Τέρμα στις καινοτομίες/κενοτομίες! Ο εκπαιδευτικός αντιδρά στους ετσιθελισμούς! Των Μιχάλη Αλεξόπουλου και Ανδρέα Θεοδώρου

Αξιότιμοι κύριοι του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού,

Σκεφτήκατε άραγε ποτέ να απολογηθείτε, απέναντι σε παιδιά και εκπαιδευτικούς για όλα όσα τους πιέζατε και ουσιαστικά τους επιβάλλατε τα τελευταία χρόνια ως αλλαγές που έπρεπε να εφαρμοστούν; Πέρασε από το μυαλό σας, έστω για λόγους ευθιξίας, να αναστοχαστείτε για τις πολιτικές που απαιτήσατε από τους εκπαιδευτικούς να ακολουθήσουν, ως τάχα καινοτομίες, ενώ δεν είχαν να προσφέρουν το παραμικρό; Αναλογιστήκατε αν οφείλετε να απολογηθείτε στην κοινωνία, για τα κονδύλια που κατασπαταλήθηκαν για οράματα που τελικά δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα και δεν ήταν στηριγμένα σε καμιά εκπαιδευτική ή επιστημονική στρατηγική;

Ας αναφέρουμε μερικά από αυτά:

  • Η μελέτη των εφτά Σοφών
  • Μανιφέστο για την εκπαίδευση
  • Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση
  • Στρατηγικοί Σχεδιασμοί
  • Νέα Αναλυτικά Προγράμματα
  • Νέα Ωρολόγια Προγράμματα
  • Αναθεωρημένα Νέα Ωρολόγια Προγράμματα
  • Νέα Γνωστικά Αντικείμενα
  • Εμπέδωση
  • Κριτικός Γραμματισμός
  • Αξιολόγηση ΝΑΠ
  • Συνδυαστικό Μοντέλο
  • Δείκτες Επάρκειας
  • Δείκτες Επιτυχίας
  • Στόχοι και Δείκτες
  • Επαγγελματική Μάθηση
  • Νέο Σύστημα Διορισμών
  • ΖΕΠ-ΣΕΠ -ΔΡΑΣΕ

Η λίστα φυσικά δεν σταματά εδώ! Εξάλλου έχουμε χάσει τον λογαριασμό εδώ και χρόνια! Αλλά το βέβαιο είναι, πως εσείς έχετε χάσει την μπάλα και τον στόχο! Περιοριστήκατε στο περιτύλιγμα και τις εύηχες ατάκες, στον βωμό της επικοινωνιακής εικόνας και της προβολής του υποτιθέμενου «έργου»! Εξάλλου, ταυτόχρονα με όλα τα πιο πάνω, πάντα ακολουθούσαν και λέξεις που ακούγονταν ωραίες στα αυτιά των γονιών και της κοινωνίας. Πηχυαίες αναφορές για εκσυγχρονισμούς, καινοτομίες, ανανέωση, μεταρρύθμιση, αριστεία, εξορθολογισμό κτλ. Όλα αυτά που οδήγησαν τελικά; Το μόνο που κατόρθωσαν ήταν να φορτώσουν άγχος, αμφιβολίες και σύγχυση τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς …

Κάποιοι από εμάς, όταν αμφισβητούσαμε τεκμηριωμένα την αξία των πιο πάνω, αλλά και το κατά πόσο υπήρχε όντως αναγκαιότητα για όλες αυτές τις αλλαγές, καινοτομίες/κενοτομίες, ήμασταν τα μαύρα πρόβατα, οι αντιδραστικοί, οι τεμπέληδες, που δεν θέλαμε αλλαγές.

Κάποιοι από εμάς επισημαίναμε και τεκμηριώναμε ότι οι αλλαγές θέλουν χρόνο, χρειάζονται κάποιες προϋποθέσεις για να πετύχουν, αλλά και πάλι ρίχναμε πέτρες στον τοίχο.

Κάποιοι από εμάς, θέταμε ενώπιον των εκάστοτε Υπουργών Παιδείας αλλά και των Ανώτερων Λειτουργών της Εκπαίδευσης, τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ που έπρεπε να ρυθμιστούν, ειδικότερα μετά το 2011 με την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης, αλλά και πάλι απευθυνόμασταν σε "ώτα μη ακουόντων".

Κάποιοι από εμας βλέπαμε ότι το σύστημα πάει να καταρρεύσει, έχει υπερφορτωθεί, οι μηχανές δεν τραβούν, αλλά και πάλι η απάντηση ήταν η εμμονή στα ουτοπικά οράματα, συνοδευόμενη με διαταγή εφαρμογής. Εφαρμογή δια της επιβολής!

Κάποιοι από εμάς, βλέπαμε την αγωνιώδη προσπάθεια, τον κόπο και τον χρόνο που αφιέρωναν οι εκπαιδευτικοί, απλά και μόνο για να ικανοποιήσουν τις ορέξεις και τις διαταγές των ανωτέρων και προσπαθούσαμε να τους στηρίξουμε στην καθημερινότητά τους.

Κάποιοι από εμάς βλέπαμε ότι κάποιοι στα Ανώτερα στρώματα του Υπουργείου Παιδείας έστηναν προσωπικές καριέρες, πλασάροντας ο καθένας την καινοτομία/κενοτομία του και αντιδρούσαμε. Αλλά το Σύστημα, η μικρή «εκλεκτή» ομάδα του Υπουργείου Παιδείας, το κύκλωμα, το κατεστημένο, που διατηρείτο αλώβητο παντός καιρού και Κυβερνήσεως, μας χαρακτήριζε γραφικούς και συντηρητικούς.

Το ποτήρι ξεχείλισε! Σήμερα ήρθε η ώρα να αντιδράσει ο εκπαιδευτικός! Οφείλει να αντιδράσει! Δεν δέχεται να πληρώσει τον λογαριασμό που φούσκωσαν και μας φόρτωσαν άλλοι! Ο εκπαιδευτικός ζητά συμμετοχή πλέον σε θεσμικό διάλογο, για την όποια αλλαγή! Απαιτεί να συμμετέχει στις αποφάσεις που τον αφορούν και τόσα χρόνια σχεδιάζονταν για αυτόν, χωρίς αυτόν! Απαιτεί οι αλλαγές να γίνονται υπό το πρίσμα ξεκάθαρης εκπαιδευτικής στρατηγικής, η οποία να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη και να έχει στο επίκεντρο τον επιστήμονα εκπαιδευτικό και το δημοκρατικό, χαρούμενο σχολείο! Απαιτεί, το ξεδιάντροπο «κούρεμα» στα της εκπαίδευσης, να μην ονομάζεται «εξορθολογισμός»! Ζητά, η εκπαίδευση να μην αποτιμάται με όρους οικονομίας και λογιστικών βιβλίων!

Τέλος, ο εκπαιδευτικός ζητά τη χαμένη του αξιοπρέπεια! Ζητά το χαμένο επιστημονικό του κύρος!

Αντρέας Θεοδώρου, Γ.Α. ΠΟΕΔ, Αντιπρόεδρος Α.Κί.ΔΑ

Μιχάλης Αλεξόπουλος, Μέλος Δ.Σ. ΠΟΕΔ, Γεν. Γραμματέας Α.Κί.ΔΑ

Γράφει: Μιχάλης Αλεξόπουλος


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βενετία, Ιταλία: Άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά της εισαγωγής ενός συστήματος εγγραφής και της επιβολής τέλους στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για μία ημέρα, το οποίο προορίζεται για τη διατήρηση της λιμνοθάλασσας της πόλης. Manuel Silvestri/Reuters

Ήξερες ότι...

Στα Νησιά του Σολομώντα, μέχρι τον 20ό αιώνα, χρησιμοποιούσαν τα δόντια των σκύλων ως νομίσματα.

Σήμερα


Παρασκευή
3
Μαΐου
2024
Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας

Γιορτάζουν :Μαύρα, Μαυρούλα, Μαυρίτσα, Μαύρος, Ροδόπη, Ροδώπη

1829
Ο Χριστόφορος Κολόμβος προσεγγίζει τις ακτές της Τζαμάικα.
1837
Ιδρύεται το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
1959
Απονέμονται τα πρώτα βραβεία Γκράμι.
2006
Αεροπορική τραγωδία με 113 νεκρούς στην Μαύρη Θάλασσα, όταν συνετρίβη αεροσκάφος τύπου Airbus 320 των αρμενικών αερογραμμών Armavia, 6 χλμ ανοικτά των νοτίων ακτών της Ρωσίας.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy