Φωτογραφία της ημέρας

aggeladollΜια κούκλα. Με καμάρι ο Γάλλος κτηνοτρόφος Cedric Brland ποζάρει με την έξι ετών Fine που ανήκει στην ράτσα Bretonne Pie Noir. H Fine θα είναι η μασκότ της Διεθνούς Γεωργικής Εκθεσης του Παρισιού. REUTERS/Stephane Mahe

Ήξερες ότι...

Το 1994, ένα αεροπλάνο της Αεροφλότ έπεσε, εξαιτίας του πιλότου, ο οποίος έδινε μαθήματα πλοήγησης στον 15χρονο γιο του. Σκοτώθηκαν και οι 75 επιβαίνοντες του αεροπλάνου.

 


Οι καπουτσίνοι, τ’ αγγούρια και ο ενδιάμεσος χώρος. Της Θεανώς Καλαβανά

apespolit

O Frans de Wall Ολλανδός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Emore στην Ατλάντα απέδειξε με ένα απλό πείραμα την αντίδραση των καπουτσίνων (είδος μαϊμούς) στην αδικία!

Μπορείτε να δείτε το βίντεο στο youtube. Εν συντομία στο πείραμα η μια εκ των δυο μαϊμούδων σταματάει να συνεργάζεται με τον ερευνητή όταν συνειδητοποιεί ότι σε αυτή δίνουν αγγούρι όταν εκτελεί αυτό που της ζητήθηκε ενώ στην άλλη προσφέρουν σταφύλια. Η μαϊμού γίνεται έξαλλη και πετάει τα αγγούρια πίσω στον ερευνητή. Όταν δηλαδή οι μαϊμούδες που θεωρούνται νοήμονα ζώα (σε αντίθεση με τους πιθήκους) έχουν συνείδηση της αδικίας και του δίκαιου πόσο μάλλον οι δυο ηγέτες που διαπραγματεύονται με τόσο ζήλο τα τελευταία δυο χρόνια.

Ο ενδιάμεσος χώρος που κάθε άλλο από ενδιάμεσος είναι… λειτουργεί όχι σαν αδικημένες μαϊμούδες που οργανώνουν εκδηλώσεις για να σύρουν αγγούρια, αλλά σαν πίθηκοι που δεν μπορούν να αντιληφθούν την πραγματικότητα γύρω τους και να πράξουν αναλόγως. Αντιθέτως, θεωρούν ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διαπραγματεύεται με γνώμονα την αδικία του λαού του και της χώρας του, λες και ο ίδιος μετά από μια πιθανή διευθέτηση του Κυπριακού θα μετοικήσει στον Άρη.

Δυστυχώς, οι συμμετέχοντες του ενδιάμεσου χώρου δεν εκτέθηκαν ποτέ σε διαπραγματευτικές διαδικασίες, εξαιρώντας τον Νικόλα Παπαδόπουλο και τον πατέρα του που διαπραγματεύτηκαν (αποτυχημένα βέβαια) και συμφώνησαν το 2004 στη Στράκκα με τον Σερταρ και τον πατέρα του το ΟΧΙ στην επίλυση του Κυπριακού.

Αφού λοιπόν ο ενδιάμεσος ουσιαστικά τελεί υπό άγνοια ως προς τα βασικά συστατικά μιας διαπραγμάτευσης, επιτρέψετε μου εδώ να παραθέσω δυο από τα πιο βασικά συστατικά μιας καλής διαπραγμάτευσης. Αυτά είναι: (α) το να βιώνουν οι δυο ηγέτες κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης το αίσθημα δικαίου (β) καθώς και την αλληλο-αναγνώριση και σεβασμό των συναισθημάτων που πηγάζουν από αυτά τα οποία διεκδικούν στο τραπέζι. Αυτό και οι δυο ηγέτες το έχουν επιτύχει για αυτό και φτάνουμε στην πολυμερή. Ο Αναστασιάδης και ο Ακιντζή κατάφεραν να μην ρίχνουν αγγούρια στην αίθουσα, είναι δυο ώριμοι πολιτικοί με αρκετή διαπραγματευτική πείρα και ζουν στο 2017, όχι στο 1960 ούτε και στο 1974.

Όσο λοιπόν πλησιάζει η συνάντηση στη Γενεύη είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι οι δυο ηγέτες θα διαπραγματευτούν στη βάση της δικαιότερης διευθέτησης του Κυπριακού στο 2017 για όλους τους Κυπρίους με γνώμονα την προοπτική και το μέλλον. Κανένας τους δεν θα διαπραγματευτεί λες και βρίσκεται στο 1960 ούτε στο 1964 ούτε το 1974 ούτε το 2004. Είμαστε στο 2017 και οι δυο ηγέτες έχουν συγχρονιστεί για το καλύτερο δυνατό μέλλον που μπορεί να έχει η Κύπρος μας!

Οι αδικημένες μαϊμούδες ας συνεχίσουν να ρίχνουν αγγούρια από τα κλουβιά τους!

Η Κύπρος αξίζει να βγει από το πολιτικό κλουβί του 1960 για το καλό όλων μας…

Γράφει: Θεανώ Β Καλαβανά

Οι καπουτσίνοι, τ’ αγγούρια και ο ενδιάμεσος χώρος. Της Θεανώς Καλαβανά

Πρόσφατα:

Σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό ή διαφημιστικό περιεχόμενο, καθώς και σχόλια άσχετα με το θέμα του άρθρου δεν επιτρέπονται και θα σβήνονται.

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν εκφράζουν απαραίτητα αυτές της εκδοτικής και συντακτικής ομάδας καθώς και των ιδιοκτητών της ιστοσελίδας.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

 
  

Σήμερα

    
Τρίτη
28
Φεβρουαρίου
2017

Γιορτάζουν : Γρηγόρης, Γρηγορία, Γρηγόριος, Γόλης, Κύρα, Κυρά, Κυράτσα, Κυράτσω, Κυράτση, Κυρατσούδα, Μαριάννα

1854
Δημιουργείται το ρεπουμπλικανικό κόμμα των ΗΠΑ, μετά από συμμαχία επιμέρους σχηματισμών.
1861
Το Κολοράντο γίνεται επικράτεια των ΗΠΑ.
1900
Ιδρύεται στη Βρετανία το Εργατικό Κόμμα, με τον Τζέημς Ράμσεϊ Μακντόναλντ στη θέση του πρώτου γραμματέα.
1914
Ανακηρύσσεται η αυτονομία της Βορείου Ηπείρου και σχηματίζεται προσωρινή κυβέρνηση στο Αργυρόκαστρο, υπό του Γεώργιου Χριστάκη-Ζωγράφου.
1921
Ρωσία και Αφγανιστάν υπογράφουν συνθήκη φιλίας, που παρέχει πολιτική και οικονομική βοήθεια στους κατοίκους του Αφγανιστάν.
1935
Ο δρ. Γουάλας Κράδερς εφευρίσκει το νάιλον.
1940
Η ταινία Όσα Παίρνει ο Άνεμος σαρώνει τα Όσκαρ.
1953
Η Ελλάδα, η Γιουγκοσλαβία και η Τουρκία υπογράφουν αμυντική συμφωνία πενταετούς διάρκειας.
1984
Το άλμπουμ "Thriller" του Μάικλ Τζάκσον, κερδίζει 8 βραβεία Γκράμι.
1991
Τερματίζεται ο Πόλεμος του Κόλπου, καθώς Ιρακινοί στρατιώτες και Σύμμαχοι διατάσσονται να σταματήσουν τις επιθέσεις.

Ακολουθήστε μας