αγάπης και της συγχώρεσης. Και ότι η δικαίωση για τους αδικοχαμένους νεκρούς τους ατυχήματος και η λύτρωση για τους υποφέροντες συγγενείς τους δεν θα έλθει μέσα από την επικράτηση του Εβραϊκού «οδόντα αντί οδόντος». Θα έλθει μόνο αν η ηθική δέσμευση του καθενός μας για το κοινό καλό αρθεί πάνω από τις προσωπικές μας ανάγκες—όπως εν τέλει το έπραξαν οι νεκροί. Αναμένουμε από τον Πρόεδρο να πολιτεύεται και να αποφασίζει με επίκεντρο τις αξίες αυτές αλλά και να μας διδάσκει γι αυτές.    

Γράφει: Ανδρέας Δημητρίου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Είναι μια από τις πιο σπουδαίες ζωγράφους, και ένα από τα πιο γνωστά έργα της ένα διπλό πορτραίτο με τίτλο «Diego y yo» της Φρίντα Κάλο βγαίνει σε δημοπρασία από τον οίκο Sotheby's στο πλαίσιο του Modern Evening Sale τον Νοέμβριο, με τιμή που αναμένεται να φτάσει τα 30 εκατομμύρια δολάρια. (AP Photo/Matt Dunham)

Ήξερες ότι...

Η Μεγάλη Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που κυκλοφόρησε γραμματόσημα, το 1840. Γι’ αυτό το λόγο είναι ακόμη η μόνη χώρα της οποίας το όνομα δεν αναγράφεται στα γραμματόσημά της.

Σήμερα


Δευτέρα
25
Οκτωβρίου
2021
Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών

Γιορτάζουν :Χρυσάνθη, Χρυσάφιος, Χρυσάφης, Χρυσαφένια

1861
Ιδρύεται το Χρηματιστήριο του Τορόντο..
1870
Εμφανίζεται το Βόρειο Σέλας.
1946
Ξεκινά η Δίκη της Νυρεμβέργης, η πρώτη δίκη Ναζιστών εγκληματιών πολέμου.
1963
Τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας ο Γιώργος Σεφέρης. Είναι ο πρώτος Έλληνας στον οποίο απονέμεται Νόμπελ.
1984
Εντοπίζεται ο ιός της ηπατίτιδας στις ΗΠΑ.
1990
Το Καζακστάν κηρύσσει την ανεξαρτησία του.
2001
Κυκλοφορούν από τη Μάικροσοφτ τα Windows XP.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy