Μείωση θητείας - Μπορεί να εφαρμοστεί τώρα. Του Λευτέρη Χριστοφόρου

sheep warΌταν τίθεται το θέμα της μείωσης της θητείας η αντίθετη άποψη επιστρατεύει δικαίως δύο ισχυρά επιχειρήματα, το αξιόμαχο της εθνικής φρουράς και το οικονομικό κόστος.

Πως αντισταθμίζονται αυτά τα δύο κεφαλαιώδη ζητήματα  για να διασκεδασθούν δικαιολογημένες φοβίες από τη πιθανή μείωση της στρατιωτικής θητείας.

Η εφαρμογή θητείας 13 μηνών χωρίς να υπάρξει μέτρο κάλυψης του κενού που δημιουργείται σίγουρα θα επιφέρει πλήγμα στο αξιόμαχο της εθνικής φρουράς, Όμως η διακηρυγμένη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι η μείωση της θητείας θα συνοδευθεί από ταυτόχρονη πρόσληψη μόνιμου στελεχειακού δυναμικού στο στράτευμα. Πιστεύω ότι μια τέτοια κίνηση δημιουργεί πολλαπλά οφέλη και για την Εθνική Φρουρά και για την κοινωνία. Η πρόσληψη μόνιμων οπλιτών που θα αντικαθιστούν τους κληρωτούς στρατιώτες αναμφίβολα ενισχύει το αξιόμαχο της εθνικής φρουράς, βοηθά στην απασχόληση άνεργων νέων και δημιουργεί νέα δεδομένα για τους νέους ανθρώπους.

Το πιθανό οικονομικό κόστος που τάχατες  θα υπάρξει από τη μείωση της θητείας, αποτελεί μύθευμα και καταρρίπτεται μέσα από αναντίλεκτα οικονομικά στοιχεία. Το σημερινό κόστος του κράτους για κάθε στρατιώτη (μισθός, σίτιση, κόστος οικογένειας στρατεύσιμου κ.α)  μαζί συμποσούμενο και το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ή του ανεργιακού επιδόματος που λαμβάνει αυτός που θα προσληφθεί στο στρατό, αφού στη θέση των στρατιωτών θα προσληφθούν άνεργοι, είναι πιθανώς υψηλότερο το κόστος από το μισθό απασχόλησης επαγγελματία οπλίτη στο στράτευμα.

Με αυτή τη ρεαλιστική προσέγγιση η πολιτική μείωσης της θητείας  είναι ορθή πολιτική, εναπομένει μόνον η προώθηση του συγκεκριμένου μέτρου και η άμεση εφαρμογή του. Επειδή η ιστορία με τη μείωση της θητείας κρατάει χρόνια, άλλη αναβολή δεν χωρεί για αυτό το θέμα.

Γράφει:  Λευτέρης Χριστοφόρου


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βενετία, Ιταλία: Άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά της εισαγωγής ενός συστήματος εγγραφής και της επιβολής τέλους στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για μία ημέρα, το οποίο προορίζεται για τη διατήρηση της λιμνοθάλασσας της πόλης. Manuel Silvestri/Reuters

Ήξερες ότι...

Στα Νησιά του Σολομώντα, μέχρι τον 20ό αιώνα, χρησιμοποιούσαν τα δόντια των σκύλων ως νομίσματα.

Σήμερα


Τετάρτη
1
Μαΐου
2024
Εργατική Πρωτομαγιά / Διεθνής Ημέρα Εργατών

Γιορτάζουν :Ιερεμίας, Ισιδώρα, Δώρα, Τάμαρα, Ταμάρα, Φιλόσοφος, Φιλοσοφία, Φιλοσοφή, Σοφός, Σοφία, Σόφη

1886
Πραγματοποιείται γενικά απεργία στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών με αίτημα την επιβολή του οκταώρου στο ωράριο εργασίας.
1930
Ο πλανήτης Πλούτωνας παίρνει επισήμως την ονομασία του
1931
Εγκαινιάζεται το Empire State Building στη Νέα Υόρκη.
1948
Ιδρύεται το κράτος της Βόρειας Κορέας.
1976
O αγωνιστής κατά της χούντας των συνταγματαρχών και βουλευτής της Ένωσης Κέντρου Αλέξανδρος Παναγούλης βρίσκει το θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης, επιστρέφοντας στο σπίτι του
1983
Ο Μίκης Θεοδωράκης τιμάται με το βραβείο Λένιν για την ειρήνη.
1994
Ο άσος της Φόρμουλα 1 Άιρτον Σένα σκοτώνεται σε ατύχημα στο Γκραν Πρι της Ίμολα.
2004
Η Κύπρος μαζί με τις Εσθονία, Λεττονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχία εντάσσονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy