#MeToo, #Ευχαριστώ. Της Αλεξίας Κουντουρή


Η ημέρα της γυναίκας σηματοδοτείται φέτος από το ελλαδικό και σε μικρότερο βαθμό από το κυπριακό κίνημα #MeToo.

 

Γράφει: Αλεξία Κουντουρή

Ένα κίνημα που ξεκίνησε στη νεότερη του μορφή του από μία φωνή, αυτήν της Αμερικανίδας ηθοποιού Alyssa Milano,  για να γίνει η φωνή των χιλιάδων γυναικών στην υφήλιο που βρήκαν τη δύναμη και το θάρρος να βγουν μπροστά και να καταγγείλουν υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας από άντρες που ασκούσαν κάποτε πάνω τους κάποιας μορφής εξουσία. Εκεί ποντάρουν άλλωστε οι θύτες, στη σχέση εξουσίας και εξάρτησης που υπάρχει μεταξύ του θύματος και του θύτη.

Στο φαινόμενο #MeToo αντανακλάται η δύναμη και η δυναμική που κρύβουν οι πρωτοπόροι κάθε αγώνα, κάθε κινήματος, κάθε προσπάθειας κοινωνικής αλλαγής, δύναμη και δυναμική που ίσως δεν αντιλαμβάνονται καν οι ίδιοι τη δεδομένη στιγμή που χαράσσουν δρόμους. Αποτελεί νομοτελειακή ανάγκη, πρώτοι να υψώνουν ανάστημα κάποιοι λίγοι άνθρωποι -στην προκειμένη γυναίκες- για να δείχνουν το δρόμο για να ακολουθήσουν και άλλοι πολλοί και να ανοίγουν μαζί λεωφόρους.

Την ίδια στιγμή, το κίνημα #MeToo, μαρτυρά με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τη μεγάλη αξία της αλληλεγγύης και των κοινών αγώνων. Την ανεκτίμητη αξία που κρύβει αυτό, που το ίδιο το κίνημα με την ονομασία του πρεσβεύει:  Δεν αφορά μόνο μία γυναίκα αυτό το φαινόμενο. Αφορά πολλές γυναίκες. Αφορά όλες μας. Αφορά την ίδια την Κοινωνία. Αυτήν, στην οποία ζούμε και δημιουργούμε. Αυτήν, στην οποία γεννούμε, ανατρέφουμε και παραδίνουμε εν τέλει τα παιδιά μας.

Και στην συχνά αφελή και ενίοτε προκλητική ερώτηση «γιατί τώρα;», η απάντηση θα πρέπει να είναι απλή, όσο απλή και αδιαπραγμάτευτη είναι η αλήθεια που κουβαλούν αυτές οι γυναίκες: Επειδή τώρα ο φόβος, η αμφιβολία και η αδυναμία γιγαντώθηκαν και έγιναν θέληση, δύναμη και θάρρος. Επειδή τώρα, η γυναίκα έπαψε να είναι και να νιώθει μόνη και ανίσχυρη μπροστά στη δύναμη της εξουσίας. Επειδή τώρα, όλα εκείνα που ήταν στο σκοτάδι, βρήκαν το δρόμο προς το φως. 

Οι Κοινωνίες ξεκινούν να αλλάζουν όταν το «εγώ» γίνεται «εμείς». Οι μικρές και μεγάλες αλλαγές συντελούνται όταν η προσωπική ανάγκη για αυτοπραγμάτωση ταυτιστεί με την ανάγκη για κάτι πιο μεγάλο, για κάτι που αφορά τους πολλούς ως ξεχωριστές μονάδες αλλά και την Κοινωνία ως σύνολο. Σε κάθε πρωτοπόρο γυναίκα λοιπόν, που βρήκε τη δύναμη και το θάρρος να μετατρέψει το δικό της «εγώ» σε «εμείς» και να βγει μπροστά, να πει τη δική της ιστορία και να εμπνεύσει και να εμψυχώσει κι’ άλλες,  λέμε σήμερα ταπεινά ευχαριστώ. Ένα ευχαριστώ οφειλόμενο από τις γυναίκες της γενιάς μας, από τις μανάδες και τις γιαγιάδες μας, αλλά κυρίως από τις κόρες μας και τις δικές τους, αγέννητες κόρες.

Γράφει: Αλεξία Κουντουρή, Δικηγόρος

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Qingyuan, Κίνα: Ένα νησί πλημμυρίζει μετά από ισχυρές βροχοπτώσεις στη νότια επαρχία Guangdong της Κίνας. Περισσότεροι από 100,000 άνθρωποι έχουν εκκενωθεί λόγω των έντονων βροχοπτώσεων και των θανατηφόρων πλημμυρών, με την κυβέρνηση να εκδίδει την υψηλότερης βαθμίδας προειδοποίηση για καταιγίδα στην πληγείσα περιοχή. AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Οι περισσότεροι άνθρωποι περπατούν κατά τη διάρκεια της ζωής τους 185.000 χλμ. Τεσσερισήμισι φορές, δηλαδή, τον γύρο του κόσμου.

Σήμερα


Τετάρτη
24
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Κατάργησης των Πειραμάτων σε Ζώα

Γιορτάζουν :Αχιλλέας, Αχιλλεύς, Αχίλιος, Αχίλλιος, Αχίλειος, Αχίλλειος, Δούκας, Δούκισσα, Δουκίτσα, Ελισάβετ, Ελίζα, Λίζα, Ζέτα, Ζέττα, Έλλη, Βέτα, Θαυμαστός, Θαυμαστή

1154 π.Χ.
Θεωρείται ότι οι Αχαιοί καταφέρνουν να μπουν στην Τροία μέσα στον Δούρειο Ίππο..
1821
Ο Αθανάσιος Διάκος βρίσκει φρικτό θάνατο με ανασκολοπισμό από τους Οθωμανούς οι οποίοι τον είχαν συλλάβει την προηγουμένη στη Μάχη της Αλαμάνας.
1898
Οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο στην Ισπανία.
1981
Κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής από την IBM.
2004
Το Σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού απορρίπτεται από τους Ελληνοκύπριους με 76%.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy