#MeToo, #Ευχαριστώ. Της Αλεξίας Κουντουρή

 


Η ημέρα της γυναίκας σηματοδοτείται φέτος από το ελλαδικό και σε μικρότερο βαθμό από το κυπριακό κίνημα #MeToo.

 

Γράφει: Αλεξία Κουντουρή

Ένα κίνημα που ξεκίνησε στη νεότερη του μορφή του από μία φωνή, αυτήν της Αμερικανίδας ηθοποιού Alyssa Milano,  για να γίνει η φωνή των χιλιάδων γυναικών στην υφήλιο που βρήκαν τη δύναμη και το θάρρος να βγουν μπροστά και να καταγγείλουν υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας από άντρες που ασκούσαν κάποτε πάνω τους κάποιας μορφής εξουσία. Εκεί ποντάρουν άλλωστε οι θύτες, στη σχέση εξουσίας και εξάρτησης που υπάρχει μεταξύ του θύματος και του θύτη.

Στο φαινόμενο #MeToo αντανακλάται η δύναμη και η δυναμική που κρύβουν οι πρωτοπόροι κάθε αγώνα, κάθε κινήματος, κάθε προσπάθειας κοινωνικής αλλαγής, δύναμη και δυναμική που ίσως δεν αντιλαμβάνονται καν οι ίδιοι τη δεδομένη στιγμή που χαράσσουν δρόμους. Αποτελεί νομοτελειακή ανάγκη, πρώτοι να υψώνουν ανάστημα κάποιοι λίγοι άνθρωποι -στην προκειμένη γυναίκες- για να δείχνουν το δρόμο για να ακολουθήσουν και άλλοι πολλοί και να ανοίγουν μαζί λεωφόρους.

Την ίδια στιγμή, το κίνημα #MeToo, μαρτυρά με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τη μεγάλη αξία της αλληλεγγύης και των κοινών αγώνων. Την ανεκτίμητη αξία που κρύβει αυτό, που το ίδιο το κίνημα με την ονομασία του πρεσβεύει:  Δεν αφορά μόνο μία γυναίκα αυτό το φαινόμενο. Αφορά πολλές γυναίκες. Αφορά όλες μας. Αφορά την ίδια την Κοινωνία. Αυτήν, στην οποία ζούμε και δημιουργούμε. Αυτήν, στην οποία γεννούμε, ανατρέφουμε και παραδίνουμε εν τέλει τα παιδιά μας.

Και στην συχνά αφελή και ενίοτε προκλητική ερώτηση «γιατί τώρα;», η απάντηση θα πρέπει να είναι απλή, όσο απλή και αδιαπραγμάτευτη είναι η αλήθεια που κουβαλούν αυτές οι γυναίκες: Επειδή τώρα ο φόβος, η αμφιβολία και η αδυναμία γιγαντώθηκαν και έγιναν θέληση, δύναμη και θάρρος. Επειδή τώρα, η γυναίκα έπαψε να είναι και να νιώθει μόνη και ανίσχυρη μπροστά στη δύναμη της εξουσίας. Επειδή τώρα, όλα εκείνα που ήταν στο σκοτάδι, βρήκαν το δρόμο προς το φως. 

Οι Κοινωνίες ξεκινούν να αλλάζουν όταν το «εγώ» γίνεται «εμείς». Οι μικρές και μεγάλες αλλαγές συντελούνται όταν η προσωπική ανάγκη για αυτοπραγμάτωση ταυτιστεί με την ανάγκη για κάτι πιο μεγάλο, για κάτι που αφορά τους πολλούς ως ξεχωριστές μονάδες αλλά και την Κοινωνία ως σύνολο. Σε κάθε πρωτοπόρο γυναίκα λοιπόν, που βρήκε τη δύναμη και το θάρρος να μετατρέψει το δικό της «εγώ» σε «εμείς» και να βγει μπροστά, να πει τη δική της ιστορία και να εμπνεύσει και να εμψυχώσει κι’ άλλες,  λέμε σήμερα ταπεινά ευχαριστώ. Ένα ευχαριστώ οφειλόμενο από τις γυναίκες της γενιάς μας, από τις μανάδες και τις γιαγιάδες μας, αλλά κυρίως από τις κόρες μας και τις δικές τους, αγέννητες κόρες.

Γράφει: Αλεξία Κουντουρή, Δικηγόρος



Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Οτσοπί, Φλόριντα, ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις και η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Κρίστι Νόεμ περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του «Alligator Alcatraz», μιας νέας φυλακής κράτησης μεταναστών στην απομονωμένη περιοχή των Έβεργκλεϊντς της Φλόριντα. Σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την επίσκεψη, ο Τραμπ απαξίωσε τις ανησυχίες για τις συνθήκες διαβίωσης στην περιοχή, όπου ο δείκτης θερμότητας τον Ιούλιο συχνά ξεπερνά τους 37,8°C. «Μπορεί να είναι τόσο καλό όσο το αυθεντικό Αλκατράζ. Λίγο αμφιλεγόμενο, αλλά δεν με νοιάζει καθόλου», δήλωσε. Andrew Caballero-Reynolds/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Η πανούκλα, ο λιμός, το τέλος της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και ο Μεσαίωνας οφείλονται στη διαστημική σκόνη ενός κομήτη που πέρασε κοντά από τη γη, σύμφωνα με τον Μάικ Μπέιλ, αυθεντία παλαιο-οικολογίας!

Newsletter

Σήμερα


Τρίτη
8
Ιουλίου
2025
Παγκόσμια Ημέρα Αλλεργίας

Γιορτάζουν : Θεόφιλος, Φιλιώ, Προκόπιος, Προκόπης, Προκοπία

1497
Ο Πορτογάλος θαλασσοπόρος Βάσκο ντα Γκάμα αποπλέει από τη Λισαβώνα με προορισμό την Ινδία.
1656
Κατά την Α Σταυροφορία, 15.000 Χριστιανοί στρατιώτες βαδίζουν γύρω από τα τείχη της Ιερουσαλήμ.
1908
Συνάπτεται σκληρή μάχη μεταξύ 150 Βουλγάρων Κομιτατζήδων και των ανταρτικών σωμάτων των Εμμ. Νικολούδη, Βολάνη και Καραβίτη στο ύψ. Πιπερίτσα του όρους Καϊμακτσαλάν, με αποτέλεσμα την άτακτη υποχώρηση των Κομιτατζήδων που είχαν 28 νεκρούς. Μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής τους Πογόντσες.
1990
Η Δυτική Γερμανία (νυν Γερμανία) κατακτά το παγκόσμιο κύπελλο στο ποδόσφαιρο κερδίζοντας στη Ρώμη την Αργεντινή με 1-0. Το νικητήριο γκολ σημειώνει ο Αντρέας Μπρέμε με πέναλτι 5 λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα.