Αν όχι τώρα, τότε πότε; Του Χρίστου Χριστοφίδη


«Γιατί είμαστε ο μόνος λαός που τον μη συμμετέχοντα καθόλου στα κοινά δεν τον θεωρούμε φιλήσυχο αλλά άχρηστο...»


Στον Περικλέους Επιτάφιο Λόγο όπως τον κατέγραψε ο Θουκυδίδης, γίνεται προσπάθεια να εξηγηθεί η σημασία του δημοκρατικού πολιτεύματος της Αθήνας για την ποιότητα ζωής που απολάμβαναν οι Αθηναίοι πολίτες αλλά και η σημασία του πολιτεύματος για την πρόοδο και την ελευθερία της Αρχαίας Αθήνας.

Οι Αρχαίοι Αθηναίοι είχαν έγκαιρα εντοπίσει τη σημασία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το γεγονός ότι το σύστημα επηρεάζει το σύνολο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Στους Πέρσες του Αισχύλου ο τραγικός συγγραφέας υπογραμμίζει την αυτοκυβέρνηση των Αθηναίων ως βασικό παράγοντα για τη νίκη κατά των Περσών και για την ανδρεία με την οποία υπερασπίζονται τη χώρα τους. Την ίδια παρατήρηση καταγράφει και ο Ευρυπίδης στις «Ικέτηδες» μέσω του Θησέα.

Οι Αρχαίοι Αθηναίοι θεωρούσαν τη συμμετοχή στα κοινά επιβεβλημένη και υποχρεωτική γιατί ήξεραν ότι Δημοκρατία χωρίς συμμετοχή και ανάληψη μιας μορφής ευθύνης από όλους τους πολίτες δεν μπορεί να υπάρξει.

Πολύ έγκαιρα εντόπισαν ακόμα ένα καθοριστικό παράγοντα: το ρόλο της Παιδείας στη διαμόρφωση χρήσιμων πολιτών. Δηλαδή πολιτών που συμμετέχουν και αναλαμβάνουν ευθύνες. Ο Πλάτωνας είχε επισημάνει ότι «παιδεία είναι και τα τείχη της πόλης». Ότι περιβάλλει δηλαδή τον άνθρωπο και επενεργεί στη συνείδηση του, από τις αισθητικές εικόνες που προσλαμβάνει μέχρι την οργανωμένη παίδευση του μυαλού αποτελεί μορφή διαπαιδαγώγησης. Η Δημοκρατία είναι σύστημα απαιτητικό. Χρειάζεται συνειδητοποιημένους πολίτες που να συμμετέχουν και για τη δημιουργία χρήσιμων πολιτών χρειάζεται η κατάλληλη παιδεία. Όχι μόνο μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα αλλά από το σύνολο των δραστηριοτήτων της πολιτείας.

Η Κύπρος βρίσκεται σήμερα σε μια τρομερή παρακμή. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι είναι μια κοινωνία σε σταδιακή αποσύνθεση. Είμαστε μια ημικατεχόμενη πατρίδα με ορατό μπροστά μας τον κίνδυνο της οριστικής διχοτόμησης. Η κατοχική Τουρκία πολιορκεί κυριολεκτικά το σύνολο του νησιού μας και δημιουργεί κάθε μέρα νέα τετελεσμένα. Είμαστε ένας λαός σε πραγματικό κίνδυνο επιβίωσης. Ταυτόχρονα ζούμε σε μια κοινωνία όπου η διαφθορά βασιλεύει και αγγίζει το ψηλότερο επίπεδο της κοινωνίας. Αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή μία απειλητική πανδημία η οποία απειλεί ανθρώπινες ζωές και έχει καταστροφικές οικονομικές συνέπειες. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ο ατομικισμός βρίσκεται στο ψηλότερο επίπεδο που βρέθηκε ποτέ, σε μια κοινωνία που το κέρδος και το χρήμα αποθεώνονται, τα υλικά αγαθά γίνονται αυτοσκοπός, ο πολιτισμός και η παιδεία βρίσκονται χαμηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης και το ενδιαφέρον για τα κοινά βρίσκεται στο ναδίρ. Είμαστε μια κοινωνία στην οποία βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη μια διαδικασία απαξίωσης των πάντων που συντηρεί το φαύλο κύκλο της αποσύνθεσης.

Ένα σημαντικό παράδειγμα: το γεγονός ότι οι πολίτες δεν παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις, δεν εμβαθύνουν στα γεγονότα, άρα δεν έχουν αξιοκρατικά κριτήρια επιλογής, αυτό οδηγεί πολλές φορές σε επιλογές που είτε επιβάλλονται από μερίδα των ΜΜΕ είτε γίνονται στη βάση μιας αφηρημένης αίσθησης που έχουν οι πολίτες για τα δημόσια πρόσωπα στη χώρα μας. Οι λανθασμένες επιλογές συντηρούν τον φαύλο κύκλο της ανικανότητας, της διαφθοράς, της ασχετοσύνης. Και όλα αυτά φέρνουν με τη σειρά τους περισσότερη απαξίωση.

Κατά τις αμερικανικές εκλογές σημειώθηκε ρεκόρ συμμετοχής των πολιτών σε μια περίοδο δύσκολη για τις ΗΠΑ. Στις ΗΠΑ, τη Μέκκα του ατομικισμού υπάρχει τουλάχιστον το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Στην Ουάσιγκτον οι σημαντικοί αμερικανοί πρόεδροι τιμούνται με μνημεία ανάλογα των Φαραώ. Είναι η ανάγκη να εδραιωθεί το American Establishment, η έννοια του κράτους, η σημασία του συνόλου και η συμμετοχή στα κοινά.

Στην Κύπρο χρειαζόμαστε μια επανάσταση στην παιδεία του τόπου για να μπορέσει να λειτουργήσει αποδοτικά η Δημοκρατία, η οποία απαιτεί πολίτες με σημαντικό πνευματικό υπόβαθρο και προϋποθέτει την ενεργό συμμετοχή τους.

Διαφορετικά η πορεία προς την ολοκληρωτική καταστροφή θα είναι μοιραία.

Χρίστος Χριστοφίδης
Επαρχιακός Γραμματέας Λευκωσίας – Κερύνειας

Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βενετία, Ιταλία: Άνθρωποι διαμαρτύρονται κατά της εισαγωγής ενός συστήματος εγγραφής και της επιβολής τέλους στους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη για μία ημέρα, το οποίο προορίζεται για τη διατήρηση της λιμνοθάλασσας της πόλης. Manuel Silvestri/Reuters

Ήξερες ότι...

Στα Νησιά του Σολομώντα, μέχρι τον 20ό αιώνα, χρησιμοποιούσαν τα δόντια των σκύλων ως νομίσματα.

Σήμερα


Κυριακή
28
Απριλίου
2024
Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία / Διεθνής Ημέρα Μνήμης Εργατών

Γιορτάζουν : Μάγνος, Μάγνα, Μαγνής, Βάια, Βάιος, Βάγια, Βαία, Δάφνη, Δάφνης

1926
Ίδρυση του Π.Α.Ο.Κ..
1932
Ανακοινώνεται η χρήση εμβολίου κατά του κίτρινου πυρετού σε ανθρώπους.
1992
Κάνει πρεμιέρα η καθημερινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 Καλημέρα Ελλάδα.
1993
Το αεροπλάνο που μετέφερε την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ζάμπια στο Ντακάρ της Σενεγάλης, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κύπελλου του 1994, εκρύγνηται στον αερά, κοντά στο Λιμπερβίλ της Γκαμπόν. Καί οι 30 επιβάτες της πτήσης βρήκαν τραγικό θάνατο.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy