Φωτογραφία της ημέρας

mosulenglisΤα γράμματα τα μαθαίνεις μικρός. Και την βία επίσης. Ετσι αξίζει κάποιος να ρίξει μια ματιά για να δει με ποιες λέξεις μαθαίνουν αγγλικά τα παιδιά που εκπαιδεύει το Ισλαμικό κράτος. Το «εκπαιδευτικό» βιβλίο βρέθηκε στην Μοσούλη. REUTERS/Khalid al Mousily

Ήξερες ότι...

Τα Lego είναι εφεύρεση του Δανού κατασκευαστή παιχνιδιών Όλε Κρίστιανσεν. Πρωτοπαρουσιάστηκαν στην αγορά το 1949, ενώ έξι μοναχά τουβλάκια μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους με 102.981.500 διαφορετικούς τρόπους.

 


theanoΗ Δρ Θεανώ Β Καλαβανά είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στην Ψυχολογία της Υγείας και Κλινική Επικοινωνία στην Ιατρική του προγράμματος του St George's, University of London το οποίο πραγματοποιείται μέσω της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Η Δρ Καλαβανά έχει πτυχίο στην Ψυχολογία από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,  Μεταπτυχιακό τίτλο στην Ψυχολογία της Υγείας από το Πανεπιστήμιο του Surrey στην Αγγλία, και Διδακτορικό τίτλο σπουδών στην Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Κύπρου.  Με υποτροφία Fulbright έκανε το μετα-Διδακτορικό της στην Αμερική στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon στο Pittsburgh και στο Ινστιτούτο Υγείας του Memorial Hospital του Πανεπιστημίου Northwestern University στο Σικάγο.

Η Δρ Καλαβανά εκπροσωπεί την Κύπρο στον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Ψυχολογίας της Υγείας και προεδρεύει του 29ου Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ψυχολογίας της Υγείας που για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο από την 1η με 5 Σεπτεμβρίου 2015 στην Λεμεσό. Προηγουμένως, η Δρ Καλαβανά ήταν Επισκέπτρια Λέκτορας στη Σχολή Υγείας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (2007-2012) και στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου (2012-2013). Έχει λάβει δυο μεγάλες  ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις από τα Διαρθρωτικά ταμεία για έρευνες της στο 2009-2012 σε Δημοτικά σχολεία και Δημόσια Νοσηλευτήρια.  Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν τις δεξιότητες αυτοδιαχείρισης ως προς την επίτευξη στόχων, την σχέση προσωπικού υγείας και ασθενών, την ψυχολογία της επικοινωνίας και την αυτοδιαχείριση των ατόμων σε σχέση με συμπεριφορές επικίνδυνες για την υγείας. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, κεφάλαια σε βιβλία, επιμέλεια βιβλίων και  έχει κάνει πολλές παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια.

Οι καπουτσίνοι, τ’ αγγούρια και ο ενδιάμεσος χώρος. Της Θεανώς Καλαβανά

apespolit

O Frans de Wall Ολλανδός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Emore στην Ατλάντα απέδειξε με ένα απλό πείραμα την αντίδραση των καπουτσίνων (είδος μαϊμούς) στην αδικία!

  Περισσότερα...

 

Η διαπραγμάτευση – λες και μετακομίζεις κοιμητήριο. Της Θεανώς Καλαβανά

koimitiriotheano

Όταν δυσκολεύουν οι διαδικασίες της διαπραγμάτευσης, υπάρχει η εξής φράση που χρησιμοποιούν οι Αμερικάνοι για να περιγράψουν αυτό που συμβαίνει: « Είναι λες και θέλουμε να μετακομίσουμε ένα κοιμητήριο, τα περισσότερα πράγματα είναι νεκρά αλλά έχουμε πολλούς φίλους ακόμα ζωντανούς».

  Περισσότερα...

 

Ένας λαός που δεν έμαθε να διαπραγματεύεται. Της Θεανώς Καλαβανά

pasynotheanoΚοιτάζω το χάος που δημιουργούμε από μόνοι μας ως λαός. Μια αντίθεση σε όλα μας. Λες και δεν μπορούμε να εστιάσουμε στην ουσία και στο πώς να λύσουμε ένα πρόβλημα. Άλλωστε 42 χρόνια άλυτο το Κυπριακό αυτό αποδεικνύει...

  Περισσότερα...

 

Η λύση της ψυχής μας θα αργήσει μια μέρα. Της Θεανώς Καλαβανά

brickinwallΤο πρώτο ψυχολογικό τείχος του Βερολίνου δημιουργήθηκε το 1949 και το υπαρκτό, γνωστό σε όλους μας τείχος των 160 χιλιομέτρων υψώθηκε το 1961. Γκρεμίστηκε το 1989, στην ουσία 40 χρόνια μετά.

  Περισσότερα...

 

Η καρδιά της διαπραγμάτευσης χτυπά και η λύση έρχεται. Της Θεανώς Καλαβανά

lighttheanoΗ καρδιά της διαπραγμάτευσης χτυπά δυνατά, κάποιοι την ακούμε και χαιρόμαστε, κάποιοι προβληματιζόμαστε, άλλοι δαιμονολογούμε για αυτήν και άλλοι την αγνοούμε παντελώς.

  Περισσότερα...

 
Περισσότερα Άρθρα...

Σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό ή διαφημιστικό περιεχόμενο, καθώς και σχόλια άσχετα με το θέμα του άρθρου δεν επιτρέπονται και θα σβήνονται.

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν εκφράζουν απαραίτητα αυτές της εκδοτικής και συντακτικής ομάδας καθώς και των ιδιοκτητών της ιστοσελίδας.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

 
  

Σήμερα

    
Δευτέρα
20
Φεβρουαρίου
2017

Γιορτάζουν : Κανένας

1857
Τερματίζεται η αγγλογαλλική κατοχή Αθηνών-Πειραιώς, η οποία έγινε με πρόσχημα εξαναγκασμού της Ελλάδος σε ουδετερότητα κατά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο.
1872
Εγκαίνια του Metropolitan Museum of Art στη Νέα Υόρκη.
1913
Οι Βούλγαροι επιτίθενται αιφνιδιαστικά κατά της Νιγρίτας, αλλά μετά από τριήμερο αγώνα, υποχρεώνονται να υποχωρήσουν προς τις Σέρρες. (Αρχή Β Βαλκανικού Πολέμου.)

Ακολουθήστε μας