Παίρνει καινούργια κατεύθυνση η ΕΕ; του Κυριάκου Τριανταφυλλίδη


775555544433332246476478kj0Η παρουσίαση της κατάστασης της Ένωσης από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημάδεψε την πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας μετά την καλοκαιρινή διακοπή.

Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που λαμβάνει χώρα αυτή η συζήτηση και πρέπει να σημειωθεί πως είναι πολύ χρήσιμη. Έχουν περίπου τρεις ώρες μπροστά τους ο Barroso και τα μέλη του ΕΚ να συζητήσουν σε βάθος τις διαφορετικές ερμηνείες και αναλύσεις τους περί του παρόντος καθώς και τις προσδοκίες τους για το μέλλον. Φέτος, τα μέλη δε δίστασαν να εκφράσουν τη διαφωνία τους με ορισμένες από τις προτάσεις του Barroso καθώς και την απογοήτευσή τους αναφορικά με την έλλειψη προτάσεων της Επιτροπής κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου. Βεβαίως, το ζήτημα είναι κατά πόσον τα λαμβάνει αυτά υπόψη η Επιτροπή.

Εκ πρώτης όψεως, η ομιλία του Barroso έθιξε σημαντικά σημεία. Αναγνώρισε πως η σημερινή κρίση εκτός από οικονομική-χρηματοπιστωτική κρίση είναι επίσης κοινωνική κρίση και κρίση εμπιστοσύνης. Έδειξε να καταλαβαίνει την οργή και το άγχος των Ευρωπαίων. Ανέφερε τη διάβρωση της ισότητας μεταξύ των κρατών μελών και τόνισε πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα πολιτικό πρόβλημα και ότι δεν υπάρχει πολιτικό πρόβλημα χωρίς πολιτική λύση. Είπε ότι η ΕΕ χρειάζεται καινούργια κατεύθυνση καθώς και νέο τρόπο σκέψης ο οποίος δε βασίζεται σε παλιές ιδέες και επισήμανε πως η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δε θα είναι πια το αποτέλεσμα σιωπηρής συγκατάθεσης των πολιτών.

Ωστόσο, οι προτάσεις του για το μέλλον και η δήθεν καινούργια κατεύθυνση για την ΕΕ όλα παρά καινούργια είναι. Ενώ τόνισε επανειλημμένα το ότι όταν βρίσκεται κανείς σε μια πολιτική ένωση πρέπει να συμπεριφέρεται ανάλογα και δηλαδή να μην κοιτά το μικρό ατομικό του συμφέρον, εισήγηση του είναι η ΕΕ να μετατραπεί σε ομοσπονδία εθνών-κρατών. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα άλλαζε και πολλά σε σύγκριση με τη σημερινή κατάσταση εφόσον για ακόμη μια φορά στο επίκεντρο θα βρίσκονται τα κράτη και όχι οι πολίτες. Πρωταρχικός στόχος αυτής της ομοσπονδίας είναι η αειφόρος ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα. Δηλαδή, πάλι μια από τα ίδια και καμία πολιτική καινοτομία.

Επιπρόσθετα, μολονότι ανέφερε επανειλημμένα τη σημασία και τον κεντρικό ρόλο της δημοκρατίας υπογραμμίζοντας συγκεκριμένα τις έννοιες της δικαιοσύνης και της ισότητας, η Επιτροπή στο σύνολο της έχει αποδείξει μια σαφή τάση προς το Συμβούλιο και τους αρχηγούς κρατών μελών εις βάρος του Κοινοβουλίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ανεξάρτητα από το αν συμφωνούμε με το περιεχόμενο αυτών των εκθέσεων ή όχι, είναι η γρήγορη παρουσίαση νομοθετικής πρότασης της Επιτροπής περί τραπεζικής ένωσης μόνο δύο μήνες μετά από αίτημα των αρχηγών των κρατών μελών σε αντίθεση με την πλήρη έλλειψη δράσης όσον αφορά τα ταμεία απόσβεσης που έχει ήδη ζητήσει τέσσερεις φορές το Κοινοβούλιο στην Επιτροπή. Πώς μπορεί να λειτουργήσει το δημοκρατικό σύστημα της ΕΕ εάν η ίδια η Επιτροπή, θεματοφύλακας των Συνθηκών, δεν δίνει τη δέουσα προσοχή σε έναν από τους δυο συν-νομοθέτες;

Το συμπέρασμα που μπορεί να βγάλει κανείς από αυτή τη συζήτηση είναι ότι η κατάσταση της Ένωσης (τόσο αυτή που επικρατεί εντός των κρατών μελών της όσο και της ίδιας της Ένωσης) χαρακτηρίζεται από ανισότητα, προκατάληψη, φτώχεια καθώς και έλλειψη οράματος.

Γράφει: Κυριάκος Τριανταφυλλίδης

 

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βενετία, Ιταλία: Άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά της εισαγωγής ενός συστήματος εγγραφής και της επιβολής τέλους στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για μία ημέρα, το οποίο προορίζεται για τη διατήρηση της λιμνοθάλασσας της πόλης. Manuel Silvestri/Reuters

Ήξερες ότι...

Στα Νησιά του Σολομώντα, μέχρι τον 20ό αιώνα, χρησιμοποιούσαν τα δόντια των σκύλων ως νομίσματα.

Σήμερα


Κυριακή
28
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία / Διεθνής Ημέρα Μνήμης Εργατών

Γιορτάζουν : Μάγνος, Μάγνα, Μαγνής, Βάια, Βάιος, Βάγια, Βαία, Δάφνη, Δάφνης

1926
Ίδρυση του Π.Α.Ο.Κ..
1932
Ανακοινώνεται η χρήση εμβολίου κατά του κίτρινου πυρετού σε ανθρώπους.
1992
Κάνει πρεμιέρα η καθημερινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 Καλημέρα Ελλάδα.
1993
Το αεροπλάνο που μετέφερε την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ζάμπια στο Ντακάρ της Σενεγάλης, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κύπελλου του 1994, εκρύγνηται στον αερά, κοντά στο Λιμπερβίλ της Γκαμπόν. Καί οι 30 επιβάτες της πτήσης βρήκαν τραγικό θάνατο.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy