Το μέλλον του Brexit. Του Αντώνη Στ. Στυλιανού

Η νέα ψηφοφορία στο Βρετανικό Κοινοβούλιο που έλαβε χώρα στις 29 Ιανουαρίου 2019 επί των τροπολογιών στη Συμφωνία Αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση που απορρίφθηκε με τεράστια πλειοψηφία στις 15 Ιανουαρίου 2019 σηματοδοτεί την απαρχή μιας εκτιμώμενης συγκρουσιακής πορείας του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η οριακή επικράτηση της τροπολογίας που αφορούσε την βούληση των βουλευτών για επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, ειδικά στο σημείο που αφορά την ασφαλιστική δικλείδα για τα ιρλανδικά σύνορα – το γνωστό backstop – και η επανατοποθέτηση της βρετανίδας Πρωθυπουργού σε σχέση με την προηγούμενη άρνησή της να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για επαναδιαπραγμάτευση οριοθετούν, πλέον, το νέο σκηνικό.

Η αβεβαιότητα, φυσικά, για το μέλλον του Brexit παραμένει σταθερή και ενδεχομένως αυξημένη, αφού, πρώτον η τροπολογία που έχει υιοθετηθεί δεν είναι δεσμευτική για την Κυβέρνηση, αν και η κα. Μέι δεσμεύτηκε ότι θα την χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης προς τις Βρυξέλλες και, δεύτερον, οι Βρυξέλλες έχουν ήδη αντιδράσει αρνητικά ως προς την πιθανότητα επαναδιαπραγμάτευσης, με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αλλά και Ευρωπαίους ηγέτες να τονίζουν το γεγονός ότι η Συμφωνία που έχει συνομολογηθεί μετά από δύο και πλέον χρόνια διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να τύχει επαναδιαπραγμάτευσης και ότι το backstop αποτελεί ουσιαστικό μέρος εκείνης της Συμφωνίας. Οι Βρυξέλλες φαίνεται να παραμένουν πρόθυμες για μια ενδεχόμενη παράταση του χρονικού ορίου εξόδου που έχει ήδη προσδιοριστεί για την 29η Μαρτίου 2019, αφ’ ης στιγμής φυσικά υπάρχουν λόγοι που δικαιολογούν μια τέτοια παράταση.

Η οποιαδήποτε παράταση της εξόδου θα πρέπει φυσικά να λάβει υπόψη το γεγονός ότι τον Μάιο του 2019 θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η σύσταση του οποίου θα γίνει τον Ιούλιο του 2019. Αν το Ηνωμένο Βασίλειο παραμείνει μέχρι τότε στην Ευρωπαϊκή Ένωση τότε τίθεται το ζήτημα κατά πόσον θα πρέπει να εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Επιπρόσθετα, παρόλο που τροπολογία που απέρριπτε την έξοδο χωρίς συμφωνία είχε απορριφθεί, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο, εάν ως τις 15 Φεβρουαρίου 2019 η κα. Μέι δεν καταφέρει να επαναδιαπραγματευτεί την Συμφωνία Αποχωρήσης ή η οποιαδήποτε συμφωνία απορριφθεί ξανά από το Βρετανικό Κοινοβούλιο, μια τέτοια τροπολογία να επανέλθει, με τις πιθανότητες να αναφέρουν ότι τότε θα υπερψηφιστεί. Αυτό διαφαίνεται μέσα από τις διαδοχικές ψηφοφορίες που διεξήχθησαν στο Βρετανικό Κοινοβούλιο και οι οποίες καταδεικνύουν την επιθυμία των βουλευτών για έξοδο με συμφωνημένους όρους ή ακόμη και το ενδεχόμενο μιας στενότερης εμπορικής και τελωνειακής σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την έξοδο της χώρας παρά το «σκληρό» Brexit που ορίζεται μέσα από την υφιστάμενη Συμφωνία. Σε όλες τις περιπτώσεις οι εξελίξεις το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένονται να είναι ραγδαίες και όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν στο τραπέζι.


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Βόρεια Κορέα: Ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ-ουν, δοκιμάζει ένα τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε μια βιομηχανική επιχείρηση εθνικής άμυνας σε μη αποκαλυφθείσα τοποθεσία. KCNA via KNS/AFP/Getty Images

Ήξερες ότι...

Οι ιερείς στην αρχαία Αίγυπτο ξύριζαν όλες τις τρίχες από το σώμα τους, ακόμα και από τα βλέφαρα!

Σήμερα


Τρίτη
14
Μαΐου
2024

Γιορτάζουν :Αριστοτέλης, Τέλης, Ισίδωρος, Ισιδώρα, Σιδέρης, Δώρα

1900
Αρχίζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1900 στο Παρίσι.
1928
Έναρξη εργασιών της Τράπεζας της Ελλάδος
2006
Ο ιστορικός σύλλογος της Θεσσαλονίκης, ο Άρης επιστρέφει στην Α΄ Εθνική κατηγορία του ποδοσφαίρου, ύστερα από μια δύσκολη χρονιά που τον υποχρέωσε να αγωνίζεται στη Β΄ Εθνική. Ο Άρης νίκησε στο τελευταίο του παιχνίδι την Κέρκυρα με 3-1 μπροστά σε 20.000 φιλάθλους του.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy