Συμπλήρωμα του Κοινού Ανακοινωθέντος. Του Ανδρέα Δημητρίου

 


 

Μετά από πολλές ταλαντεύσεις και την προσπάθεια πολλών, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων κατέληξαν σε ένα κοινό ανακοινωθέν που διαγράφει το περίγραμμα της λύσης του Κυπριακού προβλήματος και το πλαίσιο των επικείμενων συνομιλιών. 

Το ανακοινωθέν αυτό με εκφράζει και το στηρίζω. Εξάλλου, όμως, αναγνωρίζω ότι από το ανακοινωθέν λείπουν βασικές παραδοχές που είναι αναγκαίες για να είναι εφικτή και αειφόρος η λύση προς την οποία κατατείνει. Οι παραδοχές αυτές διατυπώνονται εδώ για στοχασμό από την ηγεσία και τους πολίτες, ενόψει της πορείας την οποία αρχίζουμε.  

  1. Η ενωμένη Κυπριακή ομοσπονδία αναδύεται μέσα από την αδιάλειπτη πορεία της Κύπρου μέσα στο χρόνο και αποτελεί συνέχεια των ιστορικών καταστάσεων που διαμορφώθηκαν στο νησί κατά τους τελευταίους αιώνες.
  2. Περιλαμβάνει δύο συστατικές πολιτείες που σκοπό έχουν να διασφαλίζουν (ι) την ειρήνη στις σχέσεις μεταξύ των κοινοτήτων, (ιι) την ευημερία και την πρόοδο και (ιιι) τα ατομικά και προσωπικά δικαιώματα (π.χ., το δικαίωμα εγκατάστασης, εργασίας, και ιδιοκτησίας) όλων των πολιτών. Στα δικαιώματα αυτά περιλαμβάνεται το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού ως προς την εθνική προέλευση, τη γλώσσα, τη θρησκεία, και άλλες ιδιότητες, χαρακτηριστικά, πρακτικές και συνήθειες που οι πολίτες θεωρούν σημαντικά για την ταυτότητά τους και την ποιότητα της ζωής τους.
  3. Η ενωμένη Κυπριακή ομοσπονδία αποτελεί ενιαίο χώρο στον οποίο όλοι οι πολίτες αισθάνονται ότι ανήκουν και με τον οποίο ταυτίζονται.
  4. Οι κοινότητες αντλούν διδάγματα από τη μακραίωνη συμβίωσή τους που θα τους επιτρέψουν να αποτελέσουν ένα λαό μιας χώρας μέλους της ΕΕ. Η προστασία της ενότητας και της ακεραιότητας του κράτους και του χώρου αποτελούν υποχρέωση του κάθε πολίτη.
  5. Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και οι ομόσπονδες πολιτείες διασφαλίζουν ότι οι πολίτες θα έχουν την αναγκαία παιδεία, τη θέληση και τις δεξιότητες που χρειάζονται ώστε να μπορούν να εργάζονται μαζί και να συνεργάζονται για χάρη της ενότητας και της ακεραιότητας του κράτους και του χώρου.

Γράφει: Ανδρέας Δημητρίου 



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Γρανάδα, Ισπανία: Ψηφιακή οθόνη δείχνει θερμοκρασία 47°C καθώς η νότια ισπανική πόλη συνεχίζει να υποφέρει από το κύμα ακραίου καύσωνα. Anadolu/Getty Images

Ήξερες ότι...

Τον 10ο αιώνα, ο Μεγάλος Βεζίρης της Περσίας έπαιρνε όλη την προσωπική του βιβλιοθήκη (117.000 τόμοι) μαζί του, όπου κι αν πήγαινε. Μάλιστα, τους τόμους μετέφεραν καμήλες, οι οποίες είχαν εκπαιδευτεί προηγουμένως να βαδίζουν με... αλφαβητική σειρά!

Newsletter

Σήμερα


Σάββατο
19
Ιουλίου
2025

Γιορτάζουν : Γαρυφαλλιά, Γαριφαλιά

711
Οι Άραβες υπό τον Ταρίκ ιμπν Ζιγιάντ νικούν τους Βησιγότθους στη μάχη της Γουαδαλέτε, στη νότια Ισπανία.
1333
Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Πολέμου της Σκωτσέζικης Ανεξαρτησίας, οι Άγγλοι επιτυγχάνουν μία αποφασιστική νίκη εναντίον των Σκωτσέζων στη μάχη του Halidon Hill.
1608
Ο Σαμουέλ ντε Σαμπλαίν, Γάλλος χαρτογράφος και εξερευνητής, με δύο Γάλλους στρατιώτες και 60 αυτόχθονες Χιούρον έρχονται αντιμέτωποι με μια ομάδα Ιροκέζων σε ένα σημείο της σημερινής πολιτείας της Νέας Υόρκης.
1870
Γάλλοπρωσικός Πόλεμος: Η Γαλλία κηρύσσει τον πόλεμο στην Πρωσία.