Το σχέδιο «Β» για το Brexit. Του Αντώνη Στ. Στυλιανού

Οι εξελίξεις για την διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αναμένεται στις 29 Μαρτίου 2019, παραμένουν ραγδαίες, με την Βρετανίδα Πρωθυπουργό να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα όσον αφορά την προσπάθεια της για έξοδο με μια συμφωνημένη διαδικασία, ειδικά μετά την παταγώδη της αποτυχία να πείσει τους βουλευτές να υπερψηφίσουν τη Συμφωνία για τους όρους αποχώρησης, όταν οι βουλευτές απέρριψαν την Συμφωνία με 432 κατά και 202 υπέρ.

Η διαδικασία που προβλέπεται τώρα είναι η συζήτηση επί ενός σχεδίου «Β» για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, με την κα. Μέι να απορρίπτει κατηγορηματικά την παράταση εξόδου πέραν της 29ης Μαρτίου 2019 ή την διεξαγωγή ενός νέου δημοψηφίσματος στο οποίο ο βρετανικός λαός θα επέλεγε την παραμονή ή έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου λαμβάνοντας υπόψη τα μείζονα ζητήματα τα οποία έχουν έρθει στο προσκήνιο στην πέρα των δύο ετών διαπραγμάτευση της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους όρους αποχώρησης. Το ζήτημα των ιρλανδικών συνόρων παραμένει ένα από τα φλέγοντα ζητήματα, ενώ άλλα ζητήματα περιλαμβάνουν το καθεστώς των ευρωπαίων υπηκόων που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και των Βρετανών που ζουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η ανακοίνωση του σχεδίου «Β» της κας Μέι στις 21 Ιανουαρίου 2019 δεν άλλαξε τα δεδομένα ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων, ενώ αρκετοί την κατηγόρησαν ότι αυτό που προτείνει δεν επιφέρει καμία ουσιαστική αλλαγή στην ήδη απορριφθείσα συμφωνία την προηγούμενη εβδομάδα. Ήδη, από την παρουσίαση των προτάσεων της κας Μέι, πολλοί βουλευτές καταθέτουν τροποποιήσεις επί του κειμένου της συμφωνίας, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στις 29 Ιανουαρίου 2019. Οι τροπολογίες που κατατίθενται αφορούν στην προσπάθεια βουλευτών να αλλάξουν την διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως για παράδειγμα την αποφυγή εξόδου από την Ένωση χωρίς συμφωνία ή την παράταση του χρονοδιαγράμματος εξόδου, κάτι που φυσικά θα έχει επιπτώσεις σε διάφορα επίπεδα, ενόψει μάλιστα και των επικείμενων εκλογών για ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την σύσταση του σε σώμα. Επιπρόσθετα, οι πλείστες των τροπολογιών επιζητούν την μεγαλύτερη δυνατή ευχέρεια των βουλευτών να έχουν λόγο στην διαδικασία αποχώρησης, ούτως ώστε να αποφευχθούν αρνητικές επιπτώσεις από την έξοδο χωρίς συμφωνία, ενώ αρκετές από αυτές κινούνται στα πλαίσια δημιουργίας μόνιμης τελωνειακής ένωσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και στενότερα, γενικότερα, σχέσης μεταξύ των δύο. Τέλος, σημαντική είναι η τροπολογία που αφορά στο κατά πόσον οι πολίτες θα έχουν τον τελικό λόγο έγκρισης της οποιασδήποτε συμφωνίας ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο.

Στον απόηχο των πιο πάνω και με την απόλυτη βεβαιότητα ότι τα χρονικά όρια στενεύουν, αρκετά κράτη – μέλη της Ένωσης αλλά και η ίδια η Ένωση ετοιμάζουν το δικό τους σχέδιο «Β» σε σχέση με το Brexit, που είναι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς συμφωνία, προσπαθώντας να προετοιμαστούν για ένα ενδεχόμενο που φαντάζει, μέχρι στιγμής, αρκετά πιθανό.


Φωτογραφία της ημέρας

puppuupa

Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: Οι πρώην Βρετανίδες Ολυμπιακές καλλιτεχνικές κολυμβήτριες Asha Randall και Katie Clark εμφανίζονται μαζί με τις Sisy Wang και Emily Kuhl σε μία μεγάλη δεξαμενή νερού για να σηματοδοτήσουν τις 100 ημέρες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι. Matt Crossick/PA Media Assignments

Ήξερες ότι...

Οι επιστήμονες πίστευαν κάποτε πως αν ποτέ έφτιαχναν μια ατομική βόμβα, αυτή θα ήταν τόσο μεγάλη, που θα έπρεπε να μεταφερθεί στο στόχο με πλοίο. Σήμερα υπάρχουν πυρηνικές βόμβες ισχύος 1 κιλοτόνου, οι οποίες ζυγίζουν περίπου 6 κιλά.

Σήμερα


Σάββατο
20
Απριλίου
2024

Γιορτάζουν : Ζακχαίος, Ζάκχος, Ζάχος

1862
Πραγματοποιείται το πρώτο πείραμα παστερίωσης από τους Λουί Παστέρ και Κλοντ Μπερνάρ.
1902
Ο Πιερ Κιουρί και η Μαρία Κιουρί ανακαλύπτουν το ράδιο.
1920
Έναρξη των 7ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, στην Αμβέρσα του Βελγίου.
1999
Σημειώνεται ο μεγαλύτερος βομβαρδισμός του Κοσόβου από τις ΗΠΑ.

Newsletter

Εγγραφείτε στο Newsletter μας 

Client Newsletter Icon2 copy