fbpx

Είναι η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δυνατή ως υποκατάστατο του κλεισίματος των σχολείων; Του Ανδρέα Δημητρίου


Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι πολύ πολύπλοκη υπόθεση. Ακόμη και η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα πανεπιστήμια, μετά από μια περίοδο ανόδου, σήμερα βρίσκεται σε μεγάλη κρίση...

 

Γράφει: Ανδρέας Δημητρίου

Προϋποθέτει ειδικό εξοπλισμό και στο ίδρυμα και στον κάθε σπουδαστή, ειδικό σχεδιασμό του μαθήματος για το ειδικό αυτό μέσο, ειδική εκπαίδευση του δασκάλου, και φυσικά ετοιμότητα του μαθητή για αυτού του είδους την εκπαίδευση.

Ως γνωστικός αναπτυξιακός ψυχολόγος θεωρώ αδιανόητο ότι θα μπορούσαμε να μιλάμε για εξ αποστάσεως εκπαίδευση για το δημοτικό σχολείο. Πότε δεν δοκιμάστηκε πουθενά γιατί απλώς τα παιδιά μέχρι την ηλικία αποφοίτησης από το δημοτικό δεν είναι γνωστικά συγκροτημένα για αυτού του είδους την εκπαίδευση. Θα ήταν χαμένος χρόνος για όλους, αν δεν ήταν και επιζήμιο για τα παιδιά από διάφορες απόψεις. Συνεπώς, θα έπρεπε να είναι εκτός συζήτησης.

Για το γυμνάσιο θα μπορούσε να γίνει συζήτηση για κάποια μαθήματα για κάποιους μαθητές. Δεν είναι της ώρας να αναλυθεί γιατί. Όμως είναι προφανές ότι δεν αποτελεί κατά κανένα τρόπο υποκατάστατο της πραγματικής διδασκαλίας την τάξη. Στο λύκειο θα μπορούσε. Αλλά χρειάζεται προετοιμασία χρόνων για όλους. Συνεπώς και πάλι θα έπρεπε να είναι εκτός συζήτησης για τις παρούσες συνθήκες.

Η συζήτηση θα έπρεπε να επικεντρωθεί στο πως θα καλυφθούν τα κενά που δημιουργούνται από την αναστολή των μαθημάτων, όταν τα σχολεία θα ανοίξουν. Γιατί θα ανοίξουν. Γι αυτό χρειάζεται πολύ ειδικός σχεδιασμός που θα πρέπει να προσαρμοστεί στο κάθε μάθημα ξεχωριστά και στον κάθε μαθητή, ανάλογα με το προφίλ του.

Γι αυτά το Υπουργείο θα έπρεπε να εργαστεί από τώρα, αντί να ανακοινώνει αλληλοανερούμενα μέτρα εντυπωσιασμού που θέτουν σε κίνδυνο παιδιά, γονείς, και την ευρύτερη οικογένεια αλλά και την κοινωνία όλη.

 

Γράφει: Ανδρέας Δημητρίου

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Είναι η τρίτη φορά που οι εκατό οικογένειες του Majak Awar στην επαρχία Ghazal του Νοτίου Σουδάν, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Πρώτη φορά που πλημμύρισε το χωριό της ήταν Ιούνιος, η δεύτερη τον Αύγουστο και τώρα και πάλι, αναγκάζοντας τους κατοίκους να φύγουν καθώς το νερό κατέστρεψε και τις κατοικίες τους. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη οι πλημμυρισμένες περιοχές του Σουδάν επηρεάζουν μισό εκατομμύριο ανθρώπους στην χώρα. (AP Photo/Adrienne Surprenant)

Ήξερες ότι...

Ο πιο κοντός βρετανός μονάρχης ήταν ο Κάρολος Α'. Είχε ύψος 1,44 μ.

Σήμερα


Δευτέρα
25
Οκτωβρίου
2021
Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών

Γιορτάζουν :Χρυσάνθη, Χρυσάφιος, Χρυσάφης, Χρυσαφένια

1861
Ιδρύεται το Χρηματιστήριο του Τορόντο..
1870
Εμφανίζεται το Βόρειο Σέλας.
1946
Ξεκινά η Δίκη της Νυρεμβέργης, η πρώτη δίκη Ναζιστών εγκληματιών πολέμου.
1963
Τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας ο Γιώργος Σεφέρης. Είναι ο πρώτος Έλληνας στον οποίο απονέμεται Νόμπελ.
1984
Εντοπίζεται ο ιός της ηπατίτιδας στις ΗΠΑ.
1990
Το Καζακστάν κηρύσσει την ανεξαρτησία του.
2001
Κυκλοφορούν από τη Μάικροσοφτ τα Windows XP.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy